Technology03.07.2014

Stereotypering technieksector dankzij journalist?


Blauwe overalls, vieze handen en werkbrillen. Waar denk je aan? Natuurlijk de technieksector. Door de modernisering, digitalisering en de technologische revolutie is dit een verouderd beeld. Toch houden we met z’n allen dit ouderwetse beeld in stand. Maar waarom en wat is hierin de rol van de journalist?

Sla een willekeurige krant of tijdschrift open en je oog valt op een man met vieze handen, gehuld in een blauwe overall die aan het sleutelen is aan een machine. Een bekend en traditioneel beeld en ook zeker nog iets wat vandaag de dag voorkomt. Maar we zijn het toch met elkaar eens dat dergelijke stereotypering niet meer van deze tijd is? Zet 100 mensen uit de technieksector naast elkaar en je ziet misschien 10 blauwe overalls en vieze handen.

Techniek is niet alleen sleutelen, onder auto’s liggen of vieze handen krijgen. Techniek is door de nieuwe ontwikkelingen in een veel breder perspectief komen te staan. Helaas zien of willen we dit niet zien en dat maakt dat werken in de techniek voor jongeren geen aantrekkelijke optie is. Laten we dus met zijn allen dit taboe doorbreken en niet langer kort door de bocht over techniek praten, schrijven of oude kiekjes uit de kast trekken.

techniek-nieuw.jpg
techniek-nieuw.jpg

Als journalist zijn wij medebepalend welk beeld van de technieksector in de media verschijnt. Het is onze taak om onderbouwde feiten boven tafel te krijgen en de modernisering in de technieksector is een feit. Hier kunnen wij niet omheen en dat moeten wij ook niet willen. De techniekbeeldbank biedt ons de kans om te werken met moderne, rechtenvrije foto’s uit de technieksector. Laat dit een mooi opstapje voor ons zijn om nuance te brengen in het beeld over techniek. Het is onze taak om objectief een helder, reëel beeld te scheppen van wat er om ons heen gebeurd. Door vast te houden aan stereotypen kunnen wij niet langer als objectief beschouwd worden.

Wordt het niet eens tijd dat we breken met alle stereotypen en weer terug gaan naar de kern van journalistiek. De tijd dat een journalist feiten rapporteert en kritisch is over het beeld dat wordt opgeroepen. Met andere woorden: de journalist moet terug naar het brengen van feiten en terug naar de onafhankelijkheid!

Deze blogpost is geschreven door Sebastiaan Hooijer.

Verder lezen over Technology

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

Wanneer je een televisie wilt aanschaffen, dan zijn er veel overpeinzingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is het type scherm. Daarin kun je steeds meer keuzes maken en er komen daarbij veel afkortingen je kant o...

Gadgets11.03.2024

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led