Online23.01.2020

​Tinder weet wanneer je een catfish bent


Als je iets hebt geleerd van programma’s als Catfish of The Circle, dan is dat waarschijnlijk dat andermans foto’s gebruiken op je eigen profiel je uiteindelijk zal nekken. Doen alsof je iemand anders bent, of op zijn minst foto’s van een ander gebruiken, dat wordt catfishen genoemd. Je ziet het niet alleen op social media, ook binnen een datingapp als Tinder wemelt het ervan. Maar, Tinder weet wanneer het met een catfish te maken heeft.

Blauw label op Twitter

Je kent het vast wel van Twitter en Instagram: een blauw labeltje. Het is niet zoals in WhatsApp dat het betekent dat iemand je berichten heeft gelezen, het betekent simpelweg dat iemand heeft geverifieerd dat hij is wie hij is. Er wordt namelijk nogal vaak gedaan alsof men iemand anders is.

Niet voor niets is de Twitter-handle van de Amerikaanse president Trump @realDonaldTrump: er zijn tientallen fake/fun accounts met een Donald Trump-achtige naam en foto te vinden. Nu is het daarbij vaak wel duidelijk dat het niet om de echte Donald Trump gaat, maar het is toch fijn dat het blauwe vaantje er is om iet zekerder te weten dat het niet de echte is.

Catfish op Tinder

Dating-app Tinder gaat nu ook zoiets doen. Het geeft je een blauw vaantje als je bent geslaagd voor de catfish-test. Het maakt deel uit van een groter aanbod aan veiligheidsopties om de gebruikers van de app te beschermen. Tinder heeft het in samenwerking met Noonlight ontwikkeld. Heel makkelijk krijg je dat blauwe bewijsje niet, je moet er wat voor doen.

De catfishtest houdt in dat je een selfie maakt in realtime. Je moet daarop precies zo poseren als het model in het voorbeeld. Tinder’s community-team ontvangt deze foto en kan bevestigen dat de gebruiker inderdaad dezelfde persoon is als op zijn of haar profielfoto’s. Zo ja, dan ontvang je dat blauwe vaantje. Hiermee kun je aan andere swipers laten zien dat jij echt bent wie je op je foto’s laat zien.

Nog niet overal

Deze nieuwe optie wordt niet meteen wereldwijd uitgerold, omdat het nu nog mensen zijn die de foto’s controleren. Het is uiteraard het idee om uiteindelijk software te ontwikkelen die dit kan doen. Op dit moment krijgen Taiwan en Ierland de mogelijkheid om op die manier zeker te stellen dat hun potentiële date geen catfisher is.

Niet dat het een waterdicht systeem is: het is ook voor het menselijk oog soms moeilijk te zien of iemand op de ene foto dezelfde persoon is als op de andere. Zeker als iemand van haarstijl, haarkleur of omvang verandert. Tinder heeft niets gezegd over wat er gebeurt nadat een profiel een blauw vaantje heeft en of er daarna nog iets gecheckt wordt wanneer ze hun profielfoto’s veranderen.

Catfishtest

De catfishtest is één van de diverse opties die naar de app komen om dating veiliger te maken. Zo wordt er langzaam een soort bot uitgerold die detecteert of er beledigende dingen worden gezegd en wordt er gevraagd of Tinderaars er last van hadden. De Noonlight-integratie is er nu alleen nog voor Amerikaanse Tinderaars: hierin zit een veiligheidscentrum waarmee je direct de veiligheidsdiensten kunt contacteren in Tinder.

Je kunt andere daters met een badge laten zien dat een synchronisatie hebt lopen tussen Tinder en Noonlight. Het geldt een beetje als een beveiligingssticker op de voordeur van je huis: het is een waarschuwing dat je beveiligd bent. Je hoeft door Tinder en Noonlight samen niet per se aan een vriend(in) te vertellen dat je op date gaat en met wie: je vertelt dit dan aan Tinder en Noonlight.

Noonlight

Is er iets aan de hand, dan kun je met één druk op de knop in Noonlight aan de bel trekken. Die knop indrukken kan geannuleerd worden als je op tijd de pincode intoetst, maar doe je dit niet dan worden automatisch de hulpdiensten ingeschakeld.

Dit is op dit moment alleen nog mogelijk in Amerika, wat sowieso een land is met een zeer aanwezige datecultuur. Maar, of je nu in Amerika bent of niet: het is altijd verstandig om een bekende op de hoogte te stellen als je met een onbekende op date gaat. Ook als die onbekende een blauw vaantje heeft. Hoewel: of en wanneer die blauwe vaantjes naar Nederland komen, dat is nog onbekend.

dating
dating
Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Tinder

Zo zijn je vrienden beter op de hoogte van je Tinder-date

Tinder wil het makkelijker maken voor je om met anderen te delen wie die leuke dame of heer is waarmee je op date gaat. Het komt met Deel Mijn Date.

Online22.04.2024

Zo zijn je vrienden beter op de hoogte van je Tinder-date

​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

Terwijl Bumble net bekend heeft gemaakt dat het AI gaat inzetten om nep-accounts op te sporen, heeft Tinder duidelijk een heel andere richting gekozen. Het wil dat gebruikers een beetje normaler met elkaar praten en komt...

Online06.02.2024

​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

​Tinder in 2023: we houden van anime en.. delulu

Spotify heeft Wrapped, een persoonlijk lijstje met jouw jaar op het platform, maar Tinder heeft Tinder’s Year in Swipe, waarin het in het algemeen uitspraken doet over hoe het jaar wereldwijd op het platform is geweest...

Online06.12.2023

​Tinder in 2023: we houden van anime en.. delulu

​10 manieren waarop Tinder de veiligheid probeert te verbeteren

Online daten is een geweldige manier om leuke, nieuwe mensen te ontmoeten. Tegelijkertijd kunnen die leuke mensen ook helemaal niet zo tof blijken te zijn. Dating-app Tinder heeft diverse veiligheidsmogelijkheden ingebou...

Mobile27.04.2023

​10 manieren waarop Tinder de veiligheid probeert te verbeteren

10 datingapps die het compleet anders aanpakken dan Tinder

Je hoort het vaak als er een nieuwe datingapp wordt gelanceerd: “Voor iedereen die het swipen moe is”, of “Geen zin in eindeloos chatten?” Datingapps die het anders doen Hoeveel Tinder ook gebruikt wordt, het he...

Online16.02.2023

10 datingapps die het compleet anders aanpakken dan Tinder

​Je kunt nu incognito gaan op dating-app Tinder

Het is vandaag Safer Internet Day en dat betekent dat er veel aandacht is voor hoe je kunt zorgen dat je veilig blijft wanneer je je op apps of websites begeeft. Tinder doet er ook aan mee, namelijk door een incognitomog...

Online07.02.2023

​Je kunt nu incognito gaan op dating-app Tinder

Opmerkelijk: Nederlanders daten graag in een museum

Tinder zegt dat Nederlanders graag op date gaan in een museum. Het is na een drankje doen de meest populaire activiteit om te doen op een date. Dat is niet het enige opvallende aan de date-inzichten over de swipende Nede...

Online30.11.2022

Opmerkelijk: Nederlanders daten graag in een museum

Tinder swipet links op zijn eigen dating-metaverse

Het datingleven gaat niet altijd over rozen, dat weten Tinder-gebruikers als geen ander, al zijn er ook genoeg Tinder-huwelijken en -baby’s om het tegendeel te bewijzen. In ieder geval gaat het met de datingapp zelf mo...

Metaverse03.08.2022

Tinder swipet links op zijn eigen dating-metaverse

Het gaat niet zo lekker