Online17.06.2005

Omzet a-boeken via internet is lastig te meten


1118928871boeken.jpg
1118928871boeken.jpg

Niemand weet precies hoeveel de omzet uit a-boeken via internet bedraagt. Het aantal online verkochte boeken ligt al jaren vrij stabiel rond de 3%. Consumenten kopen via internet iets duurdere boeken dan elders.

De gemiddelde prijs van de boeken die Bol.com verkoopt is 15 tot 20% hoger dan het gemiddelde van de markt als geheel. Het marktaandeel van de online verkoop in geld ligt volgens de Stichting Speurwerk rond 3,5%.

Andere kenners houden het op 5%. Volgens directeur van Bol.com Daniel Ropers bedraagt het marktaandeel van zijn bedrijf 50 tot 60% van de online markt. De totale markt voor a-boeken bedroeg in 2004 zo`n 365 miljoen euro.

De netto boekhandelsomzet bedroeg 629 miljoen, inclusief Vlaanderen. De export bedraagt 20%, zodat de Nederlandse markt uitkomt op 503 miljoen euro. Het is duidelijk dat hier iets niet klopt: zeg 5% van 503 miljoen euro is 25 miljoen euro. Alleen Bol.com al zet zo`n bedrag om. De werkelijke online omzet moet dus veel hoger liggen, maar onbekend is hoeveel. Bol.com richt zich overigens vooral op concurrentie met de reguliere boekhandel. Concurrentie tussen internetkanalen is volgens Ropers van minder belang.

Bron : (Boekblad Magazine)

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.