Nieuws15.03.2012

Thema PICNIC 2012 is bekend: Rise of New Ownership


thema-picnic-2012-is-bekend-rise-of-new-.jpg
thema-picnic-2012-is-bekend-rise-of-new-.jpg

Het nieuwe thema voor PICNIC 2012, hét Europese platform voor creativiteit en innovatie, is inmiddels bekend: ‘Rise of new Ownership, the shift from top down to bottom up’. De locatie is inmiddels ook bekend. Dit jaar zal PICNIC plaatsvinden in het EYE Film Instituut, in Amsterdam, direct achter het Centraal Station aan de noordkant van het IJ. PICNIC is een van de eerste internationale festivals dat er plaats zal vinden.

Door het Internet zijn we beter dan ooit geïnformeerd en sociale media geven ons het gevoel dat we echt een verschil kunnen maken. PICNIC 2012 richt zich op de vraag hoe netwerktechnologie ons in staat stelt verandering op een persoonlijk, zakelijk en wereldniveau te realiseren; hoe het een gevoel van ‘ownership’ teweeg brengt. 

Deze trend ontwikkelt zich tegen de achtergrond van een snel afbrokkelend vertrouwen in traditionele instituten en organisaties die van oudsher bepaalden hoe onze wereld eruit ziet. Dit heeft als gevolg dat burgers en consumenten zichzelf met een nieuw engagement laten horen, of zelfs zaken in eigen hand nemen. Een prachtig voorbeeld is de Arabische Lente, maar ook de groeiende roep om transparantie in de vorm van een open overheid en democratie komt hieruit voort. Burgers in Griekenland, Engeland en Frankrijk werken zelfs volledig om de bestaande (financiële) instituten heen door lokale ruilhandel in te voeren. Daarnaast schieten de uitingen van Do IT Yourself (DIY)-cultuur als paddenstoelen uit de grond. Voorbeelden hiervan zijn de quantified-self beweging in de gezondheidszorg, de groeiende populariteit van DIY-design en productieplatformen en het exploderend aantal amateur content producties en distributieplatformen.

PICNIC evenementen in 2012
Deelnemers uit Nederland en uit de hele wereld zullen deze trend verder onderzoeken tijdens het PICNIC Innovatie Mash Up evenement (15 mei, Amsterdam), het PICNIC Festival 2012 (17 en 18 september, Amsterdam) en de PICNIC Creative Business Club-evenementen die het hele jaar door plaatsvinden.