Technology25.04.2015

Een Franse school zonder leraren, boeken en gym


École 42 is een nieuw initiatief van de grootste entrepreneur van Frankrijk

École 42 is een nieuw, ambitieus plan van de fransman Xavier Niel. Op deze school zijn er geen leraren, geen boeken, geen gym, geen laboratoria en geen studentenvoorzieningen. Er is heel weinig onderwijs eigenlijk, en toch worden hier hele goede programmeurs opgeleid.

Het plan is om binnen twee tot drie jaar mensen op te leiden die alles weten over programmeren. De school is op dit moment gehuisvest in een oud overheidsgebouw en de school is opgericht door Xavier Niel. Niel is een van de grootse entrepreneurs op het gebied van tech in Frankrijk.

Geen winstmakend model

De school is met een donatie van zeventig miljoen euro opgezet, maar er is nog geen plan hoe er winst gehaald kan worden met deze school. Xavier Niel vertelt dan ook dat hij heel veel afweet van software maken, deze kennis wil hij overdragen op anderen. Hij heeft al veel geld verdient en wil op deze manier iets terug doen voor zijn land.

De buitenland van de school.
De buitenland van de school.
De entree van het gebouw.
De entree van het gebouw.
H\u00e9t klaslokaal.
Hét klaslokaal.
Even ontspannen met de Playstation.
Even ontspannen met de Playstation.
De lounge van de school.
De lounge van de school.
En ook nog eens genieten op het dakterras.
En ook nog eens genieten op het dakterras.

Het concept

Het idee van de school is om ieder jaar 800 tot 1.000 studenten toe te laten op de school. In het hart van Parijs zet je deze leerlingen bij elkaar met enkel een iMac en je gaat ze uitdagen om programmeringswedstrijden aan te gaan. Wanneer een van de leerlingen niet meer weet wat hij moet doen kan hij ten raden gaan bij een van zijn medestudenten, of op het internet natuurlijk.

Moeilijker dan Harvard

Om toegelaten te worden tot de school moet je al wel heel erg goed zijn. Een toelating voor Harvard is nog makkelijker. Voor het eerste schooljaar hebben 70.000 mensen zich aangemeld. Iedereen die zich wilde aanmelden moest eerst een test maken voor hij of zij verder kon. 20.000 mensen haalde deze test. Daarvan zijn er 4.000 uitgenodigd om een week in Parijs deel te nemen aan een project. Na dit project zijn er 890 leerlingen uitgekozen die hun schooljaar mogen starten aan École 42. De gemiddelde leeftijd van de studenten is 22 en maar 11 procent van de leerlingen is een meisje.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.