Gadgets01.08.2008

De mens zal vliegen


de-mens-zal-vliegen.jpg
de-mens-zal-vliegen.jpg

Iedereen was beter af geweest indien de gebroeders Wright in hun wieg waren omgebracht.’

Deze uitspraak van superbelegger Warren Buffet duikt de laatste maanden regelmatig opnieuw op in het kader van de sombere ontwikkelingen in de noodlijdende luchtvaartsector. Maar er is nog hoop, want 43 jaar nadat James Bond in de film ‘Thunderball‘ de eerste sterveling was die erin slaagde om met behulp van een jetpack de lucht in te gaan, presenteerde het Nieuw-Zeelandse bedrijf Martin Aviation deze week op de moeder aller luchtvaartshows, in het Amerikaanse Oshkosh, zijn Martin Jetpack aan de wereld.

De jetpack is een soort ‘rugzak’ waaraan twee straalturbines zijn gemonteerd. Wie deze rugzak ombindt kan zichzelf als een helikopter verheffen en vliegen. Hij heeft een topsnelheid van honderd kilometer per uur en bevat genoeg brandstof voor een half uur.

Het jetpack is uitgevonden door Glenn Martin. Deze 48-jarige Nieuw-Zeelander is al 27 jaar met dit project bezig. Totnogtoe hebben 12 mensen met de jetpack gevlogen; geen van allen langer dan in totaal 3 uur. Martin hoopt het apparaat binnen de zes maanden verder te verfijnen opdat hoogtes van 150 meter kunnen worden bereikt.

Volgens de Federal Aviation Administration gaat het om een experimenteel ultralicht vliegtuig met een motor dat op gas wordt aangedreven. Twee verticale propellers tillen het voertuig van de grond.

Martin wil de jetpack volgend jaar op de markt brengen. Richtprijs € 64.000 of 100.000 dollar. Net omdat het in de VS als een ultralight-vliegtuig wordt beschouwd zal voor het gebruik geen brevet nodig zijn.  Toch is de besturing van het voertuig niet zonder risico’s. De moeilijkheidsgraad bestaat erin te zorgen dat men niet kantelt en verpletterd wordt wanneer men op de aarde terechtkomt.

Via