Technology29.07.2013

High Tech Zoo in Spanje


high-tech-zoo-in-spanje.jpg
high-tech-zoo-in-spanje.jpg

Overal ter wereld zijn projecten om bedreigde diersoorten te beschermen. Wij mensen hebben kennelijk de behoefte om te behouden wat we hebben, ondanks dat we onze blik op de toekomst richten. Natuurgebieden worden beschermd, gebouwen worden “monumenten” en geschiedenis wordt vastgelegd en bestudeerd. Veel van deze projecten zijn lokale initiatieven. 

In Spanje wordt techniek ingezet om onderzoek wat meer globaal te maken. Alejandro Fernandez heeft een half miljoen van zijn eigen geld -verdiend als co-founder van Fractalia Remote Systems– gestoken in het omzetten van een kweekbedrijf voor exotische vogels naar een high-tech dierentuin voor onderzoek naar zo’n 200 bedreigde diersoorten.

FIEB (Fundación para la Investigación en Etología y Biodiversidad) heeft als missie “to help scientists around the globe to develop state of the art research on Ethology and Biodiversity”. Het centrum ligt vlakbij Madrid en is 8 hectare groot. Er worden allerlei sensortechnologiën gebruikt, 3D- en warmtecamera’s, technologie vergelijkbaar met Shazam om geluiden te herkennen. 

Op de site van Bloomberg staat een voorbeeld: het inbrengen van een chip met Radio Frequentie Identificatie (RFID) in schilden van schildpadden om hun gedrag te meten. Door het opvangen en analyseren van geluiden, kan vastgesteld worden wanneer de schildpadden er klaar vor zijn om zich voort te planten, een zekere voorwaarde voor het behoud van de soort. Deze en andere data worden gedeeld met onderzoekers over de hele wereld zodat onderzoek op globaal niveau uitgevoerd kan worden.