Nederland kansrijk als het gaat om inzet van kunstmatige intelligentie

Nederland kansrijk als het gaat om inzet van kunstmatige intelligentie

Vorig artikel Volgend artikel

De inzet van kunstmatige intelligentie in Nederland biedt nogal wat potentiële economische en sociale voordelen. Dit blijkt uit een diepgaand onderzoek dat McKinsey heeft uitgevoerd om de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) in negen Europese landen te analyseren. De resultaten van dit alomvattende onderzoek (66 pagina’s – taal Engels) zijn voor iedereen gratis te downloaden.

Het volledig inzetten van artificial intelligence (AI) kan jaarlijks zorgen voor een extra groei (1.2%) van het bruto binnenlands product (bbp). Specifiek voor Nederland komt dit neer op een bedrag van 9.3 miljard euro per jaar. Volgens de onderzoekers ligt het grootste potentieel in de detailhandel, transport en logistiek, de reissector, de publieke sector en van de gezondheidszorgsystemen en -diensten.

Nederland geen digitale koploper

Nederland scoort hoog op de AI Readiness Index, maar niet in de top. Er zijn zeker nog een aantal gebieden waarop Nederland best nog een tandje bij moet zetten om bij te blijven in de ontwikkeling. Zo loopt Nederland achter bij andere digitale koplopers waar het specifiek gaat om onderzoek naar de inzet van kunstmatige intelligentie en investeringen.

AI_in_Nederland
Ranglijst landen met hoogste inzet van AI

Nederland positief over inzet van kunstmatige intelligentie

Het onderzoek toont aan dat we in Nederland uiterst positief (84%) zijn als het gaat over de inzet van robotisering en kunstmatige intelligentie. Acceptatie van de technologie is een belangrijke voorwaarde voor verdere ontwikkeling. AI-technologieën worden daarbij steeds meer beschikbaar voor alle soorten bedrijven en ook in Nederland steeds vaker gebruikt.

Voorbeelden van inzet van AI in Nederland

- Unilever om verdere ontbossing te voorkomen in de toeleveringsketen van het concern.
- Connecterra zet AI in om koeien gezond te houden en het boerenbedrijf efficiënter te laten werken (zie video).
- Skillab heeft een AI-gestuurde oplossing die organisaties in staat stelt om persoonlijke loopbaanoriëntatie op grote schaal te bieden.

AI tools en training voor het MKB

Helaas blijft de acceptatie van kunstmatige intelligentie in het bedrijfsleven vaak nog voor een belangrijk deel beperkt tot de grote bedrijven. In heel Europa gebruikt slechts 20% van het MKB de technologie op een significante manier, vergeleken met 60% van grotere bedrijven. Als Nederland de volledige economische groei van kunstmatige intelligentie wil ontsluiten zal vooral ook het MKB de nieuwe mogelijkheden moeten benutten.

Om het MKB te helpen biedt Google vanaf deze week een aantal eenvoudige diensten aan waarmee het MKB in Nederland de mogelijkheden kan ontdekken die kunstmatige intelligentie voor jouw bedrijf kan bieden:

 • - Een AI-tool voor bedrijven en AI-pagina's met meer informatie. De ‘AI for business’ tool is een simpel instrument met 3 vragen, waarna je als ondernemer aanbevelingen ontvangt voor je bedrijf.
  - Vanaf 26 november biedt Google twee gratis online workshops die volledig in het teken staan van AI.

  De cursus - AI Chatbots - gaat in op hoe Chatbots klanttevredenheid kunnen verhogen en tijd voor werknemers vrijmaken. De training focust vooral op hoe een chatbot werkt en hoe je die kunt opzetten. De cursus - AI boekhouding - is een AI Finance-training met o.a. onderwerpen als AI-procesautomatisering, (on)kostenbeheer en facturering.
 • In 2030 zullen er meer nieuwe banen worden gecreëerd dan er verloren gaan door automatisering. Voor 90% van die toekomstige banen zijn digitale vaardigheden nodig. Om aan de verwachte vraag te voldoen, zullen zo’n 800.000 mensen per jaar moeten worden bijgeschoold - ongeveer 9% van het totale personeelsbestand in Nederland'
  - Martijn Bertisen, country manager Google Nederland

  Digitale vaardigheden

  Google draagt hieraan een steentje bij met de Google Digitale Werkplaats, en heeft inmiddels meer dan 160.000 Nederlanders getraind hebben in digitale vaardigheden. Google heeft inmiddels toegezegd nog eens half miljoen bedrijven en mensen te zullen helpen tot eind 2021. Vorige week is gestart met FutureFit, een partnerschap van o.a. de FNV en Nesta om werknemers basis digitale vaardigheden aan te leren in de vleesindustrie en de bouwsector, eveneens met financiële steun van Google.org.

  Henk de Hooge

  Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....