​bunq gaat de strijd aan tegen de klimaatcrisis

​bunq gaat de strijd aan tegen de klimaatcrisis

Vorig artikel Volgend artikel

bunq gaat de strijd tegen de klimaatcrisis aan. Eind april verwachten ze drie miljoen bomen te hebben geplant. Ze willen dit realiseren door zich aan te sluiten bij het Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF), een door de industrie opgericht initiatief om financiële instellingen in staat te stellen de uitstoot van CO2 van hun investeringen te meten en openbaar te maken. Dit vergroot volgens de bank de transparantie en verantwoordingsplicht van financiële instellingen met betrekking tot de wereldwijde klimaatcrisis.

Alles willen weten over de klimaatcrisis

Het inzichtelijk maken van de impact van leningen en investeringen op het klimaat is een belangrijke stap voor financiële instellingen, vindt bunq. Volgens hun zorgt dit ervoor dat de financiële sector een actieve bijdrage kan leveren aan de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

bunq heeft zich als een van de deelnemende instellingen van PCAF gecommitteerd om de broeikasgasemissies van haar krediet- en investeringsportefeuilles te meten en openbaar te maken met behulp van PCAFs methodologie.

bunq draagt steentje bij

"Sinds de oprichting draagt bunq haar steentje bij in de strijd rond de klimaatcrisis en stelt haar klanten in staat om binnen 2 jaar CO2-neutraal te worden. Dit doet bunq door haar klanten keuzevrijheid te bieden hoe hun geld wordt geïnvesteerd en door bomen te planten voor hun transacties", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Tegen eind april 2021 zullen 3 miljoen bomen zijn geplant in samenwerking met Eden Reforestation Project - in eerste instantie gebeurde dit in een herbebossings locatie in Madagaskar, de activiteiten zijn inmiddels uitgebreid naar Kenia.

Ali Niknam, CEO en oprichter van bunq: “Samen met onze klanten verkleinen we de footprint - binnenkort bereiken we de mijlpaal van 3 miljoen bomen, allemaal geplant met bunq-kaarten. Dankzij PCAF wordt duurzaamheid meetbaarder en transparanter voor de hele financiële sector."

bunq bestaat bijna tien jaar

bunq werd in 2012 opgericht door Ali Niknam (1981), die de eerste Europese bankvergunning in meer dan 35 jaar wist te bemachtigen. Hij wilde de traditionele banksector radicaal veranderen en investeerde als enige investeerder € 73,8 miljoen in bunq. bunq's laatste publiekelijk beschikbare aantal stortingen door gebruikers is € 654.619.033 op basis van de stortingen in juli 2020.

[foto: Jason Leem on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...