Gaming30.04.2014

Boardgame: Wie is de mol?


Wat? Bordspellen? Ja, dat zijn ook spellen, stelletje racisten. En in die hoedanigheid kregen we dus ook het Wie is de mol-spel opgestuurd om eens te bekijken. En wat blijkt? Het is best leuk en je kunt er met drie tot acht man een hele leuke middag of avond mee beleven, als je tenminste op de koop toe neemt dat het wel een eindige ervaring is die je vermoedelijk na een tijdje moet weggeven aan iemand die het nog nooit gedaan heeft of moet wachten tot de Alzheimer toeslaat. Want dat is natuurlijk het probleem als je spel draait op geheimen: die kun je maar één keer verklappen.

boardgame-wie-is-de-mol.jpg
boardgame-wie-is-de-mol.jpg

Het idee van het spel is niet veel anders dan in de serie: je moet met het team allerlei vragen zien te beantwoorden, waarbij één iemand in de groep de mol is. Het spel heeft in die zin ook niet echt een bord nodig, want er hoeven geen poppetjes verplaatst te worden. Zie het als een soort van Trivial Pursuit met spionage-aspecten. Elk setje (in de doos zitten er 10) met multiple choice-vragen is gegroepeerd rond een land waar de serie zich ooit heeft afgespeeld, om de mol-ervaring zo veel mogelijk te spiegelen. Die vragen moeten collectief door de spelers beantwoord worden en dan moet er dus ook gestemd worden over het goede antwoord. Elke goed beantwoorde vraag levert een letter op en die letters samen vormen een geheim woord. Doordat het allemaal samen moet kan de mol (die als enige al weet wat het geheime woord is) proberen de concensus de verkeerde kant uit te sturen.

Elke speler krijgt dan ook een notitieblok waarop ze kunnen opschrijven wat ze denken dat de juiste letter is én natuurlijk wie ze denken dat de mol is. Dit voor het geval de spelers gezamenlijk het geheime woord raden binnen de harde tijdslimiet van 45 minuten waarin het spel gespeeld moet worden, want dan wint diegene die de mol het snelst of het beste heeft doorzien. Lukt het door getreuzel van de mol (of andere spelers) niet binnen 45 minuten of komt het verkeerde woord er uit? Dan wint de mol, moeh ha ha ha. Je kunt als hardwerkende speler ook jokerkaarten inzetten. Niet omdat je anders de eliminatie niet zou overleven, want die factor zit er niet in. In deze variant van Wie is de mol zijn de jokers extra hints die je richting het goede antwoord op een vraag wijzen, zodat je niet (of in ieder geval minder) hoeft te twijfelen.

Screen Shot 2014-04-30 at 23.20.18

In de basis is het een heel leuk spel, waarbij je als mol heel subtiel te werk moet gaan om de zaak te saboteren, want zo snel je verdacht bent zullen de andere spelers je mening negeren en ervoor zorgen dat je niet meer effectief kunt mollen. Door de vragen in een setje binnen het thema van een land te zetten kom je ook in de sfeer en als je dan met molloten speelt (mijn vriendin is er zo eentje) verhoogt dat het spelplezier alleen maar, want zo komen er ook nog af en toe herinneringen boven aan bepaalde opdrachten uit dat ene seizoen. Het enige dat de zaak wat minder leuk kan maken om te spelen is als je het type “ik heb op bizarre wijze altijd het juiste antwoord klaar in Trivial Pursuit”-speler in de groep hebt zitten. Aangezien je geen opdrachten hebt waarbij je van de verwarring van het moment en de onduidelijkheid van wat je eigenlijk aan het doen bent gebruik kunt maken, maar doodnormale vragen met maar één goed antwoord valt er weinig te mollen als iemand (of erger nog: meerderen) het antwoord gewoon weten.

En het grootste probleem? Je raadt het al. Die geheime woorden kun je maar één keer gebruiken, dus als je al de tien landen hebt gehad ben je klaar, of je moet al van voren af aan beginnen en zelf anagrammen gaan zoeken die met de letters van een land in kwestie gemaakt kunnen worden. Nu is het ook nog zo dat de woorden altijd betrekking hebben op het land waar de vragen over gaan, wat een leuk detail is maar je op die manier nooit zult kunnen doen én het moet dan ook nog ter plekke door de mol gedaan worden, wat weer allerlei andere problemen met zich meebrengt (als je geen externe hulp hebt die dit kan doen). Volgens de doos zou je via een website (waar ook een timer in molstijl te gebruiken is en je extra notitievellen kunt downloaden) nieuwe vragensets kunnen downloaden, maar die zijn nog steeds niet beschikbaar en we zijn nu toch al zo’n 2 maanden verder sinds de game gelanceerd is.

Hopelijk komen die extra sets er wel snel, want anders heb je maar een beperkte levensduur voor dit spel. Aan de andere kant: als je niet elke dag of zelfs week speelt en het bewaart voor als je wat meer mensen hebt die deze stijl van spel leuk vinden ben je zo een jaar verder voordat je door de vragen heen bent en dan zullen ze het toch wel geregeld hebben met die nieuwe sets. Als je dat in je achterhoofd houdt zul je nooit bedrogen uitkomen, want het spel zelf is gewoon leuk, en dan heb je zelfs in het ergste geval voor een euro of twee, drie per avond leuk gespeeld. Of gemold.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.