Gaming29.07.2014

Dark Souls 2: Crown of the Sunken King is old-school Souls


Nu dat de gemoederen een beetje bedaard zijn is men het er wel redelijk over eens dat Dark Souls 2 toch net niet helemaal kan tippen aan het eerste deel, voornamelijk omdat er weinig tot niets nieuws geprobeerd is door From Software in het tweede deel. Dat moet je trouwens niet weerhouden om deze vreselijk goede game toch te spelen, zeker nu dat die versterkt wordt door 3 downloadable content packs, waarvan Crown of the Sunken King de eerste is. Voor de Souls-fans van het eerste uur, die misschien wat van de ingenieuze levels misten uit de eerste twee delen is er goed nieuws: Sunken King gaat terug naar die stijl van leveldesign en is daarom -en omdat het godvergeten moeilijk is- een waar festijn voor de liefhebber.

dark-souls-2-crown-of-the-sunken-king-is.jpg
dark-souls-2-crown-of-the-sunken-king-is.jpg

Zoals altijd maakt Dark Souls 2 het je niet gemakkelijk: je moet al vrij ver in de game zitten om überhaupt toegang te krijgen tot de DLC (het zit zo diep mogelijk verstopt als maar kon, letterlijk) en als je dus net je New Game + hebt gestart heb je dus vette pech en moet je eerst weer een aantal uur het reguliere spel doorploeteren om te kunnen beginnen. Ben je eenmaal zover dan blijkt ook waarom het zo ver is geplaatst, want de gebieden waar je in rondloopt en de vijanden die je daar opwachten zijn ronduit gemeen en zijn enorm fan van het gebruik van gif. Vanaf de eerst vijand is duidelijk dat je ‘You Died’ nog wel een paar keer gaat zien.

Dark-Souls-2-Crown-of-the-Sunken-King-DLC-Gets-Lots-of-Screenshots-450944-7

De Focus van de expansie is echter minder op de gevechten maar meer op de interactie met je omgeving. Naast de circulaire routes die je moet nemen om een hele tijd later vlak bij waar je begon uit te komen (maar nu met een kortere route naar de eindbaas) zijn er ook knoppen toegevoegd aan de mechanieken die je al kende uit de Souls-serie. Het groepje tempels wemelt van de platformen die verplaatst kunnen worden en zo passages af- of ontsluiten en er zijn ook nog andere soorten doorgangen die je met een slag (of schot) op de knop kunt openen. Het is dus meer dan ooit zaak om op je omgeving te letten zodat je geen cruciale knop mist en vast komt te zitten en zelfs als je oplet is het nog makkelijk om de weg kwijt te raken in het labyrinth van gangen, trappen en platforms.

Terwijl je daarmee bezig bent moet je dus wel het ondode gespuis van je af zien te houden en hoewel de variatie aan vijanden niet enorm groot is hebben ze wel allemaal hun eigen maniertjes om je het leven zuur te maken en is het From Software toch weer gelukt om wat dingen te verzinnen die je nog niet gezien had. Je bent er nooit blij mee en schrikt je in eerste instantie het lazarus (het is na zoveel rondjes DS2 wel weer leuk om een ouderwets “nope!”-wegrenmoment te hebben) maar dat is natuurlijk wel onderdeel van waarom deze games zo veel voldoening geven.

DLC-1_Crown-of-the-Sunken-King_1401884851

De eindbazen zijn van een zelfde kaliber trouwens; je hoeft ze niet allemaal uit te schakelen, maar als je dat wel wilt doen moet je wel bijna hulp gaan inroepen, want in je eentje is het heel erg moeilijk om weerstand te bieden aan meerdere figuren, of een figuur van het formaat dat deze DLC op je afstuurt. De bazen zijn wel allemaal van een hoog niveau, waarmee ik bedoel dat je geen standaard ‘grote ridder’-bazen tegenkomt (of…ja…eh…nou ja, je ziet het zelf wel) en dat elke baas een unieke taktiek vereist ten opzichte van de andere in de DLC. Je kunt nog wat extra wapens en andere uitrusting vinden om je daarbij te helpen, maar het is vooral ook een hele goede plek om de moeilijker te vinden upgrade-items in overvloed te verzamelen.

De locaties waar het zich in afspeelt zijn (zoals je aan de screenshots kunt zien) typisch Dark Souls: sfeervol, duister en vol met gevaren. Als je deze game op de PC aan het spelen bent dan kun je genieten van de vergezichten, die een paar uur later veel meer betekenis krijgen omdat je er bent geweest en hebt geleden. Ik vraag me wel oprecht af hoe dit allemaal loopt op de PS3 en/of Xbox 360, dus als iemand het weet mag ‘ie het zeggen in de comments. Er van uitgaande dat het allemaal speelbaar is lijkt mij dat er geen enkele Dark Souls-fan is die dit mag missen. Als je nu nog niet into de serie bent gaat dat ook niet meer gebeuren, maar als je gegrepen bent is dit te goed om niet gespeeld te hebben. En nu maar hopen dat de andere delen net zo goed zijn als deze.

Dark Souls 2: Crown of the Sunken King (DLC), gemaakt door From Software voor de PC (getest), Xbox 360 en PS3 en uitgebracht door Bandai Namco op 24 juli 2014

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.