Nieuws09.02.2018

De Dutchcowboys Daily van 9 februari 2018


In de Dutchcowboys Daily vind je nieuwe, opvallende, leuke, interessante of niet te missen weetjes van de dag! Plus alle dingen die wij gewoon kwijt willen. Dit zijn ze van vandaag, vrijdag 9 februari 2018.

10 jaar Marvel Cinematic Universe

Marvel Studios viert dit jaar het 10-jarige bestaan van het Marvel Cinematic Universe. De aftrap hiervan was een fotoshoot met 79 acteurs en filmmakers betrokken bij alle films en series de we kennen van Marvel. Thor, Bruce Banner, Tony Stark, Tom Holland, Pepper Potts, James “Rhodey” Rhodes, Peter “Star-Lord” Quill, Wanda “Scarlet Witch” Maximoff, Black Panther, ze komen allemaal voorbij.

Nationaal Coördinator Open Science

Voormalig Rector-Magnificus van de Technische Universiteit Delft, Karel Luyben, is vandaag door de stuurgroep van het Nationaal Platform Open Science benoemd tot Nationaal Coördinator Open Science. In deze nieuw gecreëerde rol gaat hij zich de komende 2 jaar inzetten om de Nederlandse ambities voor open science te realiseren en om de voortrekkersrol van ons land op dit terrein te versterken. Daar heeft iedereen profijt van. Dankzij open access van publicaties kunnen docenten bijvoorbeeld kennisnemen van de meest actuele ontwikkelingen in hun vakgebied en incorporeren in de lesstof en kunnen artsen en verpleegkundigen de nieuwste medische inzichten toepassen voor betere zorg.

Open science betreft o.a. het (digitaal) openstellen van wetenschappelijke publicaties voor een groot publiek en het delen van onderzoeksdata. Publiek gefinancierd onderzoek moet publiek toegankelijk zijn.

Er wordt weer leutig ingehaakt op carnaval 2018

Van zondag 11 tot en met dinsdag 13 februari 2018 barst het feest der feesten in het zuiden van het land weer los. Je kunt er zeker wanneer je in Brabant woont niet omheen. De honderden carnavals verenigingen zijn al weken zo niet maanden bezig met het bouwen van de meest spectaculaire carnavalswagens. De strijd om het leukste carnavalsnummer is ook al weken bezig en we hebben al een aantal leutige carnaval inhakers gespot.

carnaval-2018-optocht
carnaval-2018-optocht

Wat is nepnieuws?

Zo’n 2 weken voor de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten maakt de NOS een rechtstreekse uitzending over nepnieuws. Vanuit de School voor de Journalistiek in Utrecht wordt het fenomeen nepnieuws in kaart gebracht. Wat is het? Hebben we er in ons land last van en zo ja: wat zijn de risico’s? Hoe gaan we ermee om?

Hoofdredacteuren van kranten en andere nieuwsmedia, politici, professionele factcheckers en de NOS-correspondenten in Moskou, Washington, Berlijn en Brussel buigen zich over deze vragen en proberen onder leiding van Rob Trip en Amber Brantsen antwoorden te vinden. Ook zijn voorbeelden te zien van nepnieuws en wordt uitgelegd hoe het gebruik van beeld de perceptie van nieuws bepaalt.

Nieuws of Nonsens is te zien op maandag 5 maart, 20.29-21.50 uur, NPO 2.

<i>[Afbeelding \u00a9 servickuz - Fotolia]</i>
[Afbeelding © servickuz - Fotolia]

Johan Cruyff is terug!

Konami, de makers van FIFA-concurrent Pro Evolution Soccer, kondigden vandaag aan dat ze niemand minder dan Johan Cruyff naar hun nieuwe game PES 2018 gaan brengen. De legendarische nummer 14 wordt speelbaar in de game en zo kun je dus eindelijk gaan uitproberen hoe hij zich staande zou houden tegen de toppers van vandaag de dag. Cruyff komt ook in de mobiele PES Club Manager, dus waar je ook voetbalt via Konami, je kunt binnenkort met Cryff aan de slag!

De Winterspelen zijn geopend

Nederland is met elf atleten vertegenwoordigd op de Winterspelen in Pyeongchang maar die waren niet allemaal bij de tweeëneenhalf uur durende openingsceremonie in het Olympisch stadion. De spectaculaire opening is altijd mooi om te zien en Zuid-Korea had ook een technisch hoogstandje: 1200 drones die samen de Olympische ringen uitbeeldden en zo rondvlogen. Vet!