DC Business03.02.2020

​6 tips voor de jaarafsluiting van je boekhouding


2020 is inmiddels goed en wel onderweg. Dat betekent dat het waarschijnlijk hoog tijd is om te checken of je goede bedrijfsvoornemens ook echt in de praktijk tot wasdom zijn gekomen. Maar éérst is er nog een verplicht nummertje: de boekhouding van 2019 tot een goed einde brengen. We hebben zes tips voor je waarmee je dit op een even correcte als nauwkeurige wijze voor elkaar krijgt.

Tsja – de boekhouding op orde houden. Het is voor de meeste zelfstandigen géén favoriete bezigheid en daarom worden zaken als de jaarafsluiting doorgaans doorgeschoven naar een boekhouder of accountant. Niet iedere zzp’er heeft daar echter budget voor – en sommigen willen er simpelweg niets aan besteden. Tenslotte bespaar je behoorlijk wat kosten uit door je boekhouding zelf te verzorgen.

Dat leidt er natuurlijk toe dat je niet onder de jaarafsluiting uit komt, maar no worries. Zó loods je jezelf wel door deze wirwar aan administratieve verplichtingen heen.

Verzamel je gegevens vóór je aan de slag gaat

Deze eerste tip klinkt als een no brainer – en dat is het eigenlijk ook. Feit blijft dat de meeste ondernemers pas beginnen met bonnetjes en facturen verzamelen op het moment dat de boekhouding écht op orde moet zijn. En dat werkt averechts en tijdrovend. Je bespaart jezelf tijd, en dus geld, wanneer je gedurende het hele kalenderjaar je spullen goed op orde houdt.

Ben je gewoon een onverbeterlijke sloddervos? Dan is het handig om eerst alles te verzamelen voor je de boel indient. Dat zorgt in ieder geval voor overzichtelijkheid en werkt zodoende een stuk efficiënter.

Verzamel de juiste gegevens

Een teveel aan papierwerk leidt meestal tot een situatie waarbij je door de bomen de bos niet meer ziet. Daarom is het belangrijk te weten welke gegevens je in ieder geval nodig hebt. Normaal gesproken vereist een jaarafsluiting van je boekhouding in ieder geval alle facturen die betrekking hebben op je omzet en je kosten én bankmutaties van alle relevante rekeningen. Daarnaast heb je waarschijnlijk een overzicht van zakelijk gereden kilometers (ook gefietste kilometers!), een administratie van je uren en een overzicht aan mogelijke investeringen nodig.

Sommige gegevens zijn belangrijk voor specifieke groepen. Wie een eigen huis bezit, heeft een jaaroverzicht van de hypotheek nodig, net als een WOZ-overzicht. Heb je, naast je zzp’erschap, ook in loondienst gewerkt? Dan vereist je jaarafsluiting een jaaropgave van dat dienstverband. En vormen jij en je partner een fiscale eenheid? Dan heb je ook financiële info van je wederhelft nodig.

Check of alles écht is betaald

Het klinkt heel logisch – en dat is het natuurlijk ook – maar hetgeen je indient als jaarafsluiting moet natuurlijk wel kloppen. Bekijk daarom goed of alles wel is betaald – en of jij wel alles hebt betaald. Zorg er ook voor dat je de btw corrigeert als er nog een achtergebleven factuur bijzit.

Bekijk of privé-uitgaven (deels) zakelijk zijn

Een telefoon die je ook voor zakelijke communicatie gebruikt? Een gelezen boek met speciale aandacht voor vakkennis? Koffie voor op het kantoor? Allemaal aftrekbaar als kostenpost. Wanneer je dit soort elementen (deels) zakelijk opgeeft, druk je de winst en betaal je minder belasting – en dat kan al gauw flink schelen.

Houd rekening met de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering

Inkomstenbelasting en omzetbelasting – die kennen we. Maar zzp’ers zijn ook gebonden aan de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering: een blauwe envelop die relatief vaak over het hoofd wordt gezien, of in ieder geval onverwacht uit de brievenbus wordt gevist. Desondanks kan deze verplichte zorgverzekering nog behoorlijk prijzig zijn – in het ergste geval gaat het om ruim 2.500 over het hoofd geziene euro’s. Zet dus altijd iets opzij voor deze vaak gemiste aanslag.

Gebruik een boekhoudprogramma

Weet je van jezelf dat de jaarafsluiting veel tijd rooft, maar heb je alsnog geen zin om je boekhouding uit te besteden? Dan kan een zzp boekhoudprogramma je alsnog behoorlijk wat tijd en geld schelen. Een prima tussenoplossing, dus.

[Fotocredits © BillionPhotos.com – Adobe Stock]

Verder lezen over Bedrijven

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

De wereld van bedrukte relatiegeschenken blijft zich ontwikkelen, waarbij elk jaar nieuwe trends opduiken die aansluiten bij de wisselende voorkeuren en technologische ontwikkelingen.

DC Business15.05.2024

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

Het inrichten van een kapsalon is meer dan alleen het kiezen van mooie meubels en decoraties. Het gaat om het creëren van een ruimte die zowel functioneel als uitnodigend is voor je klanten en medewerkers. Hier zijn enk...

DC Business09.04.2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

In een wereld waar technologie razendsnel evolueert en bedrijfsprocessen steeds complexer worden, is de behoefte aan softwareoplossingen die naadloos aansluiten op specifieke bedrijfsbehoeften urgenter dan ooit. Maatwerk...

Technology28.03.2024

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Logitech heeft deze week 2 nieuwe webcams onthuld voor zowel consumenten als bedrijven die behoefte hebben aan videovergaderingen in de hoogste kwaliteit, compleet met het meest uitgebreide aanbod aan features dat Logite...

Gadgets07.03.2024

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

Expatfile is een toonaangevend Amerikaans belasting- en financieel technologiebedrijf dat een gebruiksvriendelijk belastingplatform biedt aan Amerikanen die in het buitenland wonen. Het bedrijf heeft een innovatieve oplo...

DC Business29.02.2024

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

​Dit is waarom jij als ondernemer een kredietverzekering moet hebben

Als ondernemer is het erg belangrijk om goed verzekerd te zijn voor potentiële risico’s die op kunnen treden. De kredietverzekering is nog een vrij onbekende verzekering voor ondernemers. Dit is onterecht, omdat deze...

DC Business25.02.2024

​Dit is waarom jij als ondernemer een kredietverzekering moet hebben