Ben jij ook onbewust asociaal?

Ben jij ook onbewust asociaal?

Als onderdeel van de nieuwe SIRE campagne over onbewust asociaal gedrag is er de website www.onbewustasociaal.nl ontwikkeld waar mensen aan de hand van een test zelf kunnen zien hoe asociaal ze eigenlijk zelf zijn.

De basis van de test bestaat uit de vier grootste ergernisbronnen van onbewust asociaal gedrag die voortkomen uit een onderzoek van Motivaction: hondenpoep op straat, luide muziek  in het openbaar vervoer, de stoel bezet houden in bus of trein en afval op straat.

De interactieve onderzoekstool laat op bijzondere wijze zien wat bijvoorbeeld het effect van één hondendrol op het aantal kilo’s per jaar is en het aantal mensen dat daar vervolgens weer last van heeft. Met de campagne wil SIRE het onderwerp op de agenda zetten en Nederland bewust maken van de onvoorziene gevolgen van onbewust asociaal gedrag.

ASOtest%20Sire

De website is bedacht door het buro Qi.

Reacties (32)

 • Ik weet nog een zelftest:

  Erger je je wel eens aan zinloos Flash-gebruik op websites? [Ja] [Nee]

  Heb je zelf wel eens zinloos Flash gebruikt voor een website? [Ja] [Nee]

  Ma 23 mrt 2009, 11:41 [reply]

 • @Christian, in dit geval zou ik dit niet als 'zinloos' gebruik van Flash willen benoemen. Dze onbewustasociaal.nl site is leuk gemaakt, interactief en uitnodigend. Al met al vind ik dit een relatief geslaagde Flash-site.

  Ma 23 mrt 2009, 11:46 [reply]

 • Ik doe alles liever bewust. Het is maar goed dat SIRE alles gratis kan laten doen.

  Ma 23 mrt 2009, 11:47 [reply]

  • Pjotr Hendrikxs

  Goeie actie hoor!. Het wordt inderdaad tijd dat mensen ook eens gaan nadenken hoe ze 'onbewust' met anderen omgaan.

  Ma 23 mrt 2009, 12:11 [reply]

  • Anita Vrolik

  @Christian
  nog een zelftest:
  Erger jij je ook wel eens aan zinloze reacties? [Ja] [Nee]

  Ma 23 mrt 2009, 12:14 [reply]

  • Anita Vrolik

  @Christian
  nog een zelftest:
  Erger jij je ook wel eens aan zinloze reacties? [Ja] [Nee]

  Ma 23 mrt 2009, 12:15 [reply]

 • Ik weet natuurlijk ook wel dat dit soort dingen flashy (what's in a name) moet overkomen omdat het anders totaal geen aandacht krijgt. Ik vind dat jammer.

  @Anita zelden, behalve als ze dubbel geplaatst worden ;-)

  Ma 23 mrt 2009, 13:19 [reply]

 • De test pretendeert heel erg relativerend te zijn, maar slaagt daar volgens mij helemaal niet in. Bij iedere vraag zitten zoveel gaten ingebouwd en zijn zoveel voorwaarden vergeten, dat ik de vragen in elk geval nauwelijks serieus kan nemen. Zo is vergeten dat mijn hond zijn zaakje soms niet op kan houden als we onderweg zijn naar het hondenveld en dat ik dan de rommel netjes opruim. Verder weten veel 'asocialen' qua muziek helemaal niet hoe hard hun muziek doorklinkt en ga zo maar door.

  Wat mij betreft dus een compleet mislukt en ergerniswekkend testje...

  Ma 23 mrt 2009, 13:33 [reply]

  • Wouter

  Flouwe test, bij vraag twee ken je het trucje wel. Vind je iets vervelend en doe je het zelf ook? Dan vinden anderen jou vervelend.
  Wie die conclusie in het dagelijks leven niet zelf had kunnen trekken is niet slim genoeg om van deze test iets op te kunnen steken.

  Ik ben blijkbaar 0% onbewust asociaal, maar toch wek ik gemiddeld per jaar bij 49 mensen irritatie op...

  En bij de vraag of ik wel eens mijn tas op een stoel zet moest ik van ja naar nee switchen, omdat ik gemiddeld 1 keer per jaar met het OV reis, en dat was geen optie.

  Dat ik deze test maak tijdens werktijd is natuurlijk wel asociaal ten opzichte van mijn collega's. Misschien klopt die 49 mensen toch :)

  Ma 23 mrt 2009, 14:39 [reply]

  • Lisa

  Erg goeie actie.
  Nederland en Nederlanders staan in de hele wereld als aso's bekend. Moet een keer ophouden

  Ma 23 mrt 2009, 16:03 [reply]

  • Wouter

  @Lisa,

  Een van de manieren waarop mensen onbewust asociaal kunnen overkomen is door posts die niet veel ruimte voor discussie openlaten...

  Ma 23 mrt 2009, 16:25 [reply]

  • Eef

  @ Wouter en Christian

  Misschien moeten zo ook een campagne beginnen tegen online asocialen. "Correctie" Bewuste online asocialen.

  Ma 23 mrt 2009, 17:51 [reply]

  • Lisa

  Wouter,
  zoals de reactie die jij plaatst op mijn lovende woorden over de campagne?

  Ma 23 mrt 2009, 17:56 [reply]

  • Richard Looman

  Vind de test een beetje oppervlakkig.Ik zet wel eens de tas naast me bij openbaar vervoer maar hij is ook zo weer weg zodra er geen zitplaatsen meer zijn... Honden poep heb gelukkig geen last woon in Italie

  Di 24 mrt 2009, 14:53 [reply]

  • Wouter

  @ Lisa,

  Q.E.D...
  Daar kan toch niemand op reageren?

  Di 24 mrt 2009, 15:03 [reply]

 • Het is lastig en te subjectief het uh.. zogenaamd 'onbewust asociaal zijn'. We vergeten hierbij de tijdgeest teveel m.i. Concreet: als we ons vervelen pakken we onze mobiel ook in de trainings-les en restaurants. In een gesprek wil iedereen weleens een SMS snel beantwoorden en met 2000 belminuten per maand en dus veel mobiel bellen vergeet je weleens.. dat je in een omgeving staat te bellen waar bellen even ongewenst is. Ik zou de campagne dan ook willen afzwakken naar.. 'onbewust ongewenst'.


  Di 24 mrt 2009, 21:36 [reply]

  • Peter

  Ik ben het er dels mee eens dat iedereen, ook ik dus, wel eens stil mag staan bij hoe we ons gedragen t.o.v. elkaar. Maar deze campagne? Ik vind het asociaal om te sugereren dat "we"asociaal zijn.Weer zo'n denigrerende aktie als""bijna geven","het begint met taal" enz.Weer een aktie die het verlengstuk is van onze huidige, moraliserende, manipulerende overheid? Gezien en behandeld worden als deeltje van "hun" intensieve mensveehouderij is het geen wonder dat mensen zich wonderlijk gaan gedragen.Ik ken gelukkig nog heel veel lieve, sociale mensen om me heen. Jammer dat er op de site geen mogelijkheid is om zo'n reactie te plaatsen, ook een beetje .....?

  Za 28 mrt 2009, 22:45 [reply]

  • H Ferwerda

  WIJ WONEN IN EEN BOSRIJKE OMGEVING ,DAN HEEFT NIEMAND LAST VAN MIJN HOND,HIJ POEPT NOOIT OP HET PAD,ALTIJD IN HET BOS.MAAR DE
  GROOTSTE ERGENIS IS HIER IN ORANJEWOUD,VEEL ROMMEL DAT MEDE VEROORZAAKT WORD DOOR DE SPOTTERS,(CIOS)PLACTIC LINTEN WORDEN BIJNA NOOIT MEER OPGERUIMD ( SNUITDOEKJES FLESJES EN ANDERE ROTZOOI,DAT HOORD NIET THUIS IN DE NATUUR,ZO HEEFT IEDEREEN WEL EEN ERGENIS IN ZIJN OMGEVING.VERBETER DE WERELD MAAR BEGIN EERST BIJ JE ZELF.VRIENDELIJKE GROET HENDRIK

  Zo 5 apr 2009, 10:53 [reply]

 • Ik snap het niet. Ik heb geen hond die op de stoep poept, geen hond die niet op de stoep poept en geen last van hondenpoep op de stoep. Ik zet mijn tas nooit op de stoel naast me in het openbaar vervoer, ik luister er geen muziek en ik erger me er ook niet aan, sterker nog: ik ga nooit met het openbaar vervoer. Verder gooi ik nooit iets op straat. Ik erger me wel aan mensen die dat doen. Volgens de test zijn er 25 mensen die zich aan mij ergeren. Dat kan dan alleen maar komen doordat ik me erger aan die mensen die iets op straat gooien. De mensen die zich aan mij ergeren omdat ik me erger aan die mensen die iets op straat gooien, zijn dan trouwens ook behoorlijk onbewust a-sociaal bezig, dat ze zich aan mij ergeren.

  De oplossing is dat ik me niet meer erger. Dat niemand zich meer ergert. Dan kan iedereen gewoon zijn hond op de straat laten schijten - of zelf op de straat schijten - en de bassen vol open zetten in de tram. Het is niet erg meer, het is niet a-sociaal meer, bewust of onbewust, want niemand ergert zich. Ergens klopt hier iets niet, maar ik weet niet precies wat.

  En waarom is het eigenlijk onbewust a-sociaal als je iets op straat gooit? Doe je dat per ongeluk? Laat je het vallen? Afval op straat gooien, daar is niets onbewusts aan.

  Di 14 apr 2009, 19:18 [reply]

  • Marc Velez

  Ontzettend hinderlijke radioreclame van deze placebo-achtige website...
  "We" zijn aan het bellen bij de kassa."We" hebben poep aan wat een ander denkt,ik voel me totaal niet aangesproken,ondertussen worden er heel wat smeriger spelletjes met het milieu en de mensen gespeeld,ook namens de overheid...

  Ma 4 mei 2009, 14:27 [reply]

  • ben jij ook onbewust asociaal
  • [website]

  euhm.. aangesien ik het van mezelf weet.. noem je dattan... bewust asociaal -_-"

  Di 12 mei 2009, 16:08 [reply]

  • Michel

  Waarom zou je jou tas op de grond moeten zetten, als je in het openbaar vervoer de mensen op één hand kan tellen? Deze enquête stelt niet veel voor. Het is eerder een voorlichting 'voor het geval dat' het druk zou zijn. PRIMÁ! Ik ben bewust asociaal omdat ik mezelf voorzie van comfort en hygiene als daar ruimte voor is. Alleen houd ik rekening met mijn omgeving, voor wanneer ik de ruimte deel. Poep op de stoep vind ik niet kunnen, in dit geval is de hond jou "de baas". Daar zijn toch uitlaat routes voor? een drukke bus is toch alleen gezellig, stiltes zijn er voor gedenkwaardige momenten. Laat men in hun waarde en geniet van het leven. er zijn al genoeg irritaties op de wereld, niemand is perfect dus de wereld ook niet!

  Vr 22 mei 2009, 01:02 [reply]

 • Discrimineer jij en wij Marokkanen onbewust?
  Simpel gezegd, het overgrote deel van ons wil helemaal niet discrimineren, maar zonder dat we het doorhebben doen we het toch. De vraag is hoe komt dat? Zou dit kunnen komen doordat onze onbewuste mening ten aanzien van minderheidsgroepen negatief is en wordt ons gedrag bepaald door die onbewuste negatieve onbewuste mening?
  Hieronder staat een lijst woorden. De lijst bestaat uit vier verschillende soorten woorden. Positieve woorden (“liefde”), negatieve woorden (“kanker”), typische autochtone namen (Henk) en typische Marrokaanse namen (“Ibrahim”). Doe nu eens het volgende. Leg je handen op je bovenbenen. Zorg ervoor dat je met je linkerwijsvinger gemakkelijk op je bovenbeen net boven je knie kan tikken en met je rechterwijsvinger op je rechterbovenbeen. Zorg ervoor dat je een klok of horloge met secondewijzer bij de hand hebt. Klaar?
  Lees nu de woorden één voor één door. Waarbij je het volgende doet. Bij elk positief gedachte bij een woord of naam tik je op je linkerbovenbeen. Bij elk negatief woord of naam tik je op je rechterbovenbeen. Doe het serieus, maak geen fouten en neem maar enkele seconden om te bepalen of je links of rechts tikt.
  Liefde
  Henk
  Kanker
  Jan
  Ibrahim
  Vrede
  Veilig
  Achmed
  Must afa
  Oorlog
  Joris
  Dood
  Willem
  Gezond
  Plezier
  Martelen
  Abdul
  Pi eter
  Verdriet
  Blij
  Mohammed
  Maarten
  Geluk
  Pijn
  Aziz
  Deze test heet de impliciete-Associatie test (IAT). Het meet of je onbewust vooral negatieve of vooral positieve associaties hebt met iets, in dit geval autochtonen en Marokkanen. Deze testen zijn uitgebreid uitgevoerd onder gecontroleerde laboratorium omstandigheden. Reactietijden werden gemeten in milliseconden en de overgrote meerderheid vind het moeilijk om positieve associaties te koppelen aan Marrokaanse namen. Ze zijn zich daar meestal niet bewust van en willen het ook helemaal niet. Mensen die deze test hebben gedaan verklaren met hun hand op hun hart dat ze discriminatie zeer afkeurenswaardig vinden en er bewust tegenin ga en toch is er een onbewuste mening over Marokkanen.
  Overigens, als je inderdaad de test hebt gedaan en met je wijsvinger heb getikt op je linker en rechter bovenbeen. Moet je je niet teveel aantrekken van de uitslag. Je kan op basis van één test geen verregaande conclusies trekken. Je mag het, als je wilt, in het hokje plaatsen van “entertrainment”.
  De reden waarom we met negatieve onbewuste meningen over allochtone groepen opgezadeld zitten, heeft vooral te maken met de manier hoe bepaalde groepen worden afgeschilderd in de media. We worden geconfronteerd met uitgebreide media aandacht met dit thema. De kleine groep die negatief in de media komt wordt door vrijwel alle Marokkanen afgekeurd.
  Bron: Ap Dijksterhuis

  Vr 12 jun 2009, 11:17 [reply]

  • Johan

  Voor mensen die onbewust gedag toeteren met de claxon van de auto. Gaarne even nadenken voordat je 's-avonds enthousiast gaat toeteren. ER zijn ook mensen die vroeg gaan slapen ivm werk. Onnodig en asociaal.

  Vr 26 jun 2009, 20:55 [reply]

  • Michiel

  Is het niet bewust associaal, kijk naar de maatschappij grijpstra en de gier op alle nivos, voorbeeld doet volgen DAT HEET VRIJE MARKT

  Di 30 jun 2009, 07:29 [reply]

  • Ben

  Onbewust asociaal. De voorbeelden die worden genoemd op de site is niets. Hondenpoep moet wat vaker tegen opgetreden worden; de hondenbelasting flink omhoog!!
  Wat dacht je van bellen tijdens het rijden, parkeren waar dat niet mag, snelheid in woonerven, tegen het verkeer inrijden op een éénrichtingsweg? Dát is pas asociaal. Politie doet niets en de overtreder heeft vrij spel. Dus wijs asjeblieft niet naar de burger maar naar de betuttelende overheid !!!

  Vr 3 jul 2009, 21:50 [reply]

  • Peter

  Onbewust asociaal is de bevolking

  BUWUST asociaal is de overheid

  Do 16 jul 2009, 20:36 [reply]

  • B.J.ter Weeme Groeneveld

  Ik ben 81 jaar en 3voudig gehandicapt.Mijn man ligt in het ziekenhuis en ik regel alles hier in huis, internetbankieren telefoontjes afhandelen, enz. Ikwil liever geen omaatje genoemd worden. Je kunt me rustig een oude vrouw noemen want dat ben ik. groeten Berth ter Weeme

  Do 10 sep 2009, 16:50 [reply]

  • michiel

  Kijk naar de OV chipkaart weer zoiets om de bevolking automatisch prijsverhogingen op te dringen,net zoals de stadsverwarming en ziekenfonds goed zo vrije markt kleed dat klootjes volk maar uit, dat is associaal!

  Do 10 sep 2009, 18:02 [reply]

  • Annemarie

  Ik denk niet dat de reclame van Sire mensen verandert. Simpelweg omdat we helaas in het ego-tijdperk leven waarin men al gauw roept dat alles mag en dat als een ander er last van heeft hij/zij dan maar weg moet gaan of de andere kant moet uitkijken! Ik vind het ook nogal tam dat er gesuggereerd wordt in deze reclame dat we per ongeluk asociaal zouden zijn (geworden). Het is BEWUST asociaal! Het kan veel mensen echt helemaal geen ene ruk schelen of een ander last van ze heeft!! Mensen zijn meestal gewoon opzettelijk immuun voor de gevolgen (ja, als het de aso zèlf gebeurt is het plotseling een 'andere zaak'). Ik maak dat al in het klein mee en ik merk dat men echt niet anders gaat doen omdat jij toevallig hun uitlegt dat egocentrisch gedrag op de lange duur negatieve effecten geeft voor iedereen in de samenleving. Verspilde tijd! Mensen zijn tegenwoordig nauwelijks aanspreekbaar - het enige dat helpt is 'wie niet horen wil moet maar voelen' dus in feite, ouderwets opvoeden en de corrigerende tik. Dat pedagogische gelul zijn we ver voorbij, werkt niet meer. Consequent aanpakken die hap en minder begrip. En we moeten niet zo bang zijn om op andermans tenen te trappen - als er iets is wat niet okee is zèg het gewoon maar ga niet lopen klagen achter andermans rug en verder niks doen. Als er mensen zijn die iets aan dit probleem willen veranderen moeten ze niet plots hun b*k houden als er gevraagd wordt naar de overlast - dat zie je steeds en is frustrerend.

  Za 30 apr 2011, 19:18 [reply]

 • probleem is dat de site het bij mij niet doet, terwijl ik voor LBS een verslag moet maken over onbewust asociaal zijn.... Er staat bij mij een wit scherm, met daarbij de tekst:'welcome to nginx!" beetje raar dus.

  Zo 13 nov 2011, 14:47 [reply]

  • joster

  @Inge hetzelfde probleem bij mij, waarschijnlijk hebben ze de site neergehaald omdat de campagne voorbij is. nginx is een hosting service

  Ma 27 feb 2012, 16:58 [reply]

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines