Gaming09.06.2014

E3-persconferentie: EA geeft Kwaliteit boven kwantiteit


Na Microsoft was EA aan de beurt met haar persconferentie deze E3, waarbij het toch vooral bij games die we al kenden bleef. Het lijkt er echter ook op dat EA goed naar Ubisoft heeft gekeken, zo hebben ze ook twee nog naamloze projecten aangekondigd. Weinig nieuws, maar de kwaliteit is zeker aanwezig.

e3-persconferentie-ea-geeft-kwaliteit-bo.jpg
e3-persconferentie-ea-geeft-kwaliteit-bo.jpg

Het begon allemaal met een teaser van Star Wars Battlefront. Geen gameplay, slechts een marketingpraatje over hoe ze in de archieven van Lucasarts zijn gedoken en een paar in-engine beelden. Meer over Star Wars Battlefront krijgen we in het voorjaar van 2015 te horen.

Toen was het de beurt aan Bioware. Een prachtige trailer, gevolgd door gameplay beelden van Dragon Age Inquisition maakt duidelijk dat Dragon Age, na het wat mindere deel 2, weer helemaal terug is. Vanuit Dragon Age gingen ze ook meteen verder met een nieuwe Mass Effect, waarbij nieuwe locaties en personages centraal stonden. Geen gameplay, geen beelden, enkel designers die heel enthousiast waren. Datzelfde enthousiasme werd ook getoond bij een volledig nieuwe game van Bioware die in het begin van ontwikkeling is.

Oude bekenden

Door naar de Sims 4. Emoties. Realisme. Simulatie. Ja, het is allemaal genoemd. De Sims krijgen nu ook karaktereigenschappen mee en onthouden gebeurtenissen, wat zorgt voor realistische – met de standaard sims-overdrijving – reacties op bepaalde gebeurtenissen, inclusief ter plekke dood neervallen.

Buiten de Sims 4 zagen we nog meer oude bekenden. EA duikt de MOBA-business in met Dawngate. Tagline: “Dit is niet een simpele MOBA, we bouwen verder op het genre.” Nu is het met MOBA’s heel simpel, eerst spelen, dan oordelen. Helaas roept de gebruikte tagline niet veel vertrouwen op. Ook Mirror’s Edge 2 kreeg de nodige aandacht met een uitgebreide trailer. Het verhaal van deze Mirror’s Edge zal gaan over hoe Faith zo is geworden.

Sport

EA zou EA niet zijn als ze geen sport games hadden. UFC (mma), NFL (ijshockey) en Madden (American football) zijn dankzij de nieuwe engine extra realistisch met hun physics en animaties. Ook FIFA 15 Ziet er erg goed uit. Bij al de sport games is er vooral gefocust op realisme en gevoel, en ja, ik als iemand die deze games nooit speelt was onder de indruk van de technische prestaties die getoond werden.

Naast deze te verwachten sportgames komt er ook nog een nieuwe PGA game (golf) die dan weer op plezier gericht moet zijn. In de korte trailer was te zien hoe een bal werd weggeslagen en vervolgens over het slagschip uit de Battlefield 4 trailer heen vloog.

The end

Over Battlefield gesproken, EA heeft Battlefield Hardline aangekondigd. Als ze hun zaken wat meer op orde hadden gehouden was dit echt een verrassing geweest. Cops vs. Robbers. Explosies en veel schietgeweld. Een echt slagveld. Het ziet er eigenlijk best wel veelbelovend uit, en aangezien Visceral en niet DICE aan het roer staat zou de game ook zomaar eens kunnen werken.

En al die nieuwe aankondigingen dan? Criterion Games werkt ook aan iets nieuws, wat net zoals het nieuwe project van Bioware nog naamloos is. Qua aankondigingen een beetje teleurstellend dus, maar wat we te zien kregen zag er goed uit. Kwaliteit is waar EA voor gaat, en dat kunnen we alleen maar waarderen.

Marnix Suilen

Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.