Update Google Earth: Timelapse laat je de wereld zien veranderen

Update Google Earth: Timelapse laat je de wereld zien veranderen

Vorig artikel Volgend artikel

Er is een mega update van Google Earth. De grootste update van Google Earth sinds 2017. Het is nu mogelijk om onze planeet in een tijdsdimensie te zien. Hoe vet is dat! Met Timelapse in Google Earth zijn 24 miljoen satellietfoto's van de afgelopen 37 jaar samengevoegd tot een interactieve 4D-ervaring. Nu kan iedereen de tijd zien ontvouwen en getuige zijn van bijna vier decennia van planetaire verandering.

Google Earth

Google Earth bestaat inmiddels alweer 15 jaar. Miljarden mensen hebben hun eigen geboorteplaats opgezocht of toch een keer op het puntje van de Mount Everest 'gestaan'.

Sinds de lancering van Google Earth heeft Google zich gericht op het maken van een 3D-replica van de wereld die de planeet tot in de kleinste details weerspiegelt.

De aarde is in beweging

Onze planeet heeft de afgelopen halve eeuw een snelle verandering doorgemaakt. Vooral het klimaat is snel aan het veranderen. Met Timelapse in Google Earth schept Google naar eigen zeggen een duidelijker beeld van die klimatologische veranderingen.

Timelapse openen

Ga naar Google Earth en open Timelapse om het zelf te ervaren. Je kunt de handige zoekbalk gebruiken om elke plek op de planeet te kiezen waar je de tijd in beweging wilt zien. Voor deze functie werkte Google samen met experts van het CREATE Lab van Carnegie Mellon University om de technologie achter Timelapse te creëren.

Tijd op aarde vatten in een video

Google is trots op de nieuwe functie. "Voor zover we weten, is Timelapse in Google Earth de grootste video ter wereld, van onze planeet. En om het te creëren, was een buitengewone samenwerking nodig. Dit werk was mogelijk dankzij de toezeggingen van de Amerikaanse regering en de Europese Unie om open en toegankelijke gegevens te openen", zegt Rebecca Moore, directeur van Google Earth.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...