Cybercrime08.04.2010

61% van de nieuwe bedreigingen zijn Trojans


61-van-de-nieuwe-bedreigingen-zijn-troja.jpg
61-van-de-nieuwe-bedreigingen-zijn-troja.jpg

Panda heeft zijn rapport over Q1 van 2010 gepubliceerd. Daarin worden de IT beveiligings-gebeurtenissen en -incidenten van de eerste 3 maanden van dit jaar geanalyseerd.

Zoals voorspeld is de hoeveelheid nieuwe malware blijven stijgen in het eerste kwartaal. De meest voorkomende categorie is opnieuw Trojans, goed voor maar liefst 61% van de nieuwe malware. De tweede categorie bestaat, interessant genoeg, uit traditionele virussen (15,13%) ondanks het feit dat deze categorie de afgelopen jaren vrijwel was verdwenen.

Spanje voert, met meer dan 35% van de geïnfecteerde computers, wederom de ranglijst aan van meest geïnfecteerde landen. Daarna volgen de Verenigde staten, Mexico en Brazilië.

Maar met bijvoorbeeld de ontmanteling van het Mariposa netwerk, tot op heden een van de grootste botnets en de malware op door Vodafone gedistribueerde toestellen, kent 2010 nu al een aantal grote incidenten op het gebied van IT-beveiliging.

Populaire onderwerpen zoals de iPad van Apple of Facebook-applicaties zijn opnieuw veel gebruikt in BlackHat SEO-aanvallen dit kwartaal. Ook sociale netwerken worden meer en meer gebruikt om malware te verspreiden door het misleiden van de gebruikers. Volgens Panda Security zal deze trend zich dit jaar voortzetten.

Downloaden van het kwartaalrapport kan hier [PDF].