Technology18.10.2012

Top 10 redenen waarom Windows 8 interessant is voor het bedrijfsleven


top-10-redenen-waarom-windows-8-interess.jpg
top-10-redenen-waarom-windows-8-interess.jpg

Op 25 oktober aanstaande lanceert Microsoft Windows 8 voor de consumentenmarkt. Hoewel Windows 8 voor zakelijke gebruikers al enige tijd te gebruiken is, is 25 oktober te beschouwen als de officiële lanceerdatum van Windows 8.

Waarom zou je als organisatie nu moeten migreren? En waarom is Windows 8 interessant voor het bedrijfsleven? Hieronder de tien belangrijkste redenen.

1.       Aanraakscherm of muis en toetsenbord: Soms is het gemakkelijk om een tablet te gebruiken. Denk aan een vergadering of overleg waar je informatie wilt bekijken en snel aantekeningen wilt maken, maar het openklappen van een laptop storend is. In andere gevallen moet veel informatie verwerkt worden en kan dat gemakkelijker met een muis en toetsenbord. Windows 8 combineert dit. Gebruikers hoeven niet meer te kiezen.

2.       Bedrijfsmatige applicaties: Het is relatief eenvoudig Windows 8 Apps te ontwikkelen die aansluiten op backend-systemen. Deze apps kunnen gericht zijn op het ontsluiten van informatie, maar ook op het verwerken van bulkinformatie. Wanneer je applicaties ontwikkelt  voor Windows 8-systemen die zijn aangesloten op het bedrijfsnetwerk, zijn datastromen en authenticatie in principe geregeld.

3.       Apps, Apps, Apps: Naast een breed scala van op de consument gerichte apps en in de Windows Store beschikbare zakelijke apps, kunnen gebruikers gewoon blijven werken met de software die ze gewend zijn. De Microsoft Office-applicaties functioneren gewoon onder Windows 8 en bedrijfseigen systemen ontwikkeld voor Windows 7 zijn ook gewoon te gebruiken.

4.       Meerdere inlogaccounts op hetzelfde apparaat: Een belangrijk verschil tussen Windows 8-tablets en Android- en iPad-tablets is de mogelijkheid om meerdere inlogaccounts aan te maken. Dat geldt zeker voor zakelijk gebruik. Een systeem is door verschillende gebruikers te gebruiken die allen hun eigen applicaties en instellingen hebben. Wanneer iemand een zakelijke device ook privé gebruikt, is er niet meer het risico dat de kinderen bijvoorbeeld alle e-mails verwijderen.

5.       Cloud connected: Op elke computer waar een gebruiker inlogt, krijgt hij of zij dezelfde instellingen te zien, worden dezelfde apps aangeboden en is dezelfde informatie beschikbaar. Gebruikers hoeven dus niet voor ieder systeem hun instellingen opnieuw in te stellen en informatie is standaard gedeeld.

6.       Veilig: Een Windows 8-systeem is bedrijfsmatig zo in te stellen dat de inhoud op de laptop versleuteld is (met BitLocker). Bij het maken van een internetverbinding kun je afdwingen dat dit altijd via de organisatie verloopt (DirectAccess). Bedrijven kunnen met behulp van managementsoftware alle instellingen van een Windows 8-device bepalen (Group Policies). Naast dit alles is Windows 8 voorzien van aanvullende beveiligingsinstellingen.

7.       Beheer: Zakelijke Microsoft Windows-systemen zijn al langere tijd goed te beheren. Hiervoor zijn oplossingen als System Center Config Manager, Windows Intune of oplossingen van derden inzetbaar. Privé-systemen die je ook zakelijk wilt gebruiken, zijn een stuk moeilijker te beheren. Denk aan de iPad. Hiervoor is altijd een aparte oplossing nodig. Je moet aparte apps aanschaffen en er zijn onduidelijke licentieregels. In Windows 8 is dit gecombineerd. IT-organisaties gebruiken één oplossing om alle Windows-devices te beheren. Of dit nu zakelijke systemen zijn of door werknemers meegebrachte eigen Windows 8-tablets.

8.       Meerdere typen hardware: Een tablet in het ziekenhuis moet je kunnen desinfecteren en een tablet voor een onderhoudsmonteur moet stevig zijn en kunnen vallen. Tablets voor leerlingen moeten nagenoeg onbreekbaar zijn en een lange batterijduur hebben. Verschillende groepen gebruikers hebben duidelijk verschillende eisen.

9.       Dezelfde interface voor alles: Gebruikers krijgen altijd dezelfde interface. Of ze nu gebruik maken van een Windows Phone, tablet, laptop, traditionele pc, all-in-one televisiescherm of XBOX-gameconsole. Ze hoeven dus niet te wennen aan verschillende systemen die allemaal op een andere manier werken.

10.   Voorkomen desinvestering: Organisaties die al in Windows 7 hebben geïnvesteerd gooien hun investering niet zomaar weg. Alle applicaties de geschikt zijn voor Windows 7, zijn ook te gebruiken in Windows 8. Dit heeft niet alleen betrekking op de werking van de software, ook op de manier waarop je e applicaties (automatisch) installeert.

Veel voordelen om naar Windows 8 te migreren dus. Moet je nu als organisatie direct ingaan op de wens van Microsoft om meteen over te stappen? Dat antwoord is niet zomaar te beantwoorden. Draait je hele organisatie op Windows XP, dan heb je nog wel wat werk te doen. Is Windows 7 bij alle werkplekken in gebruik, dan valt de overstap mee. Ik zou iedereen aanraden in ieder geval een experiment te starten, waarbij je Windows 8 inzet voor specifieke doelgroepen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de vergadertijgers of medewerkers die veel buiten de deur zijn.

Danny Burlage

Danny is Entrepeneur, auteur, blogger, Microsoft MVP, CTO, Microsoft-watcher, Enterprise solutions specialist en werkt voor Wortell.

Verder lezen over Apps

De dramatische Sonos-app lijkt weer de goede kant op te gaan

Wat heeft Sonos toch met zijn app gedaan? De meest basic mogelijkheden zijn er al twee maanden uit. Maar, ze komen terug.

Gadgets19.07.2024

De dramatische Sonos-app lijkt weer de goede kant op te gaan

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

Claude. Niet de zanger van dat catchy half-Franse nummer, maar de kunstmatige intelligentie-tool.

Online17.07.2024

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

TikTok komt met nieuwe app Whee: alleen voor je belangrijkste vrienden

TikTok introduceert Whee. Maar het is geen mogelijkheid via TikTok: het is een heel nieuwe app. Origineel is het alleen niet.

Social Media19.06.2024

TikTok komt met nieuwe app Whee: alleen voor je belangrijkste vrienden

Thuiswerkers, pas op als je af en toe doet alsof je werkt

Thuiswerkers hangen nu bedrijven ontdekken dat sommige mensen ‘als de kat van huis is dansen de muizen op tafel’ wel heel serieus nemen.

Online17.06.2024

Thuiswerkers, pas op als je af en toe doet alsof je werkt

5 signalen om datingfraude te herkennen

Ze verschijnen uit het niets en laten je sprakeloos achter. Plotseling ontmoet je de meest perfecte persoon die je je maar kunt voorstellen: lief, attent, charmant, en intelligent. Ze lijken altijd precies te weten wat te zeggen.

Cybercrime14.06.2024

5 signalen om datingfraude te herkennen

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Leica heeft een nieuwe app die heel geschikt blijkt te zijn voor wie terugverlangt naar oude camera’s. Het is de Leica Lux-app en je vindt in deze app verschillende kleurprofielen waarmee je de oldschool camera-looks kunt recreëren.

Mobile06.06.2024

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt

Temu is een populaire app, maar de winkel blijft maar onder vuur liggen door security-experts.

Gadgets06.06.2024

Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt

Verder lezen over Windows 8

Microsoft sluit App-ontwikkelaars 24 uur op tijdens BarCode [Adv]

Eerder deze maand hebben een aantal app ontwikkelaars zich vrijwillig 24 uur op laten sluiten in de oude gevangenis van Rotterdam. Tijdens deze 24-uursmarathon, genaamd BarCode, hebben de aanwezige ontwikkelaars ongestoo...

Technology26.02.2014

Microsoft sluit App-ontwikkelaars 24 uur op tijdens BarCode [Adv]

Chrome komt met nieuwe versie voor Windows 8

Op de officiële blog over Chrome is aangekondigd dat de nieuwste versie van Chrome voor Windows 8 uit de Beta versie is gekomen. Daarmee creeert Google op een Windows 8 machine niet alleen een uitstekende browser, maar...

Technology15.01.2014

Chrome komt met nieuwe versie voor Windows 8

10 redenen om over te stappen naar Windows 8.1

Bijna een jaar terug lanceerde Microsoft Windows 8. De overstap van Windows 7 naar Windows 8 is voor velen een evengrote revolutie als de overstap van Windows 3.1 naar Windows 95 18 jaar geleden. Hoewel gebouwd op de ond...

Technology13.11.2013

10 redenen om over te stappen naar Windows 8.1

Windows 8 stijgt in augustus naar global OS-marktaandeel van 7,4%

De nieuwe cijfers van Net Applications over marktaandeel van internet traffic van augustus 2013 zijn beschikbaar en Windows 8 stijgt daarin (van 5,4% in juli) naar 7,4%, wat voor één maand best een grote groei is. Het...

Technology02.09.2013

Windows 8 stijgt in augustus naar global OS-marktaandeel van 7,4%

Het gaat niet goed met de verkoop van Windows 8

In één week melden zowel HP, als Dell en de grote Amerikaanse winkelketen in kantoorartikelen Staples dat de verkoop van Windows 8-based computers moeizaam gaat. En dat betekent dan ook automatisch dat de verkoop van W...

Technology25.08.2013

Het gaat niet goed met de verkoop van Windows 8

Windows 8 heeft nu 5,1% marktaandeel en is Windows Vista voorbij

De helft van 2013 hebben we weer achter de rug, Windows 8 blijft langzaamaan groeien terwijl Windows XP en Vista wat afnemen. Inmiddels is Windows 8 wel de grens van 5% marktaandeel gepasseerd, en is ook de voorganger va...

Technology02.07.2013

Windows 8 heeft nu 5,1% marktaandeel en is Windows Vista voorbij

Samsung presenteert twee nieuwe Windows 8 tablets

Samsung presenteert de ATIV Q en ATIV Tab 3, twee nieuwe Windows 8 tablets. De tablets bieden veel mogelijkheden om content te maken, te gebruiken en te delen. De ATIV Q blinkt uit in flexibiliteit, want je kunt deze tab...

Gadgets21.06.2013

Samsung presenteert twee nieuwe Windows 8 tablets

Kleinere Windows 8 tablets krijgen gratis versie Office 2013

Microsoft onthulde dat toekomstige 7- en 8-inch Windows 8 tablets verscheept zullen worden met een gratis versie van Office 2013. Tijdens het congres Computex vandaag vertelde Windows' CFO Tami Reller dat Office Home & S...

Technology05.06.2013

Kleinere Windows 8 tablets krijgen gratis versie Office 2013