Cybercrime27.11.2010

Pirate Bay oprichters verliezen ook in hoger beroep


pirate-bay-oprichters-verliezen-ook-in-h.jpg
pirate-bay-oprichters-verliezen-ook-in-h.jpg

In september berichtten wij al dat de oprichters van The Pirate Bay in beroep gingen tegen de cel- en geldstraffen die hen door een Zweedse rechtbankt opgelegd waren.

Gisteren was de dag des oordeels van dat hoger beroep en helaas voor drie mannen stapten ze ook nu weer niet als winnaar naar buiten. De rechtbank oordeelde dat Peter Sunde, Carl Lundström en Fredrik Neij respectievelijk 8, 4 en 10 maanden de cel in moeten. Bovendien moeten ze gezamenlijk ook een boete van zo’n 5 miljoen Euro (46 miljoen Zweedse Kronen) ophoesten.

Het moge duidelijk zijn dat de drie Pirate Bay oprichters niet echt blij waren met deze uitspraak. OK, de celstraffen zijn weliswaar wat milder uitgevallen (vorig jaar kregen ze elk 1 jaar), maar daarentegen is het boetebedrag met ruim 50% verhoogd (was 30 miljoen kronen). “Dit is gout, echt helemaal fout. Het wordt tijd dat het Zweedse rechtsysteem weer in contact komt met de realiteit van deze wereld. Dit vonnis is verwerpelijk, compleet verwerpelijk”, aldus een duidelijk teleurgestelde Fredrik Neij.

De advocaten van de muziek industrie waren duidelijk meer in hun sas. Ludvig Werner (IFPI): “Wij zijn blij met dit sterke en duidelijke signaal”. “Met deze uitspraak zal deze vorm van piraterij over een jaar of twee helemaal verleden tijd zijn”, aldus Monique Wadsted, een van de advocaten van de Amerikaanse muziekuitgevers.

Christian Engström, Europarlementariër en raadsman van de Pirate Bay twijfelt echter of deze uitspraak negatieve gevolgen heeft voor de torrentsites. “Tot nu toe hebben we het aantal file sharing (torrent) sites en dowloads ieder jaar nog zien stijgen.”

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!