Bitcoin Mining verbruikt meer elektriciteit dan Argentinië

Bitcoin Mining verbruikt meer elektriciteit dan Argentinië

Vorig artikel Volgend artikel

Bitcoin Mining verbruikt nu wereldwijd meer elektriciteit dan heel Argentinië, dat zeggen onderzoekers van Cambridge University.

Bitcoin Mining is het creëren van Bitcoin door transacties te controleren. Miners maken gebruik van speciaal apparatuur om transacties te bevestigen en te verwerken op de blockchain. In ruil daarvoor krijgen ze een beloning in de vorm van nieuwe Bitcoin.

Krachtige computers zijn er nodig voor Bitcoin Mining

Het verbruik van elektriciteit zit hem in de krachtige computers die er voor nodig zijn. Mining gebruikt in wezen krachtige computercomponenten - met name grafische kaarten - om bitcoin-transacties te verifiëren, een proces dat vervolgens bitcoins voor de gebruiker maakt.

Als gevolg van een recente stijging van de prijs van Bitcoin, stijgt ook de activiteit van 'miners' van over de hele wereld.

De Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index is opgezet om het energieverbruik van dit proces wereldwijd te volgen. Het is een 'beste schatting', die vervolgens wordt genomen en vergeleken met ander elektriciteitsverbruik om de enorme impact van cryptocurrency aan te tonen.

Verbruik net zo hoog als Argentinië

De meest recente update laat een aantal verbijsterende statistieken zien: Bitcoin verbruikt nu elk jaar 121,36 terawattuur aan elektriciteit, een aantal dat nu hoger is dan het energieverbruik van Argentinië en bijna net zoveel is als Noorwegen. Wanneer Bitcoin als een land wordt geclassificeerd, staat het op de 30e plaats in de wereld en verbruikt het bijna 0,5% van de wereldwijde energieproductie.

Ondanks dat het verreweg de grootste is, is Bitcoin niet de enige cryptocurrency waar 'miners' naar op zoek zijn. Vanaf 2020 waren er meer dan 1.650 cryptocurrencies beschikbaar, van blockchains zoals Ethereum tot valuta's zoals Dogecoin. Deze strijden allemaal om hetzelfde succes als Bitcoin.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...