Delftse studenten installeren 600 gratis tablets in studentenhuizen

Delftse studenten installeren 600 gratis tablets in studentenhuizen

Vorig artikel Volgend artikel

'Wie heeft de laatste rol toiletpapier gepakt?'. Een gevleugelde uitspraak in elk studentenhuis. Studenten van de TU Delft hebben nu iets bedacht om nooit meer mis te pakken. In meer dan 600 studentenhuizen hangt er een tablet met slimme software aan de muur.

De Turff, ontwikkeld door studenten van de TU Delft, wordt gebruikt om de uitgaven in huis bij te houden en vervangt alle papieren turflijstjes.

De bedenkers hopen medestudenten hiermee meer inzicht te geven in hun financiën.

High-tech oplossing

Honderden studentenhuizen hebben hun papieren turflijstjes mogen vervangen door de Turff. Wie bijvoorbeeld een biertje of zakje chips pakt voert dat in op de tablet, zodat de kosten eerlijk worden verdeeld. ,,Zo kan je alles gezamenlijk inkopen en hoef je niet voor elke snack zelf de deur uit", vertelt Henry Tang, medebedenker en natuurkundestudent aan de TU Delft. Op het systeem zijn de afgelopen tijd al 1,5 miljoen consumpties bijgehouden.

Gratis voor studenten

Doordat advertenties worden getoond als screensaver, kunnen de tablets gratis worden geleverd. Er is dan ook veel animo voor de Turff: meer dan 2600 huizen hebben zich ingeschreven. ,,We krijgen zelfs aanmeldingen van verenigingen en bedrijfskantines", aldus Tang. De studenten werken inmiddels samen met adverteerders als Red Bull, Zilveren Kruis en Defensie.

unnamed
Tablet met Turff.
ORAS-2
Tablet in de keuken.

Automatisch bezorgen

Met behulp van zelflerende algoritmes kan na verloop van tijd worden voorspeld hoeveel elke maand zal worden uitgegeven en wanneer bijvoorbeeld de koffie bijna op is. In de toekomst hopen de bedenkers een koppeling te maken met de bezorgdiensten van supermarkten, zodat gebruikers hun voorraad automatisch krijgen aangevuld. “Dan hoef je je nooit meer zorgen te maken om een lege koelkast”.

Teamfoto
De studenten.
Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...