Technology31.05.2013

Gebruik van social tools op de werkvloer blijft in Nederland achter


gebruik-van-social-tools-op-de-werkvloer.jpg
gebruik-van-social-tools-op-de-werkvloer.jpg

Microsoft Nederland start een experiment met emailloos werken. Verschillende Microsoft medewerkers en andere geïnteresseerden, zoals partners en leveranciers, gaan de uitdaging aan om een periode zonder e-mail door het leven te gaan. Het gebruik van interne en externe social middelen (intranet, blogs, instant messaging) vormen het alternatief voor het gebruik van e-mail. De deelnemers gaan de vrees voor productiviteitsverlies onderzoeken en delen hun persoonlijke ervaringen via sociale tools zoals Yammer en externe social media.

Maar daar waar veel Nederlandse organisaties het gebruik van social media op de werkvloer zien als afleiding blijkt dat 46% van de werknemers wereldwijd van mening is dat de inzet van social media juist de productiviteit verhoogt. Nederland staat bekend als een land dat voorop loopt in de adoptie van nieuwe technologie, echter in een onderzoek door Microsoft in 32 landen blijkt dat het gebruik van social tools op de werkvloer in Nederland juist achterblijft. 

In Nederland zijn werknemers nog niet voortvarend in de keuze van social tools op de werkvloer. Negen van de tien ondervraagden gebruikt voornamelijk e-mail in de samenwerking met collega’s. Slechts iets meer dan een kwart van de respondenten gebruikt externe social media zoals LinkedIn, Twitter en Facebook voor werk gerelateerde activiteiten. Een kleine 18% maakt in Nederland gebruik van interne social media, zoals Yammer. Dit in tegenstelling tot de Amerikanen, de grootste markt voor Yammer gebruikers, waar bijna de helft van de ondervraagde werkgevers zegt ook het gebruik van instant messaging te stimuleren.

Onterechte angst voor productiviteitverlies
De belangrijkste reden waarom er in Nederland nog maar weinig gebruik wordt gemaakt van tools zoals interne instant messaging of de bekende social media kanalen, is dat het management vreest voor productiviteitsverlies. Toch staat meer dan de helft van de ondervraagden (61%) open voor technologische ontwikkelingen voor het verhogen van de productiviteit. Het gebruik van social middelen op de werkvloer kan de productiviteit verhogen door het verbinden van medewerkers en het stimuleren van dialoog. Informatie delen en samenwerken in teams in verschillende geografische gebieden wordt makkelijker door gebruik van social middelen.

Net als hoe e-mail in de jaren ‘90 het tempo in het bedrijfsleven versnelde, zo zal het gebruik van social middelen op de werkvloer een groot effect hebben op werken in de eenentwintigste eeuw,” aldus Kurt DelBene, Directeur Microsoft Office divisie

Het wereldwijde onderzoek is uitgevoerd door Altimeter Group onder 9.908 respondenten in 32 landen, waarvan 4.787 ondervraagden in Europa. Het onderzoek maakt een onderscheid tussen mail, team sites, intranet, video conferencen, interne (Yammer) en externe social netwerken (Twitter, Facebook en LinkedIn).

Verder lezen over Microsoft

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Waar veel AI-tools tot nu toe veelal hetzelfde doen, is Microsoft Recall iets compleet nieuws. Maar het komt met de nodige vraagtekens.

Technology04.06.2024

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Microsoft heeft na veel vragen alvast laten weten dat Call of Duty: Black Ops 2 al meteen vanaf dag 1 op Xbox Game Pass staat. Bedankt Activision-overname.

Gaming28.05.2024

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Soms zit je zo vast in een game dat er nog maar twee keuzes zijn: je controller kapotgooien en nooit meer gamen, of een walkthrough opzoeken. Nu is er iets nieuws: AI om hulp vragen.

Gaming21.05.2024

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft Teams wordt wat leuker, want je kunt straks zelfgemaakte emoji toevoegen om de chat nog wat meer vrolijkheid te geven.

Online21.05.2024

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame