DC Business26.11.2020

Bedrijven zien pandemie als kans om vast IT-personeel te werven


Bedrijven die jarenlang moesten knokken om IT-personeel te werven, grijpen de coronacrisis aan om techtalent definitief aan zich te binden. Vooral grote corporates en bedrijven in de publieke sector zien hun kans schoon om eindelijk die senior data scientist of data architect in vaste dienst te nemen, ziet Lars Spaans, senior IT recruiter bij Robert Walters.

Het is niet zo dat het tekort aan IT’ers als sneeuw voor de zon is verdwenen, vertelt Spaans. Zeker voor echte dataprofessionals zoals data scientists en BI-specialisten ligt de vraag nog altijd een stuk hoger dan het aanbod. Maar vraag en aanbod zijn wel meer naar elkaar toe gekropen.

Bedrijven zien pandemie als kans om vast IT-personeel te werven.
Bedrijven zien pandemie als kans om vast IT-personeel te werven.

Hoe kan het dat vraag en aanbod weer meer in balans zijn?

Spaans: “Twee redenen. Enerzijds is de vraag naar nieuwe IT-werknemers iets gedaald, omdat sommige bedrijven in deze tijden toch op de kosten willen letten. Anderzijds is er meer aanbod, omdat professionals die voor de crisis als zzp’er werkten ervoor openstaan om in vaste dienst te treden.”

Waarom hebben zzp’ers weer oren naar een vast contract?

“Dat komt deels voort uit onzekerheid over wat de langetermijngevolgen zijn van de pandemie. Als de economie in zwaar weer verkeert, is het fijn om bij een werkgever in vaste dienst te zijn. Ook zien wij dat er momenteel meer werknemers voor vaste rollen worden gezocht dan interim-professionals voor opdrachten. Daarom wil een deel van deze freelancers weer terug switchen naar een vast contract”

Welke werkgevers zijn nu actief op zoek naar nieuwe mensen?

“Er is vooral vraag bij grote corporates in de regio Amsterdam, bijvoorbeeld binnen de financiële sector. Denk aan banken, verzekeraars en pensioenfondsen; zij hebben de gevolgen van de coronacrisis vooralsnog minder direct gevoeld. Datzelfde geldt voor organisaties binnen het publieke domein zoals gemeenten en andere overheidsinstellingen. Zij zien dit echt als een kans om IT-personeel aan zich te binden.”

“Door mensen nu in vaste dienst te nemen, proberen bedrijven ook meer balans te brengen binnen hun IT-afdeling. Bij sommige organisaties zijn de verhouding nu soms nog 80/20, daarmee bedoel ik dat 80 procent van de IT’ers freelancer is en slechts 20 procent in vaste dienst. Door nu vast personeel te werven, kunnen bedrijven op de lange termijn de continuïteit binnen het team waarborgen en tevens kosten besparen doordat er straks minder interim-professionals nodig zijn.”

Staan IT’ers die al een vaste baan hebben ook open voor een switch?

“Ik zie dat mensen die nu een vast contract hebben de boot een beetje afhouden. Zij geven bijvoorbeeld aan iets een hele interessante uitdaging te vinden, maar dat ze dit niet het moment vinden om over te stappen. Wat je ook steeds meer ziet, zijn zogeheten buy-back trajecten. Wanneer een werknemer aangeeft een aanbod te hebben van een andere werkgever, biedt zijn huidige werkgever dan bijvoorbeeld een verbeterd contract of een nieuwe positie aan. Soms blijft de werknemer vervolgens zijn werkgever trouw, maar dat is vaak voor de korte termijn. Er was immers een achterliggende reden waarom de werknemer op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Vaak zie je dat hij dan alsnog binnen een jaar de overstap maakt.”

Wat maakt een bedrijf aantrekkelijk voor een IT’er?

“IT’ers laten zich over het algemeen niet alleen leiden door geld. Zij zijn veel meer gefocust op de inhoud van het werk, de sfeer binnen de organisatie, de doorgroeimogelijkheden en dat soort zaken. Het zijn ambitieuze mensen die zich graag ontwikkelen en daar moet je als bedrijf op inspelen. Zaken als het kunnen werken met de nieuwste technieken en tools en het kunnen bijdragen aan interessante projecten kunnen het verschil maken.”

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor of achter de camera.

Verder lezen over ICT

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst

AI. Elk bedrijf is er wel op zijn eigen manier mee bezig en kan daarbij vaak wel wat hulp gebruiken. Die krijgt het van bijvoorbeeld een SoftwareOne, een bedrijf in softwareoplossingen en services.

Technology03.06.2024

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst

Hoe optimaliseer je bedrijfsprocessen voor maximale efficiëntie en concurrentievoordeel?


In de snel veranderende bedrijfswereld van vandaag is efficiëntie niet alleen een voordeel, het is een noodzaak. Bedrijfsprocessen optimaliseren is cruciaal voor elke organisatie die streeft naar verbeterde productiviteit en competitieve superioriteit. Maar wat betekent dit precies?

Technology29.04.2024

Hoe optimaliseer je bedrijfsprocessen voor maximale efficiëntie en concurrentievoordeel?


Waarom zou elk modern bedrijf moeten overwegen een Document Management Systeem te implementeren?

In de snel evoluerende digitale wereld van vandaag is het beheren van bedrijfsdocumenten efficiënter en veiliger geworden dankzij Document Management Systemen (DMS). Maar wat is een DMS precies?

Technology15.04.2024

Waarom zou elk modern bedrijf moeten overwegen een Document Management Systeem te implementeren?

Denk je aan een carrièreswitch? Overweeg deze 4 banen eens!

Heb je het gevoel dat het tijd is voor een carrièreswitch? Misschien voel je je niet langer voldaan in je huidige baan of ben je gewoon toe aan iets nieuws. Het goede nieuws is dat er tal van mogelijkheden zijn om een f...

DC Business27.09.2023

Denk je aan een carrièreswitch? Overweeg deze 4 banen eens!

IT-vacaturebank No Fluff Jobs pleit voor salaris-transparantie

No Fluff Jobs is een nieuwe vacaturebank voor voornamelijk gespecialiseerd IT-personeel waarbij de belangrijkste waarden eerlijkheid, respect en transparantie zijn. Dat betekent duidelijkheid over alle aspecten van een b...

Technology13.07.2023

IT-vacaturebank No Fluff Jobs pleit voor salaris-transparantie

​Waarom het voor elke werknemer belangrijk is om iets te weten over cybersecurity

Het wordt vaak gezegd: je ‘first line of defense’ zijn de medewerkers. Als je medewerkers immers op een verkeerde link klikken, of zelfs een hele laptop in de trein laten liggen, dan kan dat grote gevolgen hebben voo...

Cybercrime07.04.2023

​Waarom het voor elke werknemer belangrijk is om iets te weten over cybersecurity

Aan de slag met Kubernetes: wat je moet weten

De toepassing van containers wordt steeds gangbaarder. Volgens Gartner zal tegen 2024, 15% van alle applicaties in containers draaien en zal 75% van alle organisaties containers gebruiken in productie. Dit komt door de s...

Technology22.02.2023

Aan de slag met Kubernetes: wat je moet weten