Technology29.07.2017

’s Werelds eerste autonome schip gaat volgend jaar varen


Yara Birkeland is ook klimaatneutraal

Een schip zonder bemanning, dat volledig autonoom en op basis van groene energie kan varen: volgend jaar gaat ‘ie te water in Noorwegen. In eerste instantie gaat het schip een vaste route varen in het zuiden van Noorwegen om containers met kunstmest af te leveren. En hoewel het in de wereld van de containerschepen om een kleintje gaat – 100 tot 150 containers – is de impact van een autonoom schip in de vaarwereld natuurlijk wel groots. Eenmaal gedoopt krijgt het schip de naam Yara Birkeland.

Geen bemanning en geen brandstof

Volgens de Wall Street Journal kost het 25 miljoen dollar om het schip te maken en dat is zo’n drie keer de prijs van wat een schip van deze grootte normaal gesproken kost, maar de kosten voor het varen gaan met 90 procent terug omdat er geen bemanning en geen brandstof nodig is.

De Yara Birkeland gaat uiteindelijk volledig autonoom varen, maar dat gaat wel in fasen. In de eerste fase zal er namelijk wel bemanning aan boord zijn, om in 2020 echt helemaal in z’n eentje te varen. Het heeft te maken met het feit dat de wetgeving voor zelfstandig varende schepen nog niet op orde is en de verwachting is dat dat in 2020 wel zover is. In deze video zie je hoe de Yara Birkeland eruit gaat zien. Zelf het laden en lossen zal volledig klimaatneutraal gebeuren.

Het varen met autonome schepen heeft een hoop voordelen die in de video ook genoemd worden. Het schip wordt ontwikkeld door het agrarische bedrijf Yaya International. Het bedrijf heeft al aangeven grote ambities op gebied van autonoom varen te hebben; als dit goed werkt dan zijn er plannen voor grotere schepen en langere routes. Voor de complete vaarwereld is dit natuurlijk ook een kans; zeker wanneer het hen lukt dit soort schepen te ontwikkelen wanneer uiteindelijk kosten bespaard gaan worden – nog los van de voordelen voor het milieu. Voor personeel in deze branche ziet Yara geen problemen; gigantische containerschepen moet het al jaren doen met een minimale crew en dus zal de impact van deze ontwikkeling volgens hen minimaal zijn.

De route die Yara Birkeland gaat varen
De route die Yara Birkeland gaat varen
Navigeren en varen gaat volledig autonoom
Navigeren en varen gaat volledig autonoom
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl