Technology08.11.2013

Tim Cannon is de eerste mens die een chip in zijn lichaam heeft laten implanteren


De mensheid heeft een enorme, doe-het-zelf stap gezet richting een tijd waarin iedereen zichzelf kan upgraden tot cyborg. In de mini-documentaire DIY Cyborg van Motherboard zien we hoe biohacker Tim Cannon ’s werelds eerste doe-het-zelf chipimplantatie onderging. Volgens Cannon deed hij dit niet simpelweg om zijn lichaam te verbeteren, maar om de beperkingen van het lichaam te omzeilen en zo evolutie zelf te hacken. En van alle plekken op aarde gebeurde dit in de post-industriële treurigheid van de Duitse stad Essen.

De chip registreert van onder zijn huid zijn biometrische data en stuur die wireless door. Het ding, dat niet bepaald klein te noemen valt, wordt van stroom voorzien door een batterij die draadloos opgeladen kan worden. De chip werd direct onder Tim’s huid geïmplanteerd door een bevriende biohacker, die overigens geen dokter is, en ook geen verdoving gebruikte.

Tim Cannon noemt het de Circadia 1.0, een implantaat dat dus data uit zijn lichaam opmeet en doorstuurt naar een Android-telefoon. Het apparaat meet constant zijn lichaamstemperatuur en stuurt bijvoorbeeld een melding wanneer hij koorts dreigt te krijgen.

Omdat normale chirurgen nooit een apparaat zouden implanteren dat niet goedgekeurd is door de medische wereld moest Tim vertrouwen op de expertise van andere liefhebbers van body modification.