Events11.12.2007

Le Web 2007 ochtendsessies


1197382653leweblogo.jpg
1197382653leweblogo.jpg

Vandaag is de eerste dag van Le Web3 in Parijs. Internet Marketeers, geeks, adverteerders en iedereen die ‘iets’ heeft met het Web zijn aanwezig op dit event.

Er werd aangekondigd dat er grote rijen zouden zijn bij de ingang. Dat viel echter mee waardoor de Nederlandse afgevaardiging van bloggers en twitteraars op de voorste rijen plaats nam in afwachting van de opening van de conferentie.

In de Herald Tribune werd aangekondigd dat LeWeb de grootste wifi-connectie ter wereld zou hebben. Helaas bleek al snel dat die connectie niet zo stevig was als gedacht.

Le Web startte vier jaar geleden als les Blogs en is inmiddels toe aan de vierde editie. In deze editie zijn het niet meer alleen de bloggers, maar ook juist de bredere community die geinteresseerd is.

We starten deze morgen met de opening van de organisator Loic Le Meur, oprichter van onder meer Seesmic. Hij benadrukt de historie van Le Web en dat Le Web ‘breder’ wil dan alleen de technologiebranche waarbij zelfs politici aanwezig zijn en zullen spreken.

Web 2.0 – The Dark Side De eerste sessie was een panel met Jaewoong Lee (biggest internet portal in Korea, 800 miljoen pageviews per dag!), Chris Alden van Six Apart, Dan Rose van Facebook en Michel Jaccard, een jurist die gespecialiseerd is in IT.

Het panel ging eerst in op privacy issues: wat kan je van iemand vastleggen en wat niet en hoe ga je daarmee om.

Lee vergelijkt het pesten op het web met pesten op school. Er was een initiatief voor een Online Identity voor iedereen, vanuit Koreaanse regering opgezet. Dit was niet de ideale manier van werken. De informatie moet niet in handen zijn van de overheid.

Michel Jaccard geeft een juridisch inzicht in wiens verantwoordelijkheid waar ligt. Je bent nog steeds zelf verantwoordelijk voor wat je zelf online zet, maar het is makkelijker om bedrijven aan te pakken. Vandaar dat vaak de service providers worden aangepakt. Maar het zou beter zijn om individuele personen aan te pakken.

Rose van Facebook gaat kort in op de strubbelingen die facebook de laatste tijd heeft doorgemaakt met hun advertentiesysteem Beacon (deze legde gegevens van gebruikers vast en liet vervolgens ‘vrienden’zien wat je gekocht had.). Hij geeft toe dat Facebook niet snel genoeg gereageerd heeft op wat er gebeurde. Gebruikers hadden geen controle, maar gebruikers moeten zelf de knoppen kunnen bedienen.

Duidelijk wordt dat advertenties in de toekomst ‘Part of the experience’ zijn, iets waar Google met Adwords en Adsense al mee begonnen is. Advertenties worden meer ‘social’, meer individueel. Van belang zijn daarbij wel de reviews. Reviews worden serieuzer genomen als je weet van wie ze komen.

De vraagt rijst Hoe ver je kan gaan met het opslaan van gegevens. De jurist Jaccard geeft uitkomst: Je hebt het recht om te vragen om content weg te halen. “Legally the user has all the rights”. De rechten liggen dus bij de gebruiker, maar de effort om iets te kunnen verwijderen blijft groot.

Persistent communication and its impact on being social Evan Williams, mede-oprichter van Twitter, ging in op het succes van de dienst. Het draait bij Twitter volgens Williams veel om keeping it simple. Juist door beperkingen op te leggen wordt je product beter. Zo geeft hij het voorbeeld van het succes van fotolog. Door capaciteitsbeperkingen begon fotolog met slechts de mogelijkheid om een foto per dag te uploaden. Dit zorgde juist voor een boost van de community omdat de gebruikers op andere foto’s gingen reageren.

Williams benadrukt eens te meer dat het succes van Twitter zit in de eenvoud: keep it simple. Zo is Twitter ook begonnen. De bedenkers hebben 1 item uit MSN Messenger gepakt (de statusmogelijkheid) en hebben daar een nieuw product van gemaakt. Ze wilden bovendien expliciet dat het mobiel te gebruiken was. Ze zijn daarom gaan denken vanuit de theorie “What can we take away to create something new?”. Resulterend in een product wat simpel en succesvol is.

Williams geeft overigens aan dat het niet betekent dat er geen nieuwe features (mogen) komen. Juist bepaalde features zoals Twitterific of Twitbin maken het eenvoudiger voor de gebruiker en zijn dus toe te juichen. Op een vraag uit de zaal van Robert Scoble over “how do you know when to stop taking up features: antwoord Williams dan ook: goed blijven opletten.

Making your information social Na de presentatie van Williams was het weer tijd voor een leuk gesprek op de bank. Plaats namen Sarah Lacy, journalist van onder meer Newsweek. Zij sprak geanimeerd met Kevin Rose van Digg .

Rose is geen man van grote groepen en zat eerst onwennig op de bank. Doordat de twee elkaar duidelijk kenden en een klik hadden ontstond er een leuk gesprek wat wel heel duidelijk ‘ons kent ons’ was. Er kwamen een aantal leuke punten langs.

De focus van het gesprek lag niet op hoe Digg werkt, maar hoe ondernemen in de internetwereld van Rose werkt. Toen Digg begon was het klein en was er nog geen sprake van web 2.0. Met die gedachtengang is het dus ook niet opgezet. Ze wilden gewoon iets bouwen wat handig en nuttig was.

Rose heeft drie startups (oa Pownce). Volgens hem is dat misschien een beetje teveel van het goede. Hij geeft het advies eigenlijk maar bij een te blijven. Zijn credo voor ondernemers is er een die je wel meer hoort van succesvolle ondernemers: Just do it.

Rose is wel van mening dat er momenteel te weinig innovatiefs gebeurt op het web. Er zijn teveel copy cats en te weinig nieuwe intiatieven.

Tot slot werd Rose nog gevraagd hoe belangrijk het is dat hij in Silicon Valley zit. Rose geeft aan dat dat wel degelijk een belangrijke rol speelt. Alle ‘grote namen’ zijn er aanwezig. Op een feestje praten met oprichters en eigenaren van bedrijven als TechCrunch, Flickr en Yahoo geeft meer mogelijkheden en kansen. Op naar Silicon Valley dus!

Why books and school lectures still exist Het eerste deel werd afgesloten door Hans Rosling. Deze Zweedse visionair op het gebied van globale ontwikkelingen gebaseerd op statistische informatie en toekomstvisie.

Gaf een beeld van de ontwikkeling van de wereld door de eeuwen heen. Levensverwachting, grootte populatie en welvaart geven aan hoe de wereld zich ontwikkeld heeft.

Hij deed dat door middel van hele mooie weergaves in Gapminder. Een absoluut hoogtepunt van de ochtend die moeilijk in woorden is samen te vatten.

Wil je een beeld hebben van zijn presentatie zou je die van TED 2007 kunnen terugkijken. De presentatie van vandaag was een onderdeel daarvan. Maarten zal een videoregistratie later online zetten.

Verder lezen over Google

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

De zoekmachine van Google wordt binnenkort waarschijnlijk betaald. Niet voor iedereen: de versie zoals we die nu kennen blijft wat het is. Er wordt echter AI aan toegevoegd en dat zal waarschijnlijk geld kosten. Het nieu...

Search04.04.2024

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google heeft een core update aangekondigd en dat betekent dat er wat staat te veranderen voor vele pagina’s op het internet. De belangrijkste verandering zit hem vooral in het opsporen van pagina’s die niet waardevol...

Search07.03.2024

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

Google heeft speciaal in het kader van Schrikkeldag een speciale Doodle uitgebracht die in het teken staat van die gekke 29 februari die we af en toe krijgen. Het is een vrolijke kikker die even de 29 laat gelden en verv...

Coffee corner29.02.2024

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

Inloggen op je Google-account ziet er al jaren hetzelfde uit, maar dat is nu veranderd. Google heeft het lang geteaset en plaatste er zelfs een waarschuwingsmelding over wanneer je de laatste tijd wilde inloggen. Echter...

Online22.02.2024

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

Fitbit was ooit het toonbeeld van wearables, sportiviteit en de ‘smartphone’ voor om de pols, maar inmiddels begint het die status steeds meer te verliezen. Zeker met kapers op de kust als Amazfit, ziet het er twijfe...

Gadgets31.01.2024

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

Google is relatief laat in de markt van de mobiele telefoons gestapt, maar heeft door zijn sterke marktpositie relatief weinig moeite gehad om binnen dit segment met een nieuw merk voet aan de grond te krijgen. Onder de...

Mobile29.01.2024

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Heb je enig idee welke website er wereldwijd het meest wordt bezocht? Geen apps, maar website: dat is Google, dat had je vast al verwacht. Maar dat is niet de website waarop mensen de meeste tijd besteden. Het is geen Fa...

Online19.01.2024

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Verder lezen over Twitter

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

X wil Not Safe For Work-communities toestaan

Over het algemeen kun je Twitter/X vrij veilig openen als je op je werk bent: je hoeft niet bang te zijn dat er ineens heel schokkende beelden te zien zijn, of pornografie. Daar komt een einde aan, maar alleen als je lid...

Social Media01.04.2024

X wil Not Safe For Work-communities toestaan

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Nadat hij vorige week al schaak speelde met zijn brein alleen, heeft hij nu ook een tweet de wereld ingeslingerd. De vanaf zijn schouders verlamde Noland Arbaugh is de wereldberoemde eerste mens met Neuralink-chip in zij...

Technology25.03.2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Deze week viral: Max Verstapp’une en Doctor Who

Welkom in de nieuwe Deze week viral, waarin we op zoek gaan naar de hits op social media deze week, naast uiteraard de dingen die we zelf al veelvuldig voorbij zagen komen. Daar gaan we. Max Verstapp'une Max Verstappen...

Social Media16.03.2024

Deze week viral: Max Verstapp’une en Doctor Who

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Eerst waren het sociale netwerken die het op televisie gemunt hadden, maar nu zijn het de sociale netwerken. Elon Musk wil natuurlijk dat X een ‘alles’-app wordt en het is dan ook niet gek dat er binnenkort de optie...

Social Media13.03.2024

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Valentijnsdag 2024: de leukste nieuwtjes, tweets en inhakers

Het is Valentijnsdag. Een liefdesdag, maar ook een zeer gehate dag. Jammer, want er is heel veel om van te genieten. Gek nieuws en grappige inhakers bijvoorbeeld. AI zou Valentijnsdag verpesten Een onderzoek van McAfee...

Social Media14.02.2024

Valentijnsdag 2024: de leukste nieuwtjes, tweets en inhakers

Ook voor Valentijnhaters
​BlueSky zonder uitnodiging: 1 miljoen nieuwe accounts in 1 dag

Twitter/X-alternatief BlueSky is in een rap tempo enorm aan het stijgen in populariteit. Het werd in 2021 gelanceerd in beta, wat betekende dat je alleen toegang had met een uitnodiging van iemand anders. Uiteindelijk is...

Social Media08.02.2024

​BlueSky zonder uitnodiging: 1 miljoen nieuwe accounts in 1 dag

Verder lezen over Weblog

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

De EU wil graag dat apps wat minder eenkennig worden. Daarom kun je straks ook WhatsApps lezen in andere apps dan WhatsApp, en andersom. WordPress doet vrolijk mee. Het gigantische blogplatform heeft nu versie 1.0.0 van...

Online19.09.2023

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

But first, fediverse.
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Heb je een eigen reisblog, een receptensite of een nieuwssite over social media? Wat je ook maar doet op WordPress, de kans is groot dat het je goed uitkomt dat er een Twitter-integratie is. Hierdoor kunnen posts die wor...

Social Media02.05.2023

WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

Het maakt niet uit of je een bedrijf hebt of een eigen, persoonlijk blog: zodra je een website runt, wil je dat er traffic komt. Dat komt er zeker niet alleen maar door op social media naar je pagina te verwijzen of een...

Search13.03.2023

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Wix, een wereldwijd SaaS platform voor het creëren, beheren en uitbreiden van een online aanwezigheid, kondigde eind vorige maand de lancering aan van de toegankelijkheid wizard. Wix gebruikers hebben daarmee nu een sta...

Online01.06.2021

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Gebruikerservaring gaat een steeds grotere rol spelen binnen het online landschap. Daarom heeft Google in 2021 een update op de planning staan om de ‘site-vitaliteit’ op te nemen als rankingfactor. Google zal dit zes...

Search24.09.2020

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Wil jij jouw lokaal op de kaart zetten? Dan is het goed om meer naamsbekendheid op te bouwen. Goede marketing is hierbij een must. Er zijn een aantal componenten binnen marketing die je kunt optimaliseren en waarmee je a...

DC Business31.07.2020

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

Google Nederland gaat zo’n 70 lokale nieuwsorganisaties in Nederland van een bijdrage voorzien vanuit het speciale noodfonds dat vorige maand is opgezet. Ook lokale nieuwsorganisaties worden namelijk hard getroffen doo...

Nieuws08.06.2020

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!

Een van de grootste voordelen van de internetgeneratie is het opheffen van beperkingen om een bedrijf te starten. Iedereen met een computer kan in feite direct aan de slag – geen startkapitaal vereist. We hebben vijf o...

DC Business10.01.2020

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!