Online24.11.2014

​Een papierloze wereld maakt de mooiste kunst mogelijk


Papier wordt zowel thuis als in het bedrijfsleven nog altijd erg veel gebruikt, maar digitale alternatieven komen steeds meer in zwang. Papierloos werken is namelijk meer dan alleen maar goed voor het milieu, maar vooral ook een verbeteringsslag voor het bedrijf zelf.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden en in ons bedrijf doen we dat onder andere door kunst te verzamelen en op verschillende plekken prominent ten toon te stellen. Het laatste object dat we hebben gekocht, is een versteende boom van een aantal miljoen jaar oud. Ik vond het in een mooie galerie in Soest waar een opmerkelijke figuur luisterend naar de naam Indiana Stones me alles over de steen kon vertellen. Waar hij gevonden is, hoe het proces van mineraliseren precies is gegaan en hoe het zijn opmerkelijke vorm heeft gekregen.

De versteende boom is op zichzelf al een prachtig object, maar de boom is vooral gekocht omdat het een symbool is voor een papierloze wereld. Deze stenen boom kon immers alleen maar bestaan doordat hij al die jaren met rust gelaten was. Een zeldzaamheid als je kijkt naar hoeveel papier een doorsnee organisatie gebruikt! Nog niet zo lang geleden verscheen Viadesk met een leuk onderzoek hierover. In Nederland wordt er 0,24 boom per werknemer per jaar gekapt voor printpapier. In Duitsland zijn bedrijven zelfs nog meer gehecht aan papier en print men op jaarbasis ruim 3 keer zo veel als in Nederland.

de versteende boom
de versteende boom

100 procent papierloos

Op ons kantoor is een aantal jaren geleden honderd procent papierloos werken ingevoerd. Er is hier in het gebouw geen velletje te bekennen en geen proces waarbij papier nodig is. En het werkt. Vergaderen? Daar is geen blaadje bij nodig. De boekhouding? Die kan volledig digitaal bijgehouden en bijgewerkt worden. Visitekaartjes? Niet nodig. Met apps kan je ze eenvoudig inscannen en de info verwerken. Hetzelfde geldt voor contracten en het zetten van handtekeningen.

Papierloos werken is niet alleen duurzaam, maar ook efficiënter. We leggen al onze acties digitaal vast. Digitale informatie is makkelijk deelbaar en iedereen is nu beter op de hoogte van wat de collega’s aan het doen zijn. Informatie, zoals onze financiële administratie, is digitaal makkelijker op te vragen en daardoor toegankelijker. Al met al is papierloos werken vooral ook een transparantie- en efficiëntieslag voor onze organisatie geweest.

Papierloos werken bewijst voor mij een belangrijk punt: je hoeft geen milieuactivist te zijn om op een duurzame manier met de wereld om te gaan. Wie open staat voor nieuwe techniek en de mogelijkheden van morgen, werkt al gauw ook aan een duurzame wereld. Papierloos werken is nu al mogelijk, maar wie weet wat er in de toekomst nog meer kan. En als we onze mogelijkheden maar genoeg verkennen, zal er over miljoenen jaren ook zo’n stenen boom uit ons tijdperk bestaan.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Duurzaam

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Nvidia is bekend van chips, maar ook van intelligentie. Het heeft nu een tweede versie van aarde gecreëerd: een digitale tweeling, die kan laten zien hoe klimaatverandering eruitziet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het...

Technology20.03.2024

​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Het gaat niet goed met het vertrouwen van Nederlanders in duurzaamheid

Volgens de nieuwste gegevens van de Sustainable Brand Index heeft het vertrouwen van Nederlanders in de duurzaamheid van bedrijven inmiddels een dieptepunt bereikt. In het onderzoek scoort Tony Chocolonely wederom als de...

Marketing16.03.2024

Het gaat niet goed met het vertrouwen van Nederlanders in duurzaamheid

Tony Chocolonely nog steeds op één