Speciale boodschap in parachute van rover op Mars

Speciale boodschap in parachute van rover op Mars

'Dare Mighty Things'

Vorig artikel Volgend artikel

Wat cool! Er zit een verborgen boodschap in de parachute van NASA's Marsrover. Op de parachute waarmee NASA's rover, officieel genaamd Perseverance vorige week op Mars landde, staat een schijnbaar willekeurig kleurenpatroon.

Het leek gewoon een willekeurig gekozen patroon totdat NASA-functionarissen naar buiten brachten dat het kleurenpatroon toch een verborgen bericht bevatte, geschreven in binaire computercode.

Speurneuzen gingen aan de slag

Dat bericht van NASA was niet aan dovemansoren oren gericht. Het internet deed z'n werk en massaal gingen mensen aan het speuren om de code te kraken. Binnen enkele uren wisten ze het antwoord.

Het rood-witte patroon spelde 'Dare Mighty Things' in concentrische ringen. De uitspraak is het motto van het team dat de expeditie naar de rode planeet onderneemt.

NASA deelt vaker zoekopdrachten

NASA heeft in het verleden vaker verborgen berichten op rovers geplaatst. De Curiosity-rover, die in 2012 op de Mars landde, had kleine gaatjes in zijn holle aluminium wielen om Mars-kiezelstenen die erin waren gevangen te laten ontsnappen.

Die gaten lezen 'JPL' in morsecode. Dus toen Curiosity over het oppervlak trok, werd 'JPL' in morsecode gestempeld op de bodem van Mars (hoewel het kort daarna werd gewist door de wind van Mars). JPL staat voor de naam van het hoofdkwartier van het missieteam in Zuid-Californië, NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...