Cybercrime15.10.2009

Laag percentage besmette pc’s


laag-percentage-besmette-pc-s.jpg
laag-percentage-besmette-pc-s.jpg

PandaLabs, het malware detectie- en analyselaboratorium van Panda Security, heeft in septmeber een stijging van 15% meer malwarebesmettingen gesignaleerd ten opzichte van een maand eerder. Daarmee komt de gemiddelde wereldwijde infectieratio – dat is het aantal besmette desktops – op het hoogste punt tot nu toe; 59%. In Nederland is het infectieratio 45% en Taiwan scoorde het hoogste percentage van alle onderzochte landen: 69%.

Het onderzoek is wereldwijd uitgevoerd onder gebruikers van Panda ActiveScan. De data is verzameld op basis van gegevens van gebruikers die hun computer hebben gescand en gedesinfecteerd met Panda ActiveScan, het online virusprogramma van Panda.


In Nederland zijn 2.571 desktops onderzocht. Nederland valt met 45% besmette desktops onder het wereldwijde gemiddelde van 59%.

De besmettingen zijn in Nederland als volgt onder te verdelen:
Adware: 900
Joke: 31
Trojan: 2.285
Hacking tool: 162
PUP: 262
Virus: 214
Dialer: 19
Security Risk: 35
Spyware: 109
Worm: 224

Volgens Luis Corrons, technisch directeur van PandaLabs hebben we een vals gevoel van veiligheid: “Mensen voelen zich vaak veiliger dan ze daadwerkelijk zijn. Helemaal, omdat er bij eventuele infecties amper symptomen te zien zijn. Dit komt doordat cybercriminelen steeds verfijnder en geavanceerder te werk gaan.

Het hoge aantal trojans dat in omloop is, is te wijten aan de enorme groei van banking trojans. Identiteitsdiefstal en het stelen van gebruikersgegevens voor financiele en bancaire transacties wordt steeds populairder. Trojans zijn daarvoor een geliefd middel“.