Events26.11.2011

TEDx Amsterdam 2011 : hoogtepunt van Human Nature


Gisteren vond in de Amsterdamse Stadsschouwburg de inmiddels al weer 3e TEDx Amsterdam plaats. Waar tijdens de TEDx Brussel, eerder deze week, het onderwerp 2061 “A Day into The Deep Future” maar moeizaam uit de verf kwam was het thema in Amsterdam “Human Nature en heeft de mens zelf alles wel in de hand of bepaalt de natuur uiteindelijk zelf zijn richting?” in al zijn facetten aanwezig.

Speeches tijdens TED-events duren niet langer dan 9 of 18 minuten. Het is de charme en waarschijnlijk de x-factor van TED speeches maar soms zou je wel langer willen luisteren naar wat mensen echt bezig houdt en inspireert. Wat wel opvalt is dat de stijl van presenteren soms wat onnatuurlijk overkomt. De zaal aankijken, heen en weer lopen en naar de grond kijken en lange pauzes tussen zinnen alsof het zo moet. Persoonlijk heb ik dan het gevoel, breek los, gooi het er uit en neem ons mee in de beleving. Dat is namelijk ook TED.

Deze editie was volgens velen gisteren aanwezig misschien wel de meest inspirerende van de afgelopen 3 jaar. Met prachtige speeches en Nederlandse inbreng van o.a Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm (met geweer op het podium), Prof. Henkjan Honing (over ons brein en muziek), David Lentink (met een geweldige TEDtalk over vliegen en vliegen), een emotionele Pieter van de Rest met dochter (schrijver van het boek Hart gezocht), journalist Joris Luyendijk (die de bankwereld observeert in Londen), Rogier van der Heide (Koning van het licht (Philips)) en de niet te missen en swingende Jonathan Baij (the Human Beatbox) en Enchanting chanteuse Wende Snijders.

Onder de Internationale sprekers waren o.a. aanwezig mijn persoonlijke favoriet Prof. Henrik Schärfe (en zijn humanoid) die ik eerder deze maand al mocht interviewen, Prof. Barry Schwartz (Practical Wisdom en de “Technology of Ideas”), Alan McSmith (Wilderness Guide die de zaal geblindoekt liet luisteren), Andrew Hessel (nanotechnologie en borstkanker), Es’ra al Shafei (activiste in het Midden-Oosten) en Gary Wolf (oprichter van de Quantified Self beweging). TEDx (en TED) speeches moet je niet beschrijven maar zien en dat kan want vrijwel alles wat gisteren op het podium van Nederlands mooiste theater was te zien, staat inmiddels live op de website van de TEDx Amsterdam.

Jim Stolze en zijn team hebben weer fantastisch werk geleverd met een zeldzame mooie TEDx Amsterdam 2011. Daarvoor heeft hij het zichzelf wel moeilijk gemaakt want natuurlijk kijkt iedereen na gisteren al weer uit naar de editie van 2012. TEDx blijft maar naar nog meer smaken. Jim applaus voor jou en alle medewerkers, het was geweldig.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.