Dodge laat de ronkende V8 nog niet helemaal los

Dodge laat de ronkende V8 nog niet helemaal los

Het ‘laatste’ Challenger model kan de Tesla Model S Plaid 'eruit trekken'

Vorig artikel Volgend artikel

De Dodge Challenger is al bijna 57 jaar een icoon. Vooral binnen de VS, want daarbuiten waren het vooral de Ford Mustang, Chevrolet Corvette die de harten van petrolheads wisten te stelen. In de jaren 80 kwam daar dan ook de Challenger bij, met dank aan de Dukes of Hazard. De komende tien jaar zullen deze musclecars met hun ronkende V8 motoren sowieso steeds zeldzamer worden. Van de Ford Mustang is al een volledig elektrisch model beschikbaar.

Monsterlijk afscheid van de ICE Charger

Uiteindelijk zullen de andere fabrikanten er ook aan moeten geloven, maar voor die tijd heeft Dodge nog een leuke verrassing met een duidelijke knipoog op stapel staan. Een bijzondere uitvoering van de Dodge Challenger, de SRT Demon 170, die dankzij 1025pk en 1280 Nm koppel sneller van 0 naar 100 accelereert dan de snelste auto van dit moment, de Tesla Model S Plaid. De nieuwe Challenger doet dat namelijk een halve seconde sneller, 1,66, dan de Tesla die er 2,1 seconde voor nodig heeft.

Echter, om de snelste Tesla te verslaan, heeft de Dodge wel wat extra’s nodig. Ten eerste moet je er E85 benzine in tanken. Dat is een brandstof met een hoog ethanol gehalte. Tank je gewoon E10, dan verlies je zo’n 100 pk. En om aan de 1,66 seconde te komen, moeten er ook speciale achterbanden – extra breed en geschikt voor ‘dragracing’ onder liggen.

Hoe 0 naar 100 er in de praktijk uit ziet? Dat kun je in onderstaande demo video zien. De remparachute maakt overigens geen deel uit van de standaard specs, al zou dat met deze acceleratie niet eens zo gek zijn.

Weinig kans dat je er hier een kunt kopen

De Dodge Challenger SRT Demon 170 heeft een prijskaartje gekregen dat begint bij een kleine 97.000 dollar. Dat valt nog alleszins mee, maar daar komen nog wel de lokale belastingen bij, die in de VS per staat verschillen. Het meest uitgebreide model, inclusief de racewielen en -banden, gaat – inclusief belastingen – tot zo’n 120.000 dollar kosten. Dat is nog altijd iets goedkoper dan de ‘langzamere’ Tesla Model S Plaid.

De kans dat je hier in Nederland een Dodge Challenger SRT Demon 170 kunt kopen, is echter klein. Dodge gaat maar 3.300 exemplaren van dit racemonster maken. Daarvan zullen er 3.000 in de VS en 300 in Canada verkocht worden.

Foto's: Dodge

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...