5 tips om de Tour de France 2020 te volgen

5 tips om de Tour de France 2020 te volgen

Naast sociale media zijn ook podcasts populair

Vorig artikel Volgend artikel

Eindelijk is het weer zo ver, de Tour de France is begonnen. Dat betekent dat volgens voormalig wielerverslaggever Mart Smeets vooral oudere mannen weer voor de buis kruipen. De mening van een krasse knar, maar misschien heeft ie wel gelijk als het gaat om overdag live naar de koers te kijken. Vroeger. Werkend Nederland moest het voornamelijk doen met luisteren naar radio 1 of in een klein venstertje op het beeldscherm toch stiekem kijken naar de NOS.

Vandaag is alles anders. Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat de Tour de France 6 weken later pas van start is gegaan. Het was overigens een van de weinige mondiale sportevenementen die koste wat het kost wel door moest gaan. Een gigantische gok van de Tourorganisatie en de Franse overheid, want in coronatijd is niets zeker. Zeker niet 21 dagen lang in een land waar dagelijks voor gebieden een code oranje of zelfs rood wordt uitgedeeld.

De Tour de France op NPO 1

Werkend Nederland werkt inmiddels op advies van de overheid (en door je eigen verstand te gebruiken) vooral thuis. Dat betekent bijna vanzelfsprekend dat het aantal kijkers naar de Tour op TV zal toenemen. Wat Mart er ook van vindt, de Tour is de Tour. Nog immer mateloos populair in Frankrijk, maar ook in Nederland. We zullen waarschijnlijk (als ze de bergen afsluiten voor publiek) geen onverantwoordelijke aankomsten bergop gaan meemaken waar renners zich tussen het publiek moeten doorvechten. Maar publiek zal er zijn, veel Fransen: maar ook Nederlanders die in het bij ons immer populaire vakantieland ergens op een camping staan. We willen de Tour nu eenmaal het liefst van zo dichtbij mogelijk meemaken. Zelfs in Franrijk luisteren we, terwijl we op de renners wachten, naar Radio Tour de France op NPO 1, nog steeds ongekend populair. Een leuk alternatief is De Tour Vandaag op Radio 1 in Vlaanderen. Zeker in het zuiden van ons land zijn ook deze radio-uitzendingen populair.

De Tour de France op Televisie

De Tour de France op tv is een vaste waarde. Het blijft een fenomeen. Een peloton zien koersen is niet zo heel spannend, de vraag is ook of dat wel de belangrijkste drijfveer is voor de uitzendingen. De Tour is ook de grootste toeristische commercial voor het land. Voor velen is het leuk de streken te herkennen waar ze zelf zijn geweest, maar nog meer om regio’s en plaatsen waar je nog nooit bent voorbij te zien komen. In het door corona zwaar getroffen Frankrijk zal dit jaar de nadruk nog meer komen te liggen op de promo van het land. Waarom ook niet? Voor velen is meer zien van La douce France nu meer dan ooit een leuke bijkomstigheid.

De NOS verzorgt dagelijks live uitzendingen van de volledige etappe van die dag. Daarnaast zijn er de samenvattingen via Studio Sport en presenteert Dione de Graaff de Avondetappe, dit jaar helaas vanuit Nederland. Dat is jammer, want als er iets veilig is, dan is het wel uitzendingen in de open lucht verzorgen vanuit het Franse landschap. Herman van der Zandt, met mondkapje, zoekt na iedere etappe de wielerploegen op bij hun hotel om met renners en ploegleiders na te praten.

De Tour de France op sociale media

De Tour de France is al lang niet meer weg te denken uit sociale media en messagingkanalen. De NOS schudt ook hier aan de boom en biedt je mogelijkheid om de Tour te volgen via Whatsapp. Voeg 06 3418 2651 toe aan je contacten en verstuur de tekst ‘aanmelden’. Allen een beetje vervelend dat je dit iedere dag moet herhalen. Telegram-gebruikers moeten zoeken op ‘NOS Tour de France” en deze toevoegen. Messenger is de derde optie, hier moet je Tour Live volgen. Je hebt in alle gevallen de mogelijkheid om vragen te stellen.

De Tour de France op Twitter en TikTok

Het leukste backchannel om de de Tour te volgen is en blijft Twitter. Het zijn zeker niet de live updates maar juist de vele reacties en filmpjes, doordrenkt met humor of actualiteit. Bepalende fragmenten vind je hier altijd terug. Hashtags om te volgen zijn #TourdeFrance en #TourdeFrance2020. De Tour de France op TikTok hoef je niet volgen. De leukste inhakers worden vrijwel altijd door iemand wel doorgeplaatst op Twitter. De Tour op Twitter zorgt voor soms voor actuele informatie, maar zeker ook voor wat extra ontspanning.

De Tour de France Podcast

Inmiddels zijn er ook genoeg podcasts te beluisteren over de Tour de France. Geen liveverslagen maar vooral met analyses. Meningen en mooie wieleranekdotes. Aanraders zijn ‘De Kopgroep’ met Mart Smeets, Joost Vullings en Martijn Hendriks. Voorafgaand aan elke etappe van de Tour de France 2020 blikken Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam vooruit op de rit van de dag met hun podcast ‘In het wiel’.

Header: (c) PxHere - CC0 Publiek domein

Route_of_the_2020_Tour_de_France
Tour 2020 (Wikipedia)
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....