Online02.02.2009

Barack Obama Inauguration in het nieuws


barack-obama-inauguration-in-het-nieuws.jpg
barack-obama-inauguration-in-het-nieuws.jpg

In de nacht van de historische 11 september kwam ik op het idee om screenshots vast te gaan leggen van nieuwswebsites all over the world. Internet heeft geen geheugen en de omvang van de berichtgeving was zeldzaam. Diezelfde nacht belde ik Norbert Specker, een Zwitser die in Canada leeft en geestelijk vader was van Interactive Publishing, een organisatie en event welke midden jaren 90 het belangrijkste podium was voor het toen nog jonge en onervaren internet.

De verzameling screenshots van homepages werd opgepikt door geestverwanten en geeft een beeld van wat de media toen schreef over die dag die de wereld deed veranderen. Jaren later scoorde de website met de screenshots een all time high bezoekrecord voor de Washington Post. Nu is er Barack Obama en weer staan we op een keerpunt.

Het nieuwscircus lijkt vandaag echter 100x groter dan toen op die 11e september, Social Media heeft haar intrede gedaan en mensen hebben alles rond de nieuwe President van Amerika kunnen volgen via TV, Internet en een ontelbare hoeveelheid websites.

De traditionele media (kranten) heeft niet onder gedaan en wereldwijd domineert Obama het nieuws. Het idee van toen, een overzicht van homepages, bestaat nu uit een website met voorpagina’s van al die kranten. Wederom een tijdsbeeld. De bedenker heeft er maar gelijk een commercieel tintje aan toegevoegd. Anyway “America has an awesome new president—although you might have seen that in the news”.

De crowd in Washington


Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.