Gaming11.06.2010

Rock Band 3 wil echte muzikanten kweken


Kotaku heeft als opwarmer voor de E3 even naar de nieuwe plastic instrumenten mogen kijken en zo te zien wil ontwikkelaar Harmonix serieus dat Rock Band als opstapje gaat dienen naar het muzikantschap (da’s toch een andere insteek dan Gene Simmons, zal ik maar zeggen).

Centraal staat op dit moment natuurlijk het nieuwe keyboard dat met 25 toetsen groot genoeg is om de basiskennis van het edele klavier onder de knie te krijgen en dat je door de toevoeging van een nekje ook nog eens als keytar kunt gebruiken.

De grootste verandering echter zit ‘m in de gitaar, die belegd is met serieuze snaren op de plaats waar eerst het aanslagschakelaartje zat en waarvan alle frets een knop hebben, voor een totaal van 102 knopjes. Waanzin!

rock-band-3-wil-echte-muzikanten-kweken.jpg
rock-band-3-wil-echte-muzikanten-kweken.jpg

Dit geeft Harmonix een mooie gelegenheid om de verschillende moeilijkheidsgraden ook echt te gaan modelleren op het gebruik van akkoorden: op ‘easy’ mag je gewoon op de juiste frethoogte hengsten net zoals je gewend was van de oude games en als je Pro (de nieuwe moeilijkheidsgraad die boven Expert zit) speelt moeten alle vingerzettingen kloppen. Het laat echt een wereld opengaan die zal leiden tot veel nieuwe muzikantjes (en stress bij de Rockband klantenservice vanwege kapotte gitaren.)

Maar ook de drums worden serieuzer neergezet met de toevoeging van drie bekkens die niet langer dubbelen als toms maar op zichzelf staan in de game, wat zo’n beetje het enige is dat er miste aan de drumbeleving van de game. Leuk detail is dat er ook gedacht is aan mensen die de sprong al gewaagd hebben: er komt een MIDI-adapter die je elk electronisch drumstel of keyboard dat de standaard ondersteunt (bijna 100%) laat gebruiken voor de game, zo hoef je niet met minder genoegen te nemen dan je al gewend was.

Lastig is wel om te zien wat voor invloed dit gaat hebben op de mensen die deze games doorgaans spelen; los van de discussie of muziekgames nu nog de populariteit genieten die ze een jaar of twee, drie terug hadden werp je toch weer een barriere op voor mensen die zich toch zullen laten afschrikken door het grote aantal toetsen, snaren en andere dingen waar ze zich aan kunnen vergalopperen. 

Ook opvallend: het geschuif van links naar rechts bij de keyboardpartijen om je de hele breedte van het apparaat te laten gebruiken, te zien in deze video van USA today. Ben benieuwd hoe dat gaat werken als je een vol scherm met meerdere spelers hebt en je verkleinde schermpje heen en weer zit te zwiepen terwijl er zoveel gebeurt.

Oh, en om even zout in de wonde te wrijven van alle geïrriteerde Guitar Hero-bezitters merkt project director Daniel Sussman ook nog fijntjes op dat Harmonix “de investering die mensen hebben gemaakt, zowel qua hardware als qua gedownloade muziek serieus neemt en zorgt dat alles gewoon werkt voor Rock Band 3″. Mooi, da’s een goed excuus om even wat Deftones te gaan downloaden.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Muziek

Dit zijn 4 tips om je gehoor te verbeteren

Je kunt vaak horen dat je je gehoor moet beschermen, maar wat als je het niet zozeer wil beschermen, maar juist wil verbeteren? Dat kan gewoon. Er zijn meerdere manieren om je gehoor te verbeteren, waardoor je bijvoorbeeld muziek of de stem van je geliefde kunt horen zoals het bedoeld is. We geven je 4 tips om je gehoor te verbeteren.

Lifestyle03.07.2024

Dit zijn 4 tips om je gehoor te verbeteren

Je krijgt Spotify Wrapped nu het hele jaar door met My Spotify

Spotify komt met iets nieuws: My Spotify, en dat is eigenlijk een Wrapped die je elke dag kunt bekijken.

Entertainment11.06.2024

Je krijgt Spotify Wrapped nu het hele jaar door met My Spotify

Documentaire ‘Tomorrow is a Mystery’ over de diepere betekenis van festivals

Vandaag heeft Mysteryland, een van ’s werelds langstlopende dance festivals, ‘Tomorrow is a Mystery’ – een documentaire uitgebracht op Prime Video over de diepere betekenis van festivals. Vol nostalgische archiefbeelden van de afgelopen drie decennia.

Entertainment06.06.2024

Documentaire ‘Tomorrow is a Mystery’ over de diepere betekenis van festivals

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Na wetenschappers nu ook AI-brandbrief vanuit muziekindustrie

Billie Eilish, CAKE, J Balvin, Imagine Dragons, Jadakiss, Katy Perry, Kim Petras, Pearl Jam: allemaal staan ze op een brandbrief tegen AI. Kunstmatige intelligentie maakt veel mensen in vooral de creatieve industrie bang...

Online03.04.2024

Na wetenschappers nu ook AI-brandbrief vanuit muziekindustrie

​Zoveel verdient een artiest met spatial audio op Apple

Apple Music heeft van alle muziekstreamingdiensten de meeste opties voor audio. Je kunt lossless luisteren, maar ook spatial. Die laatste categorie zou Apple duidelijk wat groter willen maken: het biedt artiesten zelfs m...

Online23.01.2024

​Zoveel verdient een artiest met spatial audio op Apple

Top 2000: elke jaar dezelfde oude liedjes? Of toch niet?

Het is dit jaar alweer de 25e editie van de Top 2000. Al jaren verreweg de baas van alle ‘lijstjes’ die aan het eind van een jaar samengesteld en gepresenteerd wordt. In tegenstelling tot veel andere eindejaarslijste...

Entertainment25.12.2023

Top 2000: elke jaar dezelfde oude liedjes? Of toch niet?

Fijne kerstdagen! Dit wordt nu het meest geluisterd op Spotify

Het is kerst! Fijne feestdagen! Wist je dat naast de decembermaand 26 november de dag is waarop de meeste kerstmuziek wordt afgespeeld? En dat de zondagen vooral populair zijn als het gaat om kersthits luisteren? Spotify...

Entertainment25.12.2023

Fijne kerstdagen! Dit wordt nu het meest geluisterd op Spotify