Online07.02.2017

​Happy Safer Internet day! 4 tips voor veiliger internetten


Vandaag – 7 februari – is het weer Safer Internet day! Is het nodig om hiervoor een dag uit te trekken? Nou, uit onderzoek van Sociaal Cultureel Plan bureau blijkt dat we gemiddeld per dag tussen de 7,5 en 8,5 uur per dag besteden aan mediagebruik. Een steeds groter gedeelte van het mediagebruik doen we online. We zijn steeds vaker actief op Social Media, streamen steeds meer muziek en kijken meer online video’s. Hoe zorgen we ervoor dat we veilig internetten? No worries, ik geef je wat praktische tips!

Openbare Wifi netwerken

Je kent het wel, je zit in de trein of restaurant en er is gratis Wifi. Even snel verbinding maken en dan je Facebook checken. Maar is dit wel veilig?

Bij een openbare Wifi geef je veel informatie prijs. Zo kan een (kwaadwillende) hacker een openbaar Wifi netwerk opzetten met dezelfde naam. Wanneer je hier op inlogt, kan de hacker al je inlog-gegevens en transactie gegevens inzien. Openbare Wifi netwerken zijn niet veilig. Mocht je hier gebruik van maken of hebben gemaakt, dan heb ik wat handige tips:

 • Gebruik je 3G of 4G internet verbinding. Al het verkeer gaat dan via je abonnement.
 • Verwijder opgeslagen openbare Wifi netwerken. Zo voorkom je dat je de volgende keer automatisch verbinding maakt.
 • Zit je op een plek zonder 3G of 4G? Gebruik dan de openbare Wifi alleen voor zaken waar je niet voor hoeft in te loggen, zoals het lezen van het laatste nieuws.

Wachtwoorden

De meeste mensen hebben een paar Social Media accounts. Ook heb je waarschijnlijk een e-mailadres, DigiD en ben je lid van een online community. Dan heb je ook meerdere wachtwoorden. Uit onderzoek blijkt dat 42% van de mensen één wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts. Ook hebben veel mensen een té makkelijk wachtwoord, zoals 123456 of Password1. Hoe zorg je ervoor dat je een sterk wachtwoord hebt?

 • Gebruik nooit een makkelijke reeks.
 • Maak een combinatie van minimaal 10 cijfers, letters en symbolen
 • Gebruik een combinatie die je alleen zelf kent. Of combineer meerdere wachtwoorden en maak voor jezelf een goed ezelsbruggetje
 • Je hoeft het wachtwoord niet zelf te verzinnen. Er zijn diverse websites die je wachtwoord genereren. Dit wordt een unieke combinatie tussen cijfers, letters en tekens.
 • Ook zijn er handige tools die je wachtwoorden overzichtelijk en veilig opslaan. Zo heb je ze altijd afgeschermd in één overzicht

Kinderen online beschermen

Online kunnen kinderen snel in aanraking komen met dingen die je als ouder niet wenst. Zo zijn er gewelddadige fimpjes op YouTube beschikbaar en is 1 op de 12 kinderen slachtoffer van cyberpesten. Maar hoe bescherm je je kind? Er zijn een paar zaken die je direct kunt toepassen:

 • YouTube, tablets, smartphones en computers hebben allemaal een Family Safety modus. Zo voorkom je in ieder geval dat kinderen bepaalde programma’s, video’s of websites niet kunnen openen. Ook is het even goed om na te gaan of je creditcard gekoppeld is aan je tablet, smartphone of computer. Het komt nogal eens voor dat een kind (onbedoeld) aankopen online doet, zoals via een game…
 • Tegenwoordig gaat het cyberpesten vooral via Facebook. Facebook heeft hier een speciaal helpcentrum voor opgericht.
 • Scholen hebben steeds vaker een actief programma om cyberpesten tegen te gaan. Word je online gepest en alles geprobeerd? Probeer dan het landelijk meldpunt voor strafbare, discriminerende uitingen dat door het ministerie van Veiligheid & Justitie is opgericht; Mind Nederland. Iedereen kan hier terecht om een melding in te dienen.

Social Media

Je bent actief op Social Media om leuke en interessante dingen te delen. Het is per Social Media kanaal wel even goed om na te denken hoe je je Social Media gebruikt. Gebruik je het voornamelijk privé of juist zakelijk? En zijn ze openbaar of heb je ze juist afgeschermd? Even een paar handige weetjes:

 • Heb je een baan waarin je regelmatig met klanten te maken hebt? Zo’n 40% hiervan checkt al je Social Media kanalen.
 • Ook je werkgever bekijkt je Social Media kanalen. Zo zijn er steeds meer praktijkvoorbeelden waaruit blijkt dat er een conflict ontstaat tussen werkgever en werknemer over een Social Media update.
 • Elk kanaal (LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram etc.) kun je laten afschermen voor mensen die je niet als connectie hebt. Bekijk per kanaal je privacy-instellingen.
 • Benieuwd naar updates over jezelf? Je kunt eventueel een alert instellen in Google wanneer je voornaam en achternaam genoemd worden! Handig voor je personal branding.

Heb je eventueel nog aanvullende tips voor Safer Internet? Laat het me weten!

Deze blogpost is geschreven door Robert Veltkamp, Fingerspitz Online Marketing.

Verder lezen over Security

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Je smarthome kan je heel goed helpen op reis, maar het kan je ook juist tot last zijn. Daarom komt de overheid met doejeupdates.nl.

Cybercrime04.07.2024

Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat 

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Het aantal geregistreerde organisaties dat slachtoffer werd van cyberafpersing is wereldwijd met 77% toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Dat blijkt uit de Cy-Xplorer 2024, het rapport van Orange Cyberdefense dat jaarlijks de ontwikkeling van cyberafpersing beschrijft.

Cybercrime04.07.2024

Cyberafpersing is het afgelopen jaar wereldwijd met 77% toegenomen

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

De behoefte aan gezondheidszorg neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een groeiende behoefte aan moderne technologie ter ondersteuning van de patiëntenzorg. Uit nieuw onderzoek van SOTI blijkt dat 78% van Nederlandse zorgverleners vindt dat organisaties moeten investeren in nieuwe technologie.

Cybercrime27.06.2024

Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsoft reageert er verder niet op, maar een security-expert bewijst dat het hem is gelukt om mails te sturen vanuit @microsoft.com. Dat kan grote gevolgen hebben voor phishingmails.

Cybercrime19.06.2024

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

BIMI: het is niet alleen aspergebroccoli, het is ook een manier voor jou om te zien dat het echt de politie is die je mailt.

Online12.06.2024

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Ticketmaster heeft als grootste ticketbedrijf enorm veel invloed, maar ook enorm veel klantgegevens. En die schijnen nu op straat te liggen.

Cybercrime30.05.2024

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Verder lezen over Wachtwoord

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Wachtwoorden vormen de basis van ons digitale leven, maar ze dienen ook als toegangspoort voor cybercriminelen om in te breken in gevoelige persoonlijke informatie.

Cybercrime02.05.2024

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Gewoon 'wachtwoord' als standaardwachtwoord, lekker makkelijk toch? In het Verenigd Koninkrijk mag het niet meer.

Cybercrime30.04.2024

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

Het is vandaag Safer Internet Day: tijdens deze 21ste editie is het thema ‘Together for a better internet’. We moeten het inderdaad samen doen, maar tegelijkertijd begint een beter internet bij jezelf. Er wordt voora...

Cybercrime06.02.2024

​Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten

​We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer

2024 moet het jaar worden waarin we stoppen met wachtwoorden. Er zijn zoveel andere manieren om in te loggen, dat het niet meer nodig zou moeten zijn. Tegelijkertijd zien we ook dat een wachtwoordmanager als LastPass jui...

Cybercrime04.01.2024

​We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer

​Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt

We gebruiken het internet al vele decennia en dat betekent dat we inmiddels een flinke berg aan online accounts hebben. Nu kunnen we op deze Verander je wachtwoord-dag wel weer prediken dat je je wachtwoorden moet verand...

Cybercrime24.11.2023

​Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt

Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter

Iedereen die gebruikmaakt van WhatsApp Web weet het: zodra iemand anders op jouw computer naar WhatsApp Web gaat als jij daar wel eens op bent ingelogd (de browserversie van de populaire messenger), dan heeft diegene met...

Mobile15.08.2023

Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Als je deel uitmaakt van de bètatest van iOS 17 of macOS Sonoma, dan heb je geluk: je kunt namelijk passkeys gebruiken. Het woord is een combinatie van password en keys en dat betekent: toegang. Makkelijke toegang. Pass...

Cybercrime21.06.2023

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Relaxed inloggen op je iPhone
Wat zijn passkeys en wat kun je ermee?

Ebay, Shopify, Google en Paypal (alleen in de VS): ze doen het allemaal. Passkeys gebruiken. Een passkey maakt het voor de gebruiker een stuk veiliger en makkelijker om in te loggen. Je hoeft daardoor namelijk geen wacht...

Cybercrime24.05.2023

Wat zijn passkeys en wat kun je ermee?