Technology03.03.2021

​Vandaag in 2012: opening eerste Nederlandse Apple store


De Apple Store. Het is een winkel waar je niets te zoeken hebt als je niet van Apple houdt, en waar je misschien wel ooit met je slaapzakje voor hebt gelegen als je wél van Apple houdt. Vandaag in 2012 opende de allereerste Nederlandse Apple Store. Misschien wel een van de mooiste Apple Stores ter wereld: in het Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam.

Apple Stores in Nederland

Veel mensen denken dat ons land veel meer Apple-winkels rijk is, maar dat valt eigenlijk wel mee. Er is er eentje in Amsterdam (de bovengenoemde), een in Den Haag en een in Haarlem. In de winkels kun je alle producten van Apple kopen, maar ook workshops krijgen over Apple-producten. We waren in Nederland wel vrij laat met onze eerste Apple-winkel: de eerste werd 19 mei 2001 in McLean geopend. Inmiddels hebben veel grote wereldsteden Apple-winkels.

Misschien denk je: maar ik heb in mijn stad ook een winkel met een Apple-uithangbord, hoe zit dat? Dat is waarschijnlijk een Apple Premium Reseller. Dit zijn geen winkels van Apple, maar ze hebben wel veel expertise op Apple-producten. Tot slot zitten er in Media Markt-winkels ook vaak shop-in-shops van Apple, die vaak worden geleid door Apple-medewerkers.

Apple Reseller

De winkels worden vaak enorm gehyped, waardoor er soms groten getale aan mensen voor de deur staan te wachten als er eentje zijn deuren opent. Vaak krijgen de eerste duizend klanten een t-shirt en zijn er flinke kortingen, iets dat niet vaak voorkomt op de producten van de producent.

Er zijn in het algemeen overigens meer redenen om producten bij een Apple-winkel te kopen in plaats van een Apple Reseller of online: sommige producten zijn alleen in een Apple-winkel te koop, vaak zijn ze ook eerder in een Apple-winkel te koop en de keuze is groter. Denk bijvoorbeeld aan speciale bandjes voor je Apple Watch, of überhaupt het aantal beschikbare bandjes. Voor een koopje hoef je er -behalve op openingsdag- echter niet terecht.

Drake

De winkel-ervaring in een Apple Store en de manier waarop de producten worden gepresenteerd, die is ongeëvenaard. Steve Jobs schijnt het winkelconcept te hebben geïntroduceerd omdat hij vond dat het allemaal wel wat klantvriendelijker mocht. Inmiddels zijn Apple Stores regelmatig het slachtoffer van parodieën en sketches. Denk bijvoorbeeld aan de hilarische film Jexi op Amazon Prime, maar ook de videoclip van Drake en Future met Life is Good.

De mooiste Apple Store

Wij zijn als Nederlanders dan heel trots op ‘onze’ winkel in Amsterdam, er zijn meer prachtige Apple Stores op de wereld. Denk bijvoorbeeld aan Carnegie Library in Washington, Regent Street in Londen en Marché St. Germain in Parijs. Deze winkels zijn zeker een bezoekje waard.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Apple

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

Apple werkt met Brad Pitt al een hele tijd aan een film over de Formule 1. Geen Drive to Survive-praktijken, maar over het racen zelf: F1.

Automotive08.07.2024

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Het zijn geen foto’s van een prototype, maar wel in CAD gemaakte afbeeldingen van hoe de Apple Watch X er hoogstwaarschijnlijk uit komt te zien. 

Gadgets27.06.2024

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Volgens de EU overtreedt Apple met zijn App Store zodanig de wet, dat het een miljardenboete boven het hoofd hangt.

Nieuws24.06.2024

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Ja, Apple werkt wel degelijk aan een nieuwe bril die het even helemaal anders doet, maar nee, snel komt die niet.

Gadgets24.06.2024

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

De nieuwe Apple TV-serie heet Sunny en hierin gaat Rashida Jones' personage samen met een robot op pad in Kyoto om een mysterie te ontrafelen.

Entertainment14.06.2024

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Je wil natuurlijk altijd de activiteitsringen van de Apple Watch vol hebben, maar soms kan het echt niet. Gelukkig kun je ze nu pauzeren.

Gadgets13.06.2024

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18