Online19.03.2012

RapidShare moet uploads gaan filteren


rapidshare-moet-uploads-gaan-filteren.jpg
rapidshare-moet-uploads-gaan-filteren.jpg

In de afgelopen paar jaar heeft de in Zwitserland gevestigde cyberlocker flinke inspanningen gedaan om samen te werken met de houders van auteursrechten en de inbreuken op het auteursrecht te beperken. Maar niet iedereen vindt deze inspanningen ver genoeg gaan. Hierdoor zijn een aantal rechthebbenden een gerechtelijke procedure tegen RapidShare gestart, en niet zonder succes.

Een ‘Oberlandesgericht‘ in Duitsland heeft geoordeeld dat file-hosting service RapidShare pro-actief duizenden bestanden, die geüpload worden door de gebruikers, moet gaan filteren. Hiermee zijn een paar uitspraken van lagere rechtbanken bevestigd. Het zijn rechtzaken die zijn gestart door boek uitgevers De Gruyter en Campus en de muziekrechten groep GEMA.

RapidShare moet nog gaan beslissen of het in beroep gaat tegen de uitspraak en maakt verder aan TorrentFreak bekend dat er ook positief nieuws te melden is. Net als bij iedere file-sharing service, wordt ook RapidShare gebruikt door sommige leden voor het hosten van auteursrechtelijk beschermd materiaal. 

Internet sites kunnen hun verantwoordelijkheden niet meer ontlopen, en kunnen niet meer profiteren van uploads met auteursrechtelijk beschermd materiaal door anonieme gebruikers,” aldus Alexander Skipis, CEO van de Duitse Booksellers Association.

RapidShare irriteerde zich aan deze ‘viering’, die door woordvoerder Daniel Raimer beschreven wordt als onprofessioneel. “We consider it as unprofessional to assess a judgement before the written reasons for the judgment are available. Only then you can determine which party can indeed celebrate a verdict as a success.

Volgens Raimer hebben de houders van de auteursrechten wat essentiële details weggelaten die juist positief zijn voor RapidShare. “Previously the lower court described RapidShare’s entire business as unlawful, but that decision has not been overturned.”