Uitbreiding op Google Earth: Sky!!

1187785780G

Vandaag heeft Google de lancering van Sky bekend gemaakt. Sky is een uitbreiding op Google Earth waarmee je het heelal kan gaan bekijken vanachter de computer. Eveneens vanaf vandaag is er een (nieuwe) volledige Nederlandse versie beschikbaar van Google Earth (4.2).

1187787469Google-sky-presentatie

Met Sky kunnen gebruikers dus gaan zweven door het heelal, de navigatie gebeurt op dezelfde manier als in Earth en gebruikers hebben nu dus de mogelijkheid om miljoenen sterren en melkwegstelsels te verkennen en er doorheen te navigeren.

Om toegang te krijgen tot Sky, hoeven gebruikers (na het downloaden van de nieuwe Google Earth versie) alleen maar te klikken op een knopje in de navigatiebalk ‘Overschakelen naar Sky’. De interface en de navigatie lijken op die van de standaardbesturing van Google Earth, inclusief de functies als inzoomen, slepen, zoeken, ‘Mijn plaatsen’ en de verschillende informatielagen.

1187785927Googlesky-voorbeeld

Als onderdeel van de nieuwe functie zijn er 7 informatieve lagen beschikbaar die verschillende hemellichamen en ruimtelijke gebeurtenissen illustreren:

• Sterrenbeelden – De laag Sterrenbeelden verbindt de verschillende punten van de sterrenbeelden van Cassiopeia tot Andromeda, en geeft bij elk sterrenbeeld de naam weer. Gebruikers komen alles te weten over de sterren die hun favoriete sterrenbeeld vormen.

• Amateurastronomie – Met de laag Amateurastronomie kunnen gebruikers klikken door een verscheidenheid aan plaatsmarkeringen en informatie over sterren, melkwegstelsels en nevels die zichtbaar zijn met het blote oog, met verrekijkers of met kleine telescopen. Deze laag is nuttig voor de amateur-astronoom die op zoek is naar een uitgebreide, georganiseerde manier om te verwijzen naar fragmenten van de nachtelijke hemel.

• Het mooiste van Hubble – De laag Het mooiste van Hubble biedt de gebruiker 129 prachtige beelden in hoge resolutie die zijn gemaakt door de Hubble Space Telescope, de beroemde telescoop van NASA/ESA die zich in een baan om de aarde bevindt.

• De maan – De laag De maan vertoont animaties van zowel maanposities als maanfasen gedurende twee maanden.

• De planeten – De laag De planeten toont de zeven andere officiële planeten en hun posities nu en in de komende twee maanden.

• Handleiding voor sterrenstelsels– De laag Handleiding voor sterrenstelsels stelt gebruikers in staat virtueel te reizen door verschillende soorten melkwegstelsels, van de Ursa Minordwerg tot de Melkweg.

• Het leven van een ster – De laag Het leven van een ster neemt de gebruiker mee op reis door de verschillende fasen van de levenscyclus van een ster.

Volgens Jos de Bruijne van ESA is het een ‘briljante vondst’. Tijdens de presenatie heeft hij wat meer verteld over onder meer het heelal, de lichtjaren, de vele melkwegstelsels, het aantal sterren wat met het blote oog te zien is (ongeveer 5.000) en de ruimtetelescoop Hubble.

Sky is tot stand gebracht door een team van Google software engineers in Pittsburgh door beelden samen te voegen afkomstig van wetenschappelijke instituten, zoals: Space Telescope Science Institute (STScI), de Sloan Digital Sky Survey (SDSS), het Digital Sky Survey Consortium (DSSC), het Palomar Observatory van CalTech, het United Kingdom Astronomy Technology Centre (UK ATC) en het Anglo-Australian Observatory (AAO).

“We zijn verheugd dat we gebruikers een grote hoeveelheid astronomische beelden en aanvullende informatie kunnen aanbieden. Dit stelt gebruikers in staat iets te leren over wat ze zien en hun eigen verhaal te vertellen”, aldus Lior Ron, Product Manager bij Google. “Door samen te werken met een aantal vooraanstaande experts uit de branche, zijn wij in staat geweest Google Earth te transformeren tot een virtuele telescoop.”

Tijd om Sky zelf uit te gaan proberen...

Update:

Hier een korte demo van Sky:

990c78dc838ebaa903d28fa034e74ea8bd4869f1_360080_90_90_1Jeroen de Hooge

Jeroen is werkzaam als Managing Director bij The Blog Idea Factory, uitgever van ondermeer Dutchcowboys, Mobilecowboys & Stylecowboys. Voor alle vragen (van adverteren tot content) omtrent Dutchcowboys, een van de andere blogs kan je mailen naar Jeroen@Dutchcowboys.nl of neem contact op via Twitter / LinkedIn.

Reacties (4)

 • Nou, waar houdt Google op? Straks nog diep de aardkorst in om te kijken hoe het er daar uit ziet?

  Google Maps: Mars Edition?

  Wel leuk al deze features, zal ze straks zelf even gaan bekijken. Ziet er al hoopvol uit tot zo ver!

  Wo 22 aug 2007, 15:47 [reply]

  • james

  thibaud, die is er al :)

  http://www.google.com/mars/

  Wo 22 aug 2007, 16:13 [reply]

 • Ook leuk, Google Maps met wolken, Refreshrate 180 min.

  Do 23 aug 2007, 00:26 [reply]

 • Ook leuk, Google Maps met wolken, Refreshrate 180 min.
  http://www.daylightmap.com/clouds/

  Do 23 aug 2007, 00:26 [reply]

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines