Gaming06.08.2013

Sega wil Atlus kopen


We wisten dat het moederbedrijf van Atlus, Index Corporation, in de problemen zat. Deze week kregen een nieuwtje te horen: de Japanse developer staat in de etalage. Fans van Shin Megami Tensei en Persona hoeven echter niet te wanhopen. Maar liefst twintig bedrijven willen het bedrijf graag overnemen, waaronder Sega Sammy Holdings.

sega-wil-atlus-kopen.jpg
sega-wil-atlus-kopen.jpg

We zeiden het afgelopen zondag al tussen neus en lippen: Atlus wordt verkocht. De developer blijkt erg populair, zo meldt de Japanse editie van Bloomberg. Rond de twintig bedrijven hebben zich voor de maker van Shin Megami Tensei en Persona gemeld. Een naam is in ieder geval bekend gemaakt, Sega. Deze week zal er overigens nog een schifting volgen, waarna de definitieve koper eind deze maand bekend wordt gemaakt.

De verkoop komt niet als een verrassing. Het moederbedrijf, Index Corporation zit in grote financiele moeilijkheden. Vorig maand schreven we al dat het bedrijf een proces wegens fraude aan de broek heeft. Verder kampt Index met een schuld van 189 miljoen euro na enkele slechte investeringen. Nu ze onder de zogenaamde Civil Rehabilitation wet staat moet de firma drastisch gaan reorganiseren. Daarvoor zal het diverse divisies moeten afstoten, waaronder dus Atlus.

Daarmee lijkt Index Corporation een groot deel van zijn schuld te kunnen aflossen. Bronnen meldden dat één partij op Atlus alleen al een startbod van 153 miljoen euro heeft gedaan. Of dit Sega was, durven we niet te zeggen. We weten dat het bedrijf een zeer goed tweede kwartaal draaide. Begin dit jaar namen ze ook al Relic (Warhammer, Company of Heroes) van het failliete THQ over. Dus waarom zouden ze niet nog een keer diep in de buidel tasten?

Kunnen Persona fans opgelucht adem halen? Het lijkt er wel op. Er was twijfel of het merk Persona behouden zou blijven. Eurogamer meldt dat de Index Corportation die nog in handen heeft. Toen sprak men echter nog niet over verkoop. Nu Atlus onder de hamer ligt, zal de koper die titel ook gelijk meepikken, denken wij. Wie oh wie gaat er alleen mee aan de haal? We houden het voor jullie in de gaten.

Martijn Steinpatz

Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.