Gaming24.05.2012

De hel is nabij in Diablo III


Ruim 12 jaar hebben we moeten wachten op de game die al werd uitgesteld voor we een release date wisten. De beta gaf veel opschudding, in de loop van de beta werd ook duidelijk dat vernieuwing over het algemeen niet werd gewaardeerd door de oude garde. En nu is het zover, Diablo III ligt in de winkels. Incompleet ook nog. Het PvP gedeelte moet nog komen, dat was nog niet goed genoeg. Toch is de game uitgebracht, Blizzard wou geen zelfmoorden door uitstel van een game op zijn geweten hebben. Diablo III is iets ouds, maar dan nieuw. En Blizzard weet precies hoe je zoiets moet maken!

de-hel-is-nabij-in-diablo-iii.jpg
de-hel-is-nabij-in-diablo-iii.jpg

The Good

12 jaar werk zijn duidelijk te zien, de omgevingen – die overigens random worden gegenereerd – zijn prachtig vormgegeven. Goed, het is geen Crysis of een Battlefield 3, het is een compleet eigen stijl. Veel detail, mooie belichting en prachtige effecten. Rook en andere gassen krijgen diepte en verschillen van vorm en kleur, erg subtiel. Bij het afslachten van vijanden komt er een grote hoeveelheid bloed en gore vrij, ieder stukje is uniek. En alsof dat nog niet genoeg is zijn de wapens en armour duidelijk zichtbaar op je personage. Net als de animaties van aanvallen. Op alles is gelet.

Diablo III is verhaal gedreven, de game is opgebouwd uit verschillende acts, elke act vind weer plaats op een andere locatie. Binnen deze acts wordt het verhaal verteld door in-game gesprekken. Af en toe komt er dan weer een prachtige cut-scene voorbij, ook iets waar Blizzard veel werk en tijd in heeft gestopt. Zo’n act doorloop je via quests die vrij lineair zijn opgesteld, denk aan dingen als ‘vind een voorwerp’ of ‘zoek de uitgang’. Simpel, maar uitdagend genoeg, want uiteindelijk bestaat Diablo III uit slechts één ware actie: Klik.

De besturing is erg soepel, klik met de muis om te lopen, of houd deze ingedrukt. Wanneer op vijanden gericht voer je bij een klik een aanval uit. Er zijn veel verschillende aanvallen per klasse, maar je kan er maar 6 gebruiken. Je moet deze aanvallen – afhankelijk van hun type – op een plaats zetten. Je 2 muisknoppen en de nummertjes 1 tot en met 4. Dan zijn er nog een heleboel sneltoetsen, voor het drinken van een potion, je skills of je inventory.

dh-009-large

The bad

Heeft Blizzard dan in die 12 jaar de game foutloos gemaakt? Nee. Er zitten nog wat bugs en eigenaardigheden in. Zo ‘schoot’ ik tijdens het vechten vaker terug op een plaats waar ik een seconde geleden stond, oorzaak: Lag. Vrij onbelangrijk meestal, je speelt gewoon verder. Helaas heeft dit wel al eens mijn dood betekent, dat is dan weer wat minder.

Ook de besturing heeft zijn nadeel. Bij ranged wapens moet je de shift-toets ingedrukt houden wil je schieten, je moet namelijk op je vijand klikken, en als je ernaast klikt loop je gewoon door die horde demonen heen. Voor een klasse als de barbarian maakt dat niks uit, maar een demon hunter heeft daar toch wat problemen mee.

Door de verhaal gedreven structuur is Diablo III de ‘save & exit’ knop van zijn voorganger verloren. Goed, in Diablo II kwam je dan weer in je kamp uit, maar je level en spullen werden wel gesaved. Nu ben je afhankelijk van checkpoints. Die bereik je alleen wanneer je voortgang maakt in een quest. Dit is vrij dramatisch, je moet dus echt gelijk een dik uur spelen, want een half uurtje zou voor niets zijn geweest. Ook het ontbreken van PvP is een grote misser van Blizzard.

The ugly

Diablo III kampt met wat problemen die niet echt van de game zelf afkomen. Blizzard heeft zich uitgevogeld dat een constante verbinding met het internet – liever gezegd: Met de servers – verplicht is. Elke keer moet je dus inloggen, op zich niet erg, als de servers de capaciteiten hadden. De servers zijn nu vaak down vanwege een overload (error 37) of ze zijn down vanwege noodonderhoud (error 75). Gelukkig kan je wel selecteren op welke regio je speelt. Zo speel ik Diablo III op de Amerikaanse servers, uitgaande van het feit dat het daar nacht is als het hier dag is. Het is dus te omzeilen, maar je kan na een keuze niet switchen, je save game staat namelijk ook op die server, en helaas wordt die save game niet gesynchroniseerd met de rest.

barb-002-large

Conclusie

Diablo III is een geweldig spel, het PvP gedeelte krijg je in een gratis update dus dat zit wel goed. De 5 verschillende klassen bieden uren aan gameplay die je ook nog eens in co-op kunt doorbrengen. En dankzij het Auction house kun je het geld wat je aan deze game hebt besteed weer terug verdienen, mits je zeldzame items tegenkomt. Ideaal toch!

Diablo 3 is ontwikkeld en uitgegeven door Blizzard op 15-5-2012 voor PC (getest) en Mac.

Marnix Suilen

Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.

Verder lezen over Review

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

Een van de beste vormen van reclame die je als ondernemer kunt hebben, zijn tevreden klanten die zich positief uitlaten over jouw diensten. Met de komst van digitale platformen als Google en Trustpilot, wordt het steeds...

Online09.04.2024

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

We zeggen het maar meteen: Ripley is briljant. Misschien niet zo slim voor de opbouw van een review, maar als je iets van dit artikel meeneemt, dan moet dat het zijn. Ripley werd al een tijdje op Netflix gehyped, maar nu...

Entertainment05.04.2024

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Er is iets poëtisch aan het neerknallen van zombies. Het voelt goed, het voelt niet slecht. Het lijkt soms de noodzaak te zijn. Bijvoorbeeld in de Netflix-game Into the Dead 2: Unleashed. Het is ouderwets knallen en dat...

Gaming27.03.2024

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Godzilla x Kong: The New Empire: alles wat je denkt en meer

Als je de titel van deze film leest, dan heb je daar waarschijnlijk al meteen een beeld bij. Een gigantische hagedis, een even zo grote aap, die dan samen een soort nieuw koninkrijk starten. Dat is wel ongeveer wat je ku...

Entertainment26.03.2024

Godzilla x Kong: The New Empire: alles wat je denkt en meer