Nieuws13.07.2019

Barbie moet meisjes enthousiast maken voor ruimtevaart


Samenwerking tussen ESA en Mattel

Je kunt het een tikje stereotiep en misschien zelfs vergezocht kunnen noemen: een Barbie inzetten om meisjes enthousiast te maken voor ruimtevaart. Toch gaat Europese ruimtevaartorganisatie ESA samenwerken met Mattel om vrouwen enthousiast te maken voor een carrière in de ruimtevaart en technische wetenschappen. Een volgende generatie astronauten, wetenschappers en ingenieurs dankzij Barbie?

Samantha Cristoforretti als rolmodel

Slechts 15% van de actieve astronauten is vrouw en er is nog nooit een vrouw op de maan geweest. De enige actieve vrouwelijke astronaut in Europa is Samantha Cristoferetti en de nieuwe Barbie is qua uiterlijk dan ook op haar geïnspireerd. Italiaanse Samantha is niet alleen astronaut maar ook piloot en ingenieur. Ze hoopt dat de samenwerking helpt om “jonge meisjes en jongens om onbeperkt over hun toekomst te dromen”. Als onderdeel van de viering rondom de 50e verjaardag van de Apollo 11-maanlanding ontmoette Samantha meisjes uit verschillende Europese landen.

Barbie Dream Gap Project

De samenwerking tussen ESA en Mattel maakt deel uit van het Barbie Dream Gap Project, een initiatief dat zich richt op het gelijktrekken van het speelveld voor meisjes over de hele wereld. Uit onderzoek blijkt dat meisjes vanaf de leeftijd voor vijf jaar beginnen hun zelfvertrouwen te ontwikkelen maar er ook een ‘gat’ ontstaat tussen hen en jongens. Het geloof dat je, ondanks je geslacht, alles kan worden, verdwijnt langzaam. Dat wordt de ‘Dream Gap’ genoemd en Mattel gelooft dat Barbie kan helpen meisjes het geloof te geven dat ze alles kunnen worden.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.