Zo ziet het magnetisch veld rondom een zwart gat eruit!

Zo ziet het magnetisch veld rondom een zwart gat eruit!

Vorig artikel Volgend artikel

Het is zo'n 55 miljoen lichtjaar van de aarde verwijderd. En voor ons mensen misschien niet te bevatten, maar er is een betere en scherpere foto gemaakt van een zwart gat heel erg ver weg.

De wetenschappers van de Event Horizon Telescoop hebben een nieuw beeld van het object in het centrum van het M87-sterrenstelsel onthuld. Het beeld laat zien hoe het eruit ziet in gepolariseerd licht.

Schermafbeelding 2021-03-25 om 13.54.16
Foto: EHT.

Uniek voor astronomen

Het is voor het eerst dat astronomen polarisatie, een kenmerk van magnetische velden, zo dicht bij de rand van een zwart gat kunnen meten. De waarnemingen zijn essentieel om uit te leggen hoe het M87-sterrenstelsel werkt.

"We zien nu het volgende cruciale bewijsstuk om te begrijpen hoe magnetische velden zich gedragen rond zwarte gaten en hoe activiteit in dit zeer compacte gebied van de ruimte krachtige stralen kan aandrijven die zich ver buiten de melkweg uitstrekken", zegt Monika Mościbrodzka van de Radboud Universiteit, coördinator van de EHT Polarimetry Working Group.

"De beelden zijn de sleutel tot het begrijpen van de krachtige stralen die vanuit deze regio worden gelanceerd", zegt Andrew Chael, lid van de EHT-samenwerking, van het Princeton Center for Theoretic Sciences en het Princeton Gravity Initiative.

De heldere stralen van energie en materie die uit de kern van M87 komen en zich ten minste 5000 lichtjaar uitstrekken vanaf het centrum, behoren tot de meest mysterieuze en energetische kenmerken van de melkweg.

Wat feiten over zwarte gaten

  • Een zwart gat is een gebied in het heelal waar de zwaartekracht zó gigantisch sterk is dat er niks kan ontsnappen, zelfs geen licht. Het ontstaat wanneer een ster aan het einde van zijn tijd ontploft en de resten imploderen.
  • Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn zwarte gaten niet leeg, maar een grote dicht opeengepakte massa in een relatief klein gebied. Dit vormt een heel sterk zwaartekrachtsveld.
  • Omdat er geen licht of andere informatie uit een zwart gat kan ontsnappen, is onbekend wat zich precies 'in' een zwart gat afspeelt.
  • Het bestaan van zwarte gaten werd al voorspeld door Einstein met zijn relativiteitstheorie. Volgens zijn theorie heeft geen enkel object dat in de natuur voorkomt een hogere snelheid dan het licht. Er kan dus niets ontsnappen aan een zwart gat: er kunnen alleen dingen invallen, waardoor de massa van het zwarte gat groter wordt.
Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...