Gaming22.06.2014

Konami deelt haar Metal Gear Solid V E3-presentatie met iedereen


Bij Kojima Productions zouden ze het vast met een glimlach ‘out of the box’ noemen, de gameplay demo van Metal Gear Solid V: The Phantom Pain die alleen achter gesloten deuren werd getoond tijdens de E3, maar opeens deze week met iedereen gedeeld werd via Youtube. Het is een redelijk slimme move van Konami, want niet alleen waren de journalisten enthousiast over wat ze te zien kregen -en terecht- maar kunnen we nu thuis ook gewoon zien waarom de échte nieuwe Metal Gear meer is dan alleen maar waanzinnige cutscenes waarin Hideo Kojima zijn obsessie met het filmregisseurschap kan botvieren. Open wereld met een knipoog naar alle eerdere Metal Gears. Los, voor het eerst in de serie. En, zoals altijd, prachtig om naar te kijken zelfs als je speelt.

konami-deelt-haar-metal-gear-solid-v-e3-.jpg
konami-deelt-haar-metal-gear-solid-v-e3-.jpg

Kijk naar dit half uurtje gameplay en zeg me dan dat dit niet is wat je verwacht van een next-gen titel: een grootse wereld waarin je kunt doen wat je wilt met de mechanieken die de makers voor je klaar hebben gezet. Niet alleen is het sneaking-repertoire van Snake (sorry, Big Boss) uitgebreid zoals we al konden zien in Ground Zeroes, nu is er ook de bijbehorende vrijheid van beweging en mogelijkheid tot keuze die we in de veel te korte ‘demo’ hebben kunnen spelen.

De combinatie van die wereld met de bijna komische mogelijkheid om allerlei personeel en materiaal Peace Walker-stijl te kunnen transporteren naar je eigen (nu ook begaanbare) basis en dat alles te kunnen gebruiken maakt voor een sandbox (een letterlijke, aan de beelden te zien) die zijn weerga niet kent en afrekent met de beperkingen die Metal Gear altijd heeft gehad. Of het nu toeval is dat de stealthgames en de shooters steeds dichter naar elkaar toe kruipen weet ik niet, maar als dit het resultaat is hoor je mij niet klagen. Kijk de video en overtuig jezelf dat dit toch een van dé games van 2015 zal gaan worden, of wanneer de game ook gaat uitkomen, aangezien een officiële releasedatum nog moet worden bevestigd door Konami.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.