Technology27.08.2008

Ubiquity: de ultieme social media tool


ubiquity-de-ultieme-social-media-tool.jpg
ubiquity-de-ultieme-social-media-tool.jpg

De meeste tools die ik tegenkom op het web zijn leuk, maar hebben het ‘net niet’. Een tool die de potentie heeft om het ‘wel’ te zijn is het gisteren gelanceerde Ubiquity.

Deze ontwikkeling van Mozilla zorgt ervoor dat je alle content die je online tegenkomt en graag wil delen met anderen heel makkelijk kan delen, via je browser. Klik control-spatie en je kan elke commando intikken die je wil.

De dienst bevindt zich nog in de experimentele fase, maar belooft heel wat goeds. Met Ubiquity kan je op basis van het intypen van wat je wil commando’s uitvoeren. “Mail this to Henk” zou deze post bijvoorbeeld ‘automatisch’ mailen naar Henk.

Maar er kan nog veel meer. Door gebruik te maken van de Firefox-extension kan je bijvoorbeeld heel eenvoudig een Google Map toevoegen aan je e-mail. Stel je wil een afspraak bevestigen en een locatie erbij plaatsen is het makkelijk als daarbij een kaart van de locatie wordt meegestuurd. Ubiquity maakt dat heel eenvoudig. Andere mogelijkheden die er tot nu toe zijn zijn onder meer de twitter-functie en de vertaalfunctie.

Aza Raskin van Mozilla Labs maakte een video die uitlegt wat Ubiquity kan:
(NB: het lijkt erop alsof de video (tijdelijk) niet beschikbaar is, we hopen dat hij snel weer online wordt geplaatst.)

Ubiquity is zoals gezegd nog een experiment. Het is een open source applicatie, zodat iedereen er mee aan de slag kan. Hierbij worden door middel van API’s webdiensten aangeroepen en mashups gemaakt. Op de Mozilla Wiki kan je een hele uitleg krijgen van hoe je met de dienst aan de slag kan.

Ook kan je het prototype al installeren. Ik heb dat inmiddels gedaan en een aantal van de mogelijkheden die nu al gegeven worden zijn geweldig. Weliswaar kan je alleen (nog) gebruik maken van een Gmail-account, het werkt wel snel en efficient. Een hele mooie feature is bijvoorbeeld de vertaalmogelijkheid. De tekst wordt namelijk in de webpagina vertaalt, precies zoals het er online uitziet dus. Zie hieronder de vertaling die ik even snel deed van een deel van deze post. En ja, dat higlighten kan ook via Ubiquity.

-488.jpg
-488.jpg