Gaming10.11.2020

​Xbox Series X verschijnt vandaag! Wat speel je erop?


10 november: als je het apparaat hebt gepre-ordered dan heb je vast al een mail gekregen van de webwinkel dat hij is overgedragen aan de vervoerder. Microsoft Xbox Series X (en S) verschijnen vandaag. Eindelijk! Het markeert de start van een nieuwe generatie consoles en zo langzamerhand ook weer het einde van de vorige generatie consoles: Xbox One (2013). We zitten vol spanning te wachten, tegelijkertijd vragen we ons af: wat gaan we eigenlijk spelen?

Xbox Series X

Dit jaar loopt alles een beetje anders. Hoewel de gameconsoles zoals beloofd wel verschijnen op de geplande releasedatum, zijn er geen pocherige E3-presentaties geweest waarin een juichend publiek werd weggeblazen en was sowieso de build-up naar de release wat hobbelig. Zeker waar het gaat om games: thuiswerken blijkt toch nogal een aanslag op hoe ontwikkelaars werken. Zo werd bijvoorbeeld Cyberpunk 2077 uitgesteld naar december, maar bijvoorbeeld ook het Microsoft exclusieve Halo: Infinite.

Dat is nogal wat, want er zijn verder eigenlijk weinig exclusieve games die naar Xbox Series X komen. De enige launchgames die exclusief verkrijgbaar is op de nieuwe console, dat is Bright Memory 1.0. Verder zijn het vooral games die al op Xbox One uit zijn gekomen of er ook op uitkomen, zoals Yakuza: Like a Dragon, Forza Horizon 4, The Touryst, Gears 5, Watch Dogs Legion, Call of Duty: Black Ops Cold War en Assassin’s Creed: Valhalla. Games die niet per se Microsoft-exclusief zijn, want de allernieuwste Assassin’s Creed, Call of Duty en Watch Dogs komt bijvoorbeeld ook uit op de grote concurrent uit Japan.

Xbox Game Pass

Het zal vooral de toekomst zijn die moet gaan uitwijzen of Xbox Series X goed wordt voorzien van nieuwe, exclusieve aanwas. Tegelijkertijd lijkt dat wel snor te zitten, mede dankzij Xbox Game Pass: alle games van Microsoft Studios komen hier bij launch meteen op uit, wat extra interessant is nu Microsoft een grote vis als Bethesda heeft gekocht. Daarnaast is Microsoft waarschijnlijk sterker in cloud-gaming. Het heeft xCloud en kan uiteraard gebruik maken van de infrastructuur van het overkoepelende (IT-)Microsoft.

We zijn benieuwd in hoeverre de nieuwe generatie ook gepaard gaat met nieuwe IP’s, oftewel: games die niet binnen een franchise passen. We zijn de afgelopen jaren wel heel heftig doodgegooid met remakes, remasters en sequels. Het valt ook weer op bij de aankondiging van de nieuwe Mass Effect-game. Niet alleen is dat een opvolger van een vorige game: de eerste drie games worden zelfs samengevoegd in een “eigen” uitgave. Er is dus afgelopen weekend nog een remaster én opvolger van een bekende gameserie aangekondigd.

Vooralsnog lijkt het aanbod aan games nog niet heel exclusief, maar wie weet wat de streamingdiensten ons nog gaan brengen. Bovendien zitten we nog steeds middenin een pandemie die op zo’n beetje elke sector een duidelijke uitwerking heeft. Eerst maar eens kijken hoe de console voelt, werkt en natuurlijk: speelt. Houd DutchCowboys de komende tijd in de gaten voor reviews van de consoles én van de games.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Xbox

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Een heleboel nieuwe trailers, een heleboel nieuwe datums en al met al een heleboel lekkers op gamegebied: dit is Summer Game Fest 2024.

Gaming09.06.2024

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Microsoft heeft na veel vragen alvast laten weten dat Call of Duty: Black Ops 2 al meteen vanaf dag 1 op Xbox Game Pass staat. Bedankt Activision-overname.

Gaming28.05.2024

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

XDefiant, de langverwachte free-to-play, snelle arcade shooter ontwikkeld door Ubisoft San Francisco en met facties geïnspireerd op enkele van Ubisofts geliefde franchises, is nu wereldwijd speelbaar. Spelers downloaden XDefiant gratis en spelen vanaf hun pc via Ubisoft Connect, PlayStation 5 of Xbox Series X|S.

Gaming21.05.2024

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

met Crossplay-mogelijkheden
4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Morgen is het na vele jaren aan Senua's Saga: Hellblade II om ons weg te blazen en we hebben vier keer bewijs dat dat ook wel gaat gebeuren.

Gaming20.05.2024

4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Microsoft is van plan om een virtuele chatbot aan zijn Xbox-gameconsole toe te voegen. Het gaat dan om een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie helpt bij de klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen d...

Gaming05.04.2024

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

De zwarte Xbox Series X kennen we: maar Microsoft schijnt ook een witte variant in de maak te hebben. Het apparaat is nagenoeg identiek aan de zwarte, maar komt behalve in een andere kleur ook zonder disc drive. Xbox Ser...

Gaming28.03.2024

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

​Ontslagen in de game-industrie beïnvloeden ook jouw gamebeleving

In 2023 vond er bij meer dan een derde van de gamestudio’s een ontslagronde plaats. In 2024 zet die trend voort. In de maand februari alleen al hebben we alweer bij diverse studio’s gezien dat er mensen moesten vertr...

Gaming02.03.2024

​Ontslagen in de game-industrie beïnvloeden ook jouw gamebeleving

Slagveld kent vele slachtoffers