Online12.08.2005

Wij zijn het web; geniet, of huiver


1123844321wired.jpg
1123844321wired.jpg

Het feit is in Nederland vrijwel ongemerkt gepasseerd, maar afgelopen dinsdag was het tien jaar geleden dat Netscape naar de beurs ging. Hier haalde het jubileum het Journaal niet, ondanks de komkommertijd, maar in Amerika is deze week veel teruggeblikt. Door de ouderwetse media, maar vooral door al wat zich op internet beweegt, Wired voorop.

Dat magazine – ik zeg het nog maar eens: iedereen die van het web wil weten, moet Wired lezen en bezoeken – met een augustusnummer, het inlijsten waard, over het decennium dat de wereld veranderd heeft. Met tien kleine interviews van de hand van Jeff Howe, een prachtige analyse van veteraan Kevin Kelly, in 1992 een van de oprichters van het blad, en een interview van John Batelle met Google-miljardairs Sergey Brin en Larry Page.

Howe schetst de gebeurtenissen van het afgelopen decennium aan de hand van tien foto’s, voor ieder jaar eentje, waarbij de gefografeerden iets vertellen over het moment dat de plaat gemaakt is. Met in ieder jaar een time-line met hoogtepunten. Natuurlijk is het web niet tien jaar geleden ontstaan, maar veel langer geleden. Computer-pionier Vannevar Bush kwam al in 1946 met het idee van hyperlinks, Ted Nelson ontwierp in 1965 het schema.

Tien jaar geleden was het moment waarop het web van de grond kwam en bij de massa begon aan te slaan om nooit meer tot stilstand te komen, ondanks het dipje begin deze eeuw. Netscape, het bedrijf, bestaat allang niet meer, de browser wel, en Marc Andreessen en Jim Clark zijn er destijds stinkend rijk mee geworden, toen de aandelen in korte tijd vijfenzeventig maal over de kop gingen.

Met de beursgang van Netscape veranderde internet van speeltuin voor nerds en professoren naar wat het nu geworden is. ‘Wij zijn het web’, aldus het slot van de fascinerende analyse van Kelly, tien jaar geleden de deur gewezen door ABC, waar men niets van internet weten wilde. ‘Internet? Dat is het CEB (hier destijds beter bekend als bakkies) van de jaren negentig’, aldus de bestuursvoorzitter.

De suggestie van Kelly dat ze er verstandig aan zouden doen om het domein www.abc.com zo snel mogelijk te laten registreren, werd stilzwijgend aangehoord. Een maand later was het nog niet geregistreerd, zodat ABC in 1996 (net als Coca Cola, MTV, CBS en een serie van andere hele grote bedrijven) via rechtszaken en/of afkoopsommen de eigen domeinnaam moest veroveren. En is www.ABC.com – ondanks de niet zo vooruitziende blik van die hoge pief – een onmisbaar podium voor de mediagigant geworden. Mijn eigen naam laten registreren lukte me toen nog niet, de bureaucratische Nederlandse domeinregistratie is pas een jaar of wat geleden tot inkeer gekomen, en in Amerika wilde Network Solutions niet zomaar met Europese particulieren in zee.

Anderhalf jaar later had ik mijn domein te pakken en kon ik mijn spulletjes verhuizen van de webserver van de Eindhovense Digitale Stad naar mijn virtuele nieuwbouwtje in Napa.

September 1995 was voor mij prive een ander ijkpunt, omdat ik destijds na enige aarzeling, want met gebruik van mijn credit card over een toen nog niet beveiligde verbinding, mijn eerste aankoop via internet verrichtte. Dat was bij de website Cyberian Oupost, die inmiddels op de verkoop van een ander soort hardware overgegaan is: porno.

Maar destijd verkocht Cyberian Outpost computers en camera’s en de Apple Quick Take die ik besteld had, kostte daar, inclusief verzenden, 1150 ouderwetse guldens, terwijl de goedkoopste in Nederland voor 1500 gulden over de toonbank ging. Voor dat bedrag koop je tegenwoordig een digitale camera met een resolutie die tientallen keren hoger is als die van die Quick Take (0.3 megapixels). Misschien mogen we concluderen dat de wet van Moore ook voor camera’s iets doet. Het ding werd binnen 48 uur door DHL in Breda afgeleverd en daarna heb ik nooit meer geaarzeld om via internet iets te kopen.

Overigens staat-ie nu alweer jaren in de kast, in de originele verpakking, dus misschien wordt-ie ooit weer meer waard dan de aanschafprijs.

Zoals ik in augustus 1995 maar amper kon bevroeden hoe het web er in 2005 uit zou zien, is het niet voor te stellen wat er over tien jaar allemaal kan. Hoewel de contouren van 2005 vaag zichtbaar waren in de eerste column over internet die op deze plaats op 4 november 1995 gepubliceerd werd.

Eindelijk lokaal bellen, in plaats van via Amstelveen het netwerk van Compuserve op te gaan, en ook nog op een snelheid van 28K8 (!), dat was toch weer een stapje in de goede richting. Citaat uit eigen werk: ‘Aan het eind van die Stairway to Cyberspace wacht ons computer-idioten het beloofde land: onbeperkt lokaal bellen voor een vast bedrag van nul of een halve cent per gesprek, een paar honderd kilobit per seconde, real-time video.

Wat dat in de praktijk oplevert? Dan heeft u een flat-screen aan de muur hangen, een schilderij van een paar vierkante meter, waarop u, als u geen film of tv kijkt, met de scherpte van een reuzen-dia een mooi schilderij projecteert.’ Dat klopt dus allemaal aardig, achteraf, al kon ik toen toch niet bevroeden dat het ongeveer tien jaar zou duren voor het zover was.

Kevin Kelly vergelijkt deze tijd met die van Confucius, Zarathustra en de joodse wijzen die in dezelfde eeuw leefden en waarna niet zoveel religies meer ontstonden. En met die van andere ijkpunten in de geschiedenis, zoals de Amerikaanse Revolutie en het ontstaan van de moderne wetenschap. Volgens hem zal over drieduizend jaar het begin van deze eeuw ook zo beschouwd worden: als de tijd waarin De Machine geboren werd. ‘De Machine’, aldus Kelly, ‘dat zijn wij.’

Vergezocht? Lees ‘We are the Web’, in het magazine of op de website van Wired en geniet. Of huiver.

Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com

Verder lezen over Apple

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Het nieuwe beleid van Apple kan een reden zijn voor mensen om voorzichtiger met hun gadgets om te springen. Barstjes worden niet meer gefikst.

Mobile07.06.2024

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Apple wil mensen met tinnitus helpen via oordopjes

Apple wil met zijn oordopjes mensen helpen die lijden aan tinnitus, beter bekend als oorsuizen. Het wil het doen met de veroorzaker ervan.

Gadgets29.05.2024

Apple wil mensen met tinnitus helpen via oordopjes

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Mooie foto gemaakt met je iPhone, maar later bedacht dat die foto helemaal niet zo mooi was? Het kan zijn dat die verwijderde foto toch recent weer terugkwam. Dit is waarom.

Mobile27.05.2024

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

The Miseducation of Lauryn Hill? My Beautiful Dark Twisted Fantasy van Kanye? Thriller van MJ? Dit zijn de beste albums ooit, volgens Apple.

Entertainment22.05.2024

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

Goed nieuws en slecht nieuws: het goede nieuws is dat er een fix is verschenen voor mensen wiens iPhone of iPad verwijderde foto's toonde. Het slechte dat Apple geen uitleg heeft.

Mobile21.05.2024

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

Wagenziekte is heel vervelend, zeker wanneer je een lange rit naar je vakantiebestemming hebt. Apple gaat er iets aan doen om te helpen je autorit wat prettiger te maken.

Mobile17.05.2024

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

Verder lezen over Google

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google zal er ongetwijfeld zijn algoritme nog op gaan aanpassen, maar dit zijn de belangrijke dingen die we hebben geleerd uit de lekkage bij de zoekmachinegigant.

Search03.06.2024

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Google AI Overview moet met handige samenvattingen van zoekresultaten komen, maar raadde mensen aan om lijm op een pizza te doen. Zo zit dat.

Search31.05.2024

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

Google wil minder commercie en meer experts naar voren schuiven in zijn laatste grote algoritme-update van Google Zoeken. Maar lukt dat ook?

Search28.05.2024

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

Google gaat dat straks uitbreiden met AI-samenvattingen, waardoor je snel een soort basis-informatie krijgt over een bepaald onderwerp.

Online24.05.2024

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Verder lezen over Mac

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Het is deze week veertig jaar geleden dat Apple met zijn eerste Mac op de proppen kwam. Het bijzondere aan dit apparaat was dat het een alles-in-een computer was. Wel een los toetsenbord en losse muis, maar de monitor en...

Gadgets24.01.2024

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

We zien het de laatste tijd steeds vaker en op CES was het ook weer raak: de mini-PC. Het is een klein kastje dat je onder andere kent van Apple, de Mac Mini, maar ook van Intel met zijn Intel NUC. Ze zijn erg hip: is he...

Gadgets15.01.2024

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Apple biedt zijn zelfreparatieprogramma nu ook aan in Nederland. Goed nieuws, want hierdoor kun je Apple-onderdelen kopen om zelf je iPhone of je Mac te repareren. Zo heb je dus wel échte onderdelen, maar hoef je geen g...

Gadgets13.12.2023

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

Je moet er even voor opblijven, maar als je een beetje een Mac-fan bent, dan doe je dat natuurlijk. Waar evenementen van Apple meestal in de Amerikaanse ochtend plaatsvinden, heeft het bedrijf nu gekozen voor een moment...

Gadgets30.10.2023

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

We kennen Apple als een vrij luxe merk. Het is niet goedkoop, het heeft een bepaalde uitstraling en die is voor velen aantrekkelijk. Apple lijkt echter laagdrempeliger te willen worden. Het zou werken aan een Chromebook-...

Gadgets06.09.2023

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Als je deel uitmaakt van de bètatest van iOS 17 of macOS Sonoma, dan heb je geluk: je kunt namelijk passkeys gebruiken. Het woord is een combinatie van password en keys en dat betekent: toegang. Makkelijke toegang. Pass...

Cybercrime21.06.2023

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Relaxed inloggen op je iPhone
Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?

Apple-verkooppunt Amac heeft een abonnement geintroduceerd waardoor je voor een maandelijks bedrag Apple-computers en andere gadgets van Apple kunt huren. Een gadget-abonnement. Dat past helemaal in de huidige maatschapp...

Gadgets02.06.2023

Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?