DC Business08.04.2019

​3 tips voor een belangrijke zakelijke afspraak


Als je naar een belangrijke afspraak gaat, is het fijn als je niet voor verrassingen komt te staan. Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Dan kun jij je volledig focussen op het sluiten van die belangrijke deal of nog even op je gemak stukken voor een vergadering doornemen. Wij geven je 3 tips die ervoor zorgen dat je zonder stress die afspraak in gaat.

1. Werk een plan uit

Komen we weer terug op die voorbereiding. Het helpt enorm als je van tevoren een plan hebt gemaakt en uitgewerkt. Bedenk wat het doel van de afspraak is voor jou en hoe je dit gaat bereiken. Schrijf argumenten, feiten en cijfers op en zorg ervoor dat je deze paraat hebt. Een agenda helpt om structuur aan te brengen in een gesprek en het is sterk om deze voorafgaand aan de afspraak op te stellen en te delen. Op deze manier houd je de regie en wordt door de andere aanwezigen niet zo snel van de onderwerpen afgeweken.

2. Zorg ervoor dat zowel jij als de vergaderruimte er netjes uitzien

Als de afspraak bij jou op kantoor plaatsvindt, zorg je ervoor dat het er netjes uitziet. Geen rondslingerende theezakjes, broodkruimels en losse rommel op tafel. Kijk ook eens kritisch naar de entree van je pand, wat straalt deze uit en welke indruk maak je hiermee op bezoekers? Misschien vindt de afspraak buiten de deur plaats, in dat geval kijk je zelf waarschijnlijk ongemerkt al kritisch naar de uitstraling en netheid.

Houd er daarnaast rekening mee dat je er zelf verzorgd uitziet. Ook dit is je visitekaartje. Dress to impress is niet voor niets een uitdrukking. Het is zonde als je door een onverzorgde look een slechte eerste indruk maakt. Je outfit hoeft niet luxe of duur te zijn, maar mag wel een professionele uitstraling hebben. Te netjes ben je niet snel, maar je voelt je waarschijnlijk wel ongemakkelijk als je in spijkerbroek binnenkomt terwijl de rest een pak draagt.

3. Huur een privéchauffeur in die je naar de afspraak rijdt

Dit klinkt misschien heel decadent, maar je kan ook een privé chauffeur inhuren. Je hebt zelf namelijk geen omkijken naar het vinden van de weg of een parkeerplek en tijdens het rijden heb je alle tijd om je nog even voor te bereiden. En terwijl jij in je afspraak zit, gaat de chauffeur even tanken of wast je auto.