Entertainment18.04.2019

Netflix gaat met Top-10 lijstjes komen


Betaalzender wil meer transparantie bieden

Het is een klacht van veel Netflix gebruikers, waarom komt Netflix niet met overzichten van welke series en films het best bekeken worden. De betaalzender houdt wat dat betreft de kaken stijf op elkaar. Informatie over kijkcijfers en populariteit van series wordt niet gedeeld.

Net als dat het volstrekt onduidelijk is waar Netflix zijn aanbevelingen voor jou vandaan haalt. Heeft dit te maken met alleen jouw individuele kijkgedrag of is het op basis van big-data van heel veel kijkers. Of is het gewoon een marketinginstrument en een prima manier om populaire (of juist niet) series en films te pushen. Niemand weet het, alleen Netflix.

Wat betreft het eerste punt heeft Netflix inmiddels aangegeven dat zij binnenkort kijkcijfers wil gaan delen en zodoende meer transparantie wil gaan bieden aan haar miljoenen gebruikers. De mededeling werd gedaan door Chief Content Officer Ted Sarandos aan investeerders van Netflix. Het doel van Netflix is om meer transparantie te bieden over wat mensen op Netflix over de hele wereld bekijken.

Netflix Bird Box

In december verbrak Netflix plotseling het stilzwijgen door cijfers van de ‘horror movie’ Bird Box met Sandra Bullock vrij te geven. Ruim 45 miljoen mensen (lees accounts, meekijkers niet meegeteld) zouden in de eerste 7 dagen na het uitkomen van de film deze hebben bekeken.

Netflix best bekeken series

Hoe de ‘Top-10’ lijstjes van Netflix er precies uit gaan zien is nog onduidelijk. Het bedrijf heeft toegezegd dat het ‘kwartaal na kwartaal’ transparanter wil gaan worden. Het lijkt echter aannemelijk dat Netflix de bestaande categorie indeling zal gaan ranken. Omdat Netflix geen advertentiemodel heeft maar alleen betalende abonnees, heeft het zich nooit geroepen gevoeld (of verplicht) tot het delen van kijkcijfers. Er is wel door derde partijen steekproefsgewijs onderzocht welke series hoog scoorden maar daar is het verder bij gebleven.

Netflix Top-10 lijstjes

Netflix is inmiddels in het Verenigd Koninkrijk gestart met een nieuwe Top 10-functie die de 10 meest populaire tv-series en films laat zien die worden bekeken door Netflix-gebruikers. Het is in ieder geval een indicatie van wat andere Netflix-abonnees bekijken maar zeker geen waardeoordeel. Netflix geeft aan dat het een bètatest is om te kijken of het de moeite waard is om deze Top-10 lijstjes ook naar andere landen uit te rollen.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Netflix

Gratis Netflix is misschien wel dichterbij dan je denkt

Netflix overweegt het aanbieden van een gratis abonnement, waarbij je als tegenprestatie advertenties moet kijken. Het wil hiermee alles uit de markten halen waar het nog niet op zijn top is.

Entertainment25.06.2024

Gratis Netflix is misschien wel dichterbij dan je denkt

5 redenen om Netflix op te zeggen

Netflix is een goede streamingdienst, maar dat betekent niet dat je er voor altijd lid van moet blijven. Redenen genoeg om te stoppen.

Entertainment12.06.2024

5 redenen om Netflix op te zeggen

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

Niet schrikken als je homescherm van Netflix er anders uitziet: het lijkt namelijk afscheid te willen nemen van zijn rechthoekige tegels.

Entertainment07.06.2024

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

Netflix Games komt onder andere met The Hobbit-spel

De streamingdienst Netflix heeft het er maar druk mee, games. Maar er komt ook nog veel nieuws aan. Zo verschijnt er onder andere een simulatiegame aan van The Hobbit.

Gaming05.06.2024

Netflix Games komt onder andere met The Hobbit-spel

Zo ziet de nieuwe Tomb Raider-serie van Netflix eruit

Netflix komt met een animeserie van Tomb Raider. De stem van Lara Croft wordt niet door Jolie of Vikander ingesproken, die wel eens het gezicht zijn geweest van mevrouw Croft.

Gaming03.06.2024

Zo ziet de nieuwe Tomb Raider-serie van Netflix eruit

Lara gaat anime
Deze films, series en documentaires verschijnen in juni op Netflix

Met een nieuwe maand voor de deur staat er ook weer een nieuwe Netflix-update klaar. Met uiteraard ook deze maand weer volop nieuwe series, films en documentaires om te gaan bingen.

Entertainment31.05.2024

Deze films, series en documentaires verschijnen in juni op Netflix

Netflix kondigt animatieserie Minecraft aan met miniteaser

Vorig jaar werd bekend dat Minecraft 300 miljoen keer is verkocht. En die verkopen zullen weer stijgen, nu Netflix ermee aan de haal gaat.

Gaming30.05.2024

Netflix kondigt animatieserie Minecraft aan met miniteaser

Netflix komt met Million Dollar Secret: opvolger van Squid Game: The Challenge

Het idee dat 11 mensen op zoek moeten naar de twaalfde persoon om zo op jacht te gaan naar 1 miljoen dollar: dat is de nieuwe Netflix-show Million Dollar Secret.

Entertainment30.05.2024

Netflix komt met Million Dollar Secret: opvolger van Squid Game: The Challenge