Mobile27.05.2010

DC7: 7 directe vragen aan @Androidworld


dc7-7-directe-vragen-aan-androidworld.jpg
dc7-7-directe-vragen-aan-androidworld.jpg

Na het succes van de iPhone was er direct een groot succes voor de Nederlandse portal iPhoneclub. De club kent veel bijval in de sociale media, miljoenen bezoeken per maand en won december 2009 een Bloggy Award. Het ‘broertje’ van DutchCowboys.nl – het succesvolle MobileCowboys- kent een soortgelijke autoriteit in de breedte van het mobiele medialandschap in Nederland.

Mobile is hot en de combi mobile met sociale media is hot. Als enthousiast Androidgebruiker vroeg ik mij -na het massale aanbod van iPhonenieuws in de sociale sphere- waar nu dat Nederlandse op Androidgerichte portal bleef. Een van die frisse initiatieven is de portal Androidworld. Die onlangs nog een nieuwsapp voor de iPhone uitbrachten.

7 DireCte DutchCowboy-vragen aan Claudia en Ruud van Androidworld(@androidworld):

1 Waarom een Androidworld.nl en wie vormt de vaste kern van de portal?

Ooit, 17 november 2008, had ik al vaker het één en ander over Android gelezen, maar vooral in het Engels. Buiten een aantal startpaginadochters nooit echt ervaring gehad met het beheren/opzetten van een website, maar wie niets wil proberen, leert ook nooit iets. Dus, een kleine hosting een domein geregistreerd en Androidworld.nl werd geboren. Na veel vallen en opstaan (vooral veel vallen) is Androidworld uitgegroeid tot hetgeen het nu is; een bruisende enthousiaste community met een aantal bloggers en moderators die zich elke dag weer opnieuw inzetten voor alle lezers en bezoekers. De vaste kern bestaat uit een viertal personen, Dimitry (blogger), Elmer (reviewer), Sander (developer/blogger), Claudia (hoofdredactrice) en Ruud  (founder/blogger) natuurlijk met de steun van het enthousiaste AW team.

2 Wat brengen jullie de kritische mobiele lezers en gebruikers in Nederland?

Vooral veel, héel veel nieuws. Onze bloggers struinen dagelijks het internet af, hebben intensief contact met Android developers en wij onderhouden daarnaast ook de contacten met telecomproviders en producenten. Wij proberen zo gevarieerd mogelijke content te maken waardoor er voor elke Androidgebruiker iets wils is. Daarnaast geven we ook tips voor de beginnende gebruikers. Ook schrijven we regelmatig specials en howto’s, zodat onze lezers het uiterste uit hun Androidtoestel kunnen halen. Met onze toestelreviews en vergelijkende artikelen proberen we aankomende gebruikers ook van dienst te zijn, door ze te helpen kiezen tussen de verschillende toestellen. Verder hebben we ook een forum dat erg populair en uniek in zijn soort is. Op het forum helpen de gebruikers elkaar, maar dragen onze eigen mensen ook een steentje bij.

3 Het mobiele OS Android lijkt aan een opmars te beginnen begin 2010, wat is de reden van de snelle groei van dit OS van Google?

Persoonlijk denk ik dat dit te wijten is aan het grote aantal verschillende (betaalbare) toestellen die worden geproduceerd met het Android OS. Kwantiteit maakt de keuze om voor een Android toestel te kiezen makkelijker; er is voor elk wat wils. Daarnaast ben je niet gebonden aan een provider. Daarmee is dus de keuzevrijheid is groot. En het feit dat de verschillende Google diensten door een groot aantal mensen wordt gebruikt maakt de overstap naar een Android toestel makkelijker daar deze diensten naadloos zijn geïntegreerd in het Android OS. Daarnaast is het ook een open besturingssysteem en maakt het voor de gebruiker makkelijker om het aan te passen (rooten) naar eigen wens. Dit open besturingssysteem heeft tevens voordelen voor de developer en de fabrikant. Developers worden niet beperkt door de visie van het OS an sich, zoals bij Apple gebeurt. Ook fabrikanten hebben de vrijheid om hun eigen gebruikersinterface te ontwikkelen en deze mee te leveren op hun toestel. Een veel gehoord tegenargument is de fragmentatie door de verschillende versies waarmee de toestellen worden geleverd. Ook dit wordt door Google aangepakt door de Google applicaties upgradeable te maken. Android stond in de kinderschoenen maar is hard op weg om een volwassen OS te worden. En dit in een anderhalf jaar tijd!


4 Kunnen jullie iets zeggen over het bezoek, de soort bezoekers en reacties op de site?

Onze bezoekers zijn doorgaans Android experts Dat wil zeggen dat we wanneer we een foutje maken in één van onze artikelen, meteen gecorrigeerd worden. Het is leuk om te zien dat mensen echt met Androidworld begaan zijn. Met de opkomst van nieuwe toestellen als de HTC Legend , HTC Desire en de Sony Ericsson X10 hebben we weer een hele groep nieuwe lezers erbij gekregen. Daarom gaan we ook een Android voor beginners-serie starten om ook deze mensen zo veel mogelijk van het Android systeem te leren. Android is voor iedereen…..

5 Waar staat in jullie visie Android in vergelijking tot Symbian, Windows Mobile OS en iPhone OS? 


Het Android OS is het meest te vergelijken met het iPhone OS qua gebruikerservaring. Maar de Windows Mobile 7 serie komt zeker in de buurt. De Android gebruikerservaring is zeker eenvoudiger dan Windows Mobile 6.1+ en ook stabieler. Apple hanteert een ander verdienmodel dan Google. Ze verdient in de eerste plaats aan de verkoop van de iPhone toestellen en Google aan de verkoop van (mobiele) advertenties. Hiermee wordt Android een open besturingssysteem waarop fabrikanten hun eigen gebruikersinterface kunnen ontwikkelen. Dit is zeker een voordeel t.o.v. de genoemde besturingssystemen en daarmee onderscheiden ze zich ook. Symbian is eigendom van de Nokia, dus niet zo dynamisch als Android, maar zeker een OS met een groot aandeel op de mobiele OS markt. Wij houden in ieder geval van Android door zijn openheid, toegankelijkheid, snelheid van ontwikkeling en de aanpasbaarheid ervan. 

6 Hoe gaat Android onze mobiele beleving veranderen in de toekomst. Concreet: hoe ziet een ‘Androidwereld’ eruit?

De Androidwereld is een wereld waar Android deel uit maakt van ons leven. Android is niet alleen geïntegreerd in telefoons maar ook in auto’s, koelkasten en TV’s. Alle apparaten syncen in de cloud en Android wordt als hulpmiddel ingezet om ons leven te vereenvoudigen. Van boodschappen doen bij een supermarkt (met je boodschappenlijstje van Evernote) tot solliciteren via je mobiel (met de Intermediair app), alle informatie is binnen een fractie van een seconde op te vragen en meteen toepasbaar.

7 Wat is een top drie van Android toepassingen die de beginnende Android gebruiker zéker moet downen?

Er zijn zoveel applicaties, erg lastig kiezen. Met deze top 3(+1) kun je in ieder geval van start! 


1 Barcode scanner Handig voor installeren van apps via Androidwebsites
2 TV Gids 
3 Wefi

Androidworld Reader (Op een bescheiden 4de plaats:-))

Meer info op www.androidworld.nl

Patrick Petersen

Vreemde eend Patrick Petersen RDM MA MSc is een ervaren ondernemer, spreker en docent (aan onder andere Nyenrode Business University, Beeckestijn Business School en EURib) die het nuchtere ‘lachen en leren’ combineert in zijn inspirerende optredens. Senior online strateeg, crossmediaal marketeer, contentmarketeer, internetondernemer, internationaal spreker, docent en auteur. Hij studeerde af op divers eigen (content-) marketingmodellen die hij voor tal van internationale organisaties, zoals Heijmans, Hästens, Somfy smart home, Trendhopper holding, T-Mobile Nederland, AtMostTV, TU Delft, IKEA Nederland, MTV Europe en Coolcat, succesvol in de praktijk bracht.

Verder lezen over Android

Nieuwe kleurstelling OnePlus Watch 2 & OnePlus Pad Go worden op 23 april onthuld

Wereldwijd technologiemerk OnePlus heeft aangekondigd zijn ecosysteem van producten in Europa te gaan versterken met een midrange tablet genaamd OnePlus Pad Go en een nieuwe kleurstelling voor de OnePlus Watch 2. Beide producten worden officieel uit de doeken gedaan op dinsdag 23 april om 16:00 uur Nederlandse tijd.

Gadgets17.04.2024

Nieuwe kleurstelling OnePlus Watch 2 & OnePlus Pad Go worden op 23 april onthuld

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

iPads zijn inmiddels zo’n standaard geworden in de tabletwereld, dat we het vaker een iPad noemen dan een tablet. Ook als het helemaal geen tablet van Apple is. Ze bestaan: non-Apple-tablets, en die zijn lang niet alti...

Gadgets02.04.2024

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

​6 tips om meer uit je Android-telefoon te halen

Je hebt hem altijd bij je, maar haal je er ook echt uit wat erin zit? Je hoeft niet constant met je telefoon bezig te zijn om er meer uit te halen. Soms zijn er ook heel handige functies die je simpelweg nog niet kent en...

Mobile05.01.2024

​6 tips om meer uit je Android-telefoon te halen

Android Auto helpt je herinneren waar je auto staat

Vergeet je vaak waar je je auto parkeert? Dan ben je niet de enige. Er zijn diverse apps waarin je kunt vastleggen waar je de auto hebt gelaten, maar nu introduceert Google een handige nieuwe functie voor Maps waarvan we...

Automotive08.12.2023

Android Auto helpt je herinneren waar je auto staat

Wat is iMessage en waarom gebruiken we het niet zoveel?

Apple heeft geen ‘Berichten’ zoals Android. Althans: de app heet wel Berichten, maar staat beter bekend als iMessage. Het is een app waarin je sms’jes binnenkomen, maar waarmee je ook berichten kunt sturen. Die ber...

Mobile15.11.2023

Wat is iMessage en waarom gebruiken we het niet zoveel?

Vlak voor Apple event teast Google alvast zijn Pixel 8 en Watch 2

Morgenavond presenteert Apple zijn nieuwe iPhone en zoals we al schreven is er al vrij veel aan geruchten door de geruchtenmolen gegaan. Echter staat er ook nog een andere telefoonaankondiging voor de deur, namelijk Goog...

Mobile11.09.2023

Vlak voor Apple event teast Google alvast zijn Pixel 8 en Watch 2

​Android krijgt nieuwe functies: dit is er nieuw

Android krijgt een facelift. De bekende robot van Google gaat er net even anders uitzien. Zijn bonkige lijf is wat meer bourgondisch rond geworden en hij ziet er sowieso wat ronder en meer knuffelbaar uit. Google vond he...

Mobile06.09.2023

​Android krijgt nieuwe functies: dit is er nieuw

En een vernieuwd logo