Media22.06.2009

Al 10 jaar Sp!ts en Metro


al-10-jaar-sp-ts-en-metro.jpg
al-10-jaar-sp-ts-en-metro.jpg

De gratis kranten Metro en Sp!ts bestaan 10 jaar, dat vieren ze vandaag met feestelijke edities.

Het fenomeen heeft zichzelf bewezen“, zo laat Jelle Leenes, voormalig hoofdredacteur van Metro weten tegenover de Volkskrant. Metro ging van start in Stockholm in 1995. Ons land was na Tsjechië en Hongarije het vierde land waar Metro actief werd. Inmiddels verschijnt Metro in negentien landen.

Op maandag 21 juni 1999 rolden de eerste exemplaren van Metro en Sp!ts van de drukpersen. Tegenwoordig bereikt Sp!ts 1.696.000 lezers; de krant gaat wel vier keer van hand tot hand. Metro bereikt 1.866.000 miljoen mensen.

Metro heeft voor de jubileumuitgave 2 gasthoofdredacteuren in huis gehaald. “Tevens brengen we een beeldverhaal over onszelf, hoe Metro elke dag gemaakt wordt“, vertelt hoofdredacteur Robert van Brandwijk.

Sp!ts blikt terug en vooruit met 8 feestelijke pagina’s, waaronder de allereerste voorpagina en een voorpagina van 5 jaar geleden. “Verder brengt Sp!ts interviews met onder meer de oprichters van de krant en een interview met de eerste hoofdredacteur van Metro, want we vieren het feest samen met Metro“, zegt hoofdredacteur Bart Brouwers van Sp!ts.